Περιοχές με κρούσματα Αττική: Δεύτερο κύμα κορονοϊού χτυπά την Αττική με τα νέα κρούσματα να παραμένουν για μία ακόμη ημέρα σε υψηλά επίπεδα καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ακόμη 174. Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Κηφισιά ή περιοχές στα νότια προάστια είχαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων, ωστόσο το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Αθηναίων θεωρείται ο πιο επιβαρυμένος επιδημιολογικά δήμος με την Κυψέλη, τα Πατήσια και τα Σεπόλια να προστίθενται στη λίστα. “Κόκκινες” περιοχές στην Αττική, αυτή τη στιγμή θεωρούνται τα Πετράλωνα, η Κυψέλη, το Περιστέρι, τα Σεπόλια, η Πλατεία Αττικής, το Φάληρο και η Καλλιθέα, όπως επίσης το Περιστέρι και η Κηφισιά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων είναι αλλοδαποί, μάλιστα στο νοσοκομείο “Σωτηρία” των 25% κλινών Covid καταλαμβάνεται από αλλοδαπούς, ενώ στον “Ευαγγελισμό” το ποσοστό αγγίζει 55%. Όπως είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση εξετάζει ως λύση τα ξενοδοχεία καραντίνας, καθώς στην πλειοψηφία τους οι αλλοδαποί που νοσηλεύονται δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα.
Στο τραπέζι τοπικά lockdown
Ο Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου, επισήμανε ότι η αύξηση των κρουσμάτων στην Αθήνα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση και τους επιδημιολόγους που εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε τοπικά “lock down” στην Αττική ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο που έχει η κάθε περιοχή. Σύμφωνα με την πρόσφατη ενημέρωση από τον Γκίκα Μαγιορκίνη η αποτελεσματικότητα των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ σήμερα, θα φανεί σε 20 ημέρες. Σε περίπτωση που δεν μπει φρένο στην επέλαση του φονικού ιού στο λεκανοπέδιο, πληροφορίες κάνουν λόγο για τοπικά lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων με ανοικτά μόνο τα σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα καταστήματα.
Τι λένε οι επιστήμονες
Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν πρόσθετα μέτρα, εκφράζοντας ανησυχία για την κατάσταση στην Αθήνα την οποία χαρακτηρίζουν ακόμη και ανεξέλεγκτη. “Εμπροσθοβαρή μέτρα για την ανάσχεση του κορονοϊού και αν δεν έχουν αποτέλεσμα να προχωρήσουμε σε lockdown”, ζήτησε μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, ενώ την απαισιοδοξία του εξέφρασε και ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα στοιχεία της τεχνικής έκθεσης του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC περιλαμβάνουν “άσχημες προβλέψεις για τις επόμενες δέκα μέρες στην Ελλάδα με βάση τα μέτρα που είχαμε λάβει στις 8-10 Σεπτεμβρίου”.
Προειδοποίησε δε πως “το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας – το lockdown”. Κατά την άποψη του κ. Σύψα πρέπει να ληφθούν μέτρα έγκαιρα, ειδικά στην Αττική “για να χτυπήσουμε την επιδημία πριν ξεφύγει”. Μπορεί να χρειαστεί απαγόρευση κυκλοφορίας για δύο εβδομάδες ή και κλείσιμο στην εστίαση και το λιανεμπόριο – όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας, όπως ανέφερε, μιλώντας στο MEGA.
Ως “καμπανάκι ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά τους επόμενους μήνες” χαρακτήρισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, την κατάσταση με την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού, ειδικά όπως είπε “αν προχωρήσουμε με τους ίδιους ρυθμούς”.
Ερωτηθείσα μάλιστα ποιο θα είναι το “σημείο μηδέν” για τα νοσοκομεία, η κυρία Παγώνη απάντησε ότι “αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό γιατί υπάρχουν τρεις παράγοντες:
1. ο αριθμός των κρουσμάτων
2. ο αριθμός αυτών που νοσηλεύονται σε κλινικές
3 ο αριθμός των διασωληνωμένων”.
Ισορροπούμε σε τεντωμένο σχοινί ανάμεσα στη δουλειά και το σπίτι
Στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” μίλησε και η νοσηλεύτρια στην Κλινική COVID του Νοσοκομείου Σωτηρία, Ειρήνη Μικροβασίλη. Η κυρία Μικροβασίλη εκτός από νοσηλεύτρια, είναι και υγειονομικός σε ειδικές μονάδες, εκπαιδευμένη στο σχέδιο Ξενοκράτης, ένα πρόγραμμα για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ιών, Έμπολα και πυρηνικών εκρήξεων. “Ισορροπούμε σε τεντωμένο σχοινί ανάμεσα στη δουλειά και το σπίτι”, δήλωσε η κυρία Μικροβασίλη και τόνισε πως είμαστε αντιμέτωποι με έναν αόρατο εχθρό. Επεσήμανε ακόμα ότι πολλοί από αυτούς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι άνθρωποι που δεν πίστευαν στον κορονοϊό και δεν έπαιρναν προφυλάξεις.
Κλείνουν σχολεία στην Αττική – Τι λέει το υπουργείο Παιδείας
Επτά σχολικές μονάδες, τέσσερις εκ των οποίων στην Αττική, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους εξ αιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αναλυτικότερα, με βάση τη σχετική λίστα του υπουργείου Παιδείας, μέχρι στιγμής, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους τέσσερα σχολεία στην Αττική: το 2ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής (έως 27/9), το 7ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης (έως 29/9), το 2ο Νηπιαγωγείο Δάφνης (έως 1/10) και το 2ο Γυμνάσιο Πετρούπολης (2/10).
Επιπλέον, σε άλλες 31 σχολικές μονάδες ανά την επικράτεια έχει ανασταλεί η λειτουργία συγκεκριμένων τμημάτων ή τάξεων για ορισμένο χρονικό διάστημα. Από αυτές, οι 24 αφορούν σχολεία της Αττικής και οι υπόλοιπες επτά αφορούν τμήματα σε σχολεία των Τρικάλων, του Πύργου, των Σερρών, του Θερμαϊκού και της Κέρκυρας.
Από την πλευρά της, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για αλλαγές των μέτρων προφύλαξης από τον κορονοϊό στα σχολεία η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Free Sunday, και σε ερώτηση σχετική με τις λύσεις που προκρίνονται για τα σχολεία, με δεδομένη και την εμπειρία από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά την περασμένη σχολική χρονιά, η κ. Κεραμέως σημείωσε: “Εξελιχθήκαμε μαζί με τις συνθήκες και είμαστε έτοιμοι να τροποποιήσουμε και πάλι τα μέτρα, εφόσον χρειαστεί”.
ΕΔΩ η λίστα με τα κλειστά σχολεία