Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 22/9: “Καλπάζει” ο κορονοϊός, η ενημέρωση ΕΟΔΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 22/9: “Καλπάζει” ο κορονοϊός, η ενημέρωση ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 22/9: 77 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι - 23 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές - 25 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου.

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 22/9: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη συνολικά 346 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 15928 (ημερήσια μεταβολή +2.2%), εκ των οποίων 55.7% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 352 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 77 (72.7% άνδρες).

Από το σύνολο των 15928 κρουσμάτων, 2651 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 6687 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 346 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15928, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες. 2.651 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.687 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 77 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 21 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 352 θανάτους συνολικά στη χώρα. 131 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κορονοϊός: Αυτό είναι το νέο ηχητικό που ακούγεται από τα περιπολικά

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων και του συνωστισμού εφαρμόζει η Ελληνική Αστυνομία, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα και το ηχητικό μήνυμα που ακούγεται από τα περιπολικά. Το εν λόγω ηχητικό ενημερώνει τους πολίτες ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε πλατείες, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους.

Ήδη η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει χαρτογράφηση για τις πλατείες της Αττικής και γνωρίζει κάθε βράδυ σε ποιες συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός. Βάσει αυτής της χαρτογράφησης, άλλη θα είναι η διαχείριση σε σημεία, όπως για παράδειγμα τα σκαλάκια στην πλατεία Συντάγματος και άλλη σε μεγάλες πλατείες που παρατηρείται συγχρωτισμός, που φτάνει ακόμη και τα 400 άτομα. Θα αυξηθούν, με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο, οι περιπολίες και θα δίνεται αμέσως εικόνα στα τοπικά αστυνομικά τμήματα αλλά και στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, για την εικόνα που επικρατεί σε πλατείες και ανάλογα με την εικόνα αυτή, θα εφαρμόζεται και το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα ξεκινά, με συστάσεις και αμέσως μετά με την επιβολή προστίμων.

Προς «μοντέλο Μαδρίτης» η Αττική: Πότε θα εφαρμοστεί το light lockdown

Σε εφαρμογή «μοντέλου Μαδρίτης» προσανατολίζεται το κυβερνητικό επιτελείο για τη συγκράτηση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού. Η αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού κρίνεται αναγκαία μετά την εκτόξευση των νέων κρουσμάτων αλλά και την σημαντική αύξηση των εισαχθέντων στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων αναφοράς. Κι ενώ η επιστημονική κοινότητα ζητά νέα γενναία μέτρα για την εξάλειψη των εστιών υπερμετάδοσης, οι αυστηρότεροι κανονισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή χθες στο Λεκανοπέδιο, κρίνονται ως… πρελούδιο για την επόμενη φάση αυστηροποίησης των μέτρων, η οποία προσιδιάζει στο… «μοντέλο Μαρδίτης».

Πρόκειται στην ουσία για ένα μοντέλο ήπιου lockdown, με το οποίο οι Ισπανοί -η οποίοι το εφάρμοσαν πρόσφατα στην πρωτεύουσα Μαδρίτη- επιχείρησαν να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών ώστε να περιοριστούν και τα κρούσματα. Με τους επιδημιολόγους να επισημαίνουν ότι τα νέα μέτρα θα δείξουν την αποτελεσματικότητά τους σε 7 – 10 μέρες, η επόμενη εβδομάδα χαρακτηρίζεται κρίσιμη ως προς την ανακοίνωση των επιπλέον, αυστηρότερων, αποφάσεων.

Πώς θα εφαρμοστεί

Με βάση το μοντέλο της Μαδρίτης, τίθενται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο μέσα στο «κόκκινο» επιδημιολογικά λεκανοπέδιο, δηλαδή στοχευμένα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού και συνεπώς μεγαλύτερος κίνδυνος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των περιοχών με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική είναι τα Κάτω Πατήσια, η Κυψέλη, τα Σεπόλια, τα Πετράλωνα, το Περιστέρι, Πλατεία Αττικής, το Φάληρο και η Καλλιθέα. Παράλληλα, ισχύουν τα οριζόντια μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκας κλπ., δηλαδή έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό του συγχρωτισμού και των εστιών υπερμετάδοσης.

Στις επιβαρυμένες περιοχές της Μαδρίτης το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης, καφέ κλπ, εκτός από τους γενικούς υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν για το όριο ατόμων, είναι περιορισμένο: Τα καταστήματα κλείνουν στις 10 το βράδυ εκτός εκείνων που κάνουν διανομές. Κι ακόμη, έχει περιοριστεί περαιτέρω σε σχέση με τις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές η πληρότητα των χώρων λατρείας και ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται σε μια θρησκευτική τελετή.

Η απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα οι πλατείες, και η κυκλοφορία των κατοίκων εκτός των επιδημιολογικά «κόκκινων» περιοχών μόνο για συγκεκριμένο λόγο -επαγγελματικό, εκπαιδευτικό, νομικό, ιατρικό- που δηλώνεται στις αρχές, είναι δύο ακόμη πυλώνες του ισπανικού μοντέλου, που εξετάζονται και για την Αττική. Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας στο λεκανοπέδιο το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κορδέλες αποκλεισμού σε πλατείες, ενημερωτικές καμπάνιες και περιπολίες σε γειτονιές για την εφαρμογή των μέτρων.

Ειδικότερα, μεταξύ των μέτρων που ενδέχεται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. ως έσχατο μέσο είναι τα εξής:

Αστυνομικοί που θα καταφτάνουν πολύ έγκαιρα σε σημεία με υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για να γίνονται συστάσεις.

Νέα επικοινωνιακή καμπάνια κατά του συνωστισμού και για την εφαρμογή των μέτρων.

Συστάσεις αποσυμφόρησης από μεγάφωνα περιπολικών σε δύο με τρεις γλώσσες, ίσως και παραπάνω.

Συχνές περιπολίες και παρουσία στατικών δυνάμεων σε πλατείες.

Αντι-Covid «περιφρούρηση» σε πεζοδρόμους, πάρκα, πλατείες, αλσύλλια και ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και στάδια.

Παράλληλα και λόγω της συνεχούς λήψης μέτρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας- πράγμα που ενδέχεται να προκαλεί σύγχυση στους πολίτες- αναπτύσσεται ειδική εφαρμογή σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη ΓΓΠΠ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία με την πληκτρολόγηση του ταχυδρομικού κώδικα θα εμφανίζονται τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ανά γεωγραφική ενότητα.

Η επιστροφή των SMS ή των γραπτών δηλώσεων μετακίνησης είναι κάτι που προς το παρόν μένει ανοικτό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις