Ερντογάν - νέες δηλώσεις: Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίασε του υπουργικού συμβουλίου τόνισε ότι «συνεχίζουμε αδιάκοπα τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα»
Ερντογάν – νέες δηλώσεις: Λίγα 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. όπου θα τεθεί το ζήτημα των προκλητικότητας της Άγκυρας και ένα βήμα πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική. “Όσοι προσπαθούσαν να αγνοήσουν την Τουρκία, να επιβάλλουν τις θέσεις τους και τους χάρτες τους στην Ανατολική Μεσόγειο, προσεγγίζουν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ερντογάν, μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα, εμφανίστηκε αιχμηρός απέναντι στον ΟΗΕ, επικρίνοντας την καθυστερημένη αντίδραση του Οργανισμού στην πανδημία COVID-19. “Ο ΟΗΕ απέτυχε για άλλη μια φορά”, είπε χαρακτηριστικά. “Τα Ηνωμένα Έθνη, που αναγνώρισαν την ύπαρξη πανδημίας εβδομάδες αργότερα, δεν έδειξαν καμία παρουσία στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας ούτε στην κάλυψη των αναγκών”, δήλωσε. Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του κατά την πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τη δομή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
“Ένα Συμβούλιο με δομή που αφήνει τη μοίρα επτά δισεκατομμυρίων ανθρώπων στο έλεος πέντε χωρών δεν είναι δίκαιο και ούτε είναι βιώσιμο”, τόνισε. Υπενθυμίζεται ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στην 75η επέτειο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μεταφέροντας τις καλύτερες ευχές του και σημειώνοντας πως είναι ώρα και για αυτοκριτική. Παράλληλα, δήλωσε πως η ίδρυση ενός κέντρου των Ηνωμένων Εθνών στην Κωνσταντινούπολη, “την εμπορική πρωτεύουσα της Τουρκίας και σταυροδρόμι ηπείρων”, θα υποστήριζε τις παγκόσμιες προσπάθειες για την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Ερντογάν – Μέρκελ – Μισέλ
Οι ανακοινώσεις για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών είναι θέμα ωρών, σύμφωνα με τον Σκαι, με την Τουρκία πιθανότατα για εσωτερικούς λογούς να τρενάρει την ανακοίνωση. Καθοριστική προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται η τηλεδιάσκεψη που θα “ξεκλειδώσει” τις σχετικές ανακοινώσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Οι διερευνητικές επαφές είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την προσεχή Πέμπτη. Το Συμβούλιο δεν έλαβε αποφάσεις ούτε για τη Λευκορωσία, με την Κύπρο να ασκεί βέτο στις κυρώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο ζητώντας και την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας
“Είμαστε πεπεισμένοι ως προεδρεύοντες στο Συμβούλιο ότι είναι αναγκαίο να φέρουμε και τις δυο πλευρές στο τραπέζι (σ.σ Τουρκία – Ελλάδα), πιστεύουμε ότι είναι εφικτό, έχουμε διπλωματικό παράθυρο ως το Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε ώστε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για διπλωματική λύση” τόνισε από τις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.
“Θετικό δείγμα” χαρακτήρισε την αποχώρηση του Ορόυτς Ρέις ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τονίζοντας ωστόσο πρόκειται για “ένα πρώτο δείγμα”. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι “η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου”.
ΕΕ: Έτσι θα διεξαχθεί η συζήτηση για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής, μετά την αποχώρηση του Oruc Reis
Εν τω μεταξύ τις προοπτικές και το πλαίσιο κάτω απο το οποίο θα πραγματοποιηθεί η ειδική Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, έδωσαν στη δημοσιότητα οι Βρυξέλλες, για όσα θα συζητηθούν γύρω από τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση από τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά και καταδίκασε έντονα τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας ταυτόχρονα αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα.
Η Γερμανία απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση και διάλογο
Την έκκληση του Βερολίνου για αποκλιμάκωση της έντασης και απευθείας διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι δεν έχει να αναφέρει κάποια πρόοδο στην διαμεσολαβητική προσπάθεια της καγκελαρίου ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, επισημαίνοντας: «Η έκκλησή μας παραμένει, για αποκλιμάκωση, διάλογο, επίλυση των επίμαχων προβλημάτων με απευθείας συνομιλίες. Αυτό στηρίζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και προσωπικά η καγκελάριος με συζητήσεις που διεξάγει».
Σε ό,τι αφορά την προοπτική επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν θα δώσει «ενδιάμεσο αποτέλεσμα» ενόψει της Συνόδου. Κληθείς μάλιστα να αναφερθεί σε ενδεχόμενη τριμερή συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων, τόνισε ότι ούτως ή άλλως συναντήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο δεν ανακοινώνονται. Ανάλογη ήταν η απάντηση του Στέφεν Ζάιμπερτ και όταν ερωτήθηκε σχετικά με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τηλεδιάσκεψη, αύριο, της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν επιβεβαιώνω κανένα προγραμματισμένο ραντεβού και μιλάω για συνομιλίες αφού έχουν πραγματοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά.