Κυβέρνηση: Δύο πολύ δύσκολες εξισώσεις έχει να επιλύσει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες και δεν είναι άλλες από αυτές του κορονοϊού και της Συνόδου Κορυφής για την τουρκική προκλητικότητα. Η πρώτη εξίσωση φαντάζει ιδιαιτέρως δύσκολη, γιατί τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση χρειάζονται δέκα με δεκαπέντε ημέρες για να αποδώσουν (και αυτό θα γίνει μόνο αν τηρηθούν ευλαβικά από όλους) και δεν μπορεί κανείς με βεβαιότητα να υποστηρίξει ότι θα φέρουν τα αποτελέσματα που θα επιθυμούσε η επιστημονική επιτροπή της χώρας μας. Σε περίπτωση που τα μέτρα οδηγήσουν σε μείωση των κρουσμάτων στην Αττική, το κυβερνητικό επιτελείο θα αντιμετωπίσει το δίλημμα της συνέχισής τους για λίγες ημέρες ακόμη, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη μείωση των κρουσμάτων ή της αναστολής τους αν τα επιδημιολογικά νούμερα το επιτρέψουν.
Στην περίπτωση όμως που τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα της συνέχισης των μέτρων επ’ αόριστον ή του γενικευμένου lockdown στην πρωτεύουσα. Το δεύτερο σενάριο ουδείς θα ήθελε να επαληθευτεί, γιατί μια τέτοια απόφαση θα ισοδυναμούσε με τεράστια ζημιά στην ήδη επιβαρυμένη ελληνική οικονομία. Η χώρα μπορεί να έχει ταμειακά διαθέσιμα, αλλά αυτά δεν είναι απεριόριστα, ενώ και ο προϋπολογισμός που συντάσσεται δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για ένα γενικευμένο lockdown. Η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη, καθώς θα φανούν τα πρώτα στοιχεία που όμως δεν θα είναι ενδεικτικά και ήδη στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.
Κυβέρνηση: Η Σύνοδος Κορυφής για την τουρκική προκλητικότητα
Η δεύτερη δύσκολη εξίσωση είναι η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν οι κυρώσεις που θα μπορούσε να επιβάλλει η ΕΕ στην Τουρκία σε περίπτωση επανάληψης παράνομων ενεργειών στο Αιγαίο ή σε περίπτωση νέας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού- προσφυγικού ζητήματος. Η δυσκολία εδώ συνίσταται στο γεγονός ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι για μια ακόμη φορά η αντίδραση της Ευρώπης θα είναι «χλιαρή» και δεν θα επιβάλει κυρώσεις στην γειτονική χώρα. Μάλιστα πολλοί θα θεωρούσαν νίκη για την χώρα μας ακόμη και την συμφωνία σε μια λίστα κυρώσεων που δύναται να τεθούν σε εφαρμογή εάν η Τουρκία παρανομήσει στο μέλλον.
Ωστόσο δεν είναι λίγες και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι και αυτό το ενδεχόμενο συγκεντρώνει στην παρούσα φάση λίγες πιθανότητες. Πάντως η ελληνική πλευρά προσέρχεται στην Σύνοδο Κορυφής με σαφέστατες θέσεις που έχει κάνει γνωστές ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς όλες τις κατευθύνσεις και οι θέσεις αυτές συμπυκνώνονται στην φράση «τελειώνουν οι προκλήσεις, αρχίζει ο διάλογος».