Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Διάλογος με Τουρκία: Στο “τραπέζι” η Ελλάδα μετά από χρόνια σιωπής – Αρχίζουν οι διερευνητικές επαφές
ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕΡΚΕΛ

Διάλογος με Τουρκία: Στο “τραπέζι” η Ελλάδα μετά από χρόνια σιωπής – Αρχίζουν οι διερευνητικές επαφές

Διάλογος με Τουρκία: Η τριμερής τηλεδιάσκεψη μεταξύ Μέρκελ – Μισέλ και Ερντογάν "ξεκλείδωσαν" τον 61ο κύκλο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας από εκεί που είχε σταματήσει στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2016 στην Αθήνα.

Διάλογος με Τουρκία: Σε εξέλιξη ο “πυρετός” διαβουλεύσεων στην κυβέρνηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής, που αναβλήθηκε για τις αρχές Οκτώβρη, λόγω κρούσματος σε υπάλληλο στους κόλπους του Συμβουλίου που ανάγκασαν σε καραντίνα τον κ. Μισέλ. Μετά από έντονη ενεργοποίηση της Γερμανίας και της Ουάσιγκτον, Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν εκ νέου διερευνητικές επαφές, από εκεί που είχαν σταματήσει στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2016 στην Αθήνα. Η λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών καταδεικνύει πως η Αθήνα θα εξακολουθήσει να πορεύεται με μεθοδικότητα και σταθερές θέσεις, χωρίς να παρασύρεται από τις παλινωδίες και τις κορόνες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι πλέον θέμα ημερών ο Έλληνας πρέσβης Παύλος Αποστολίδης και ο Τούρκος πρέσβης Τσαγατάι Ερτζιγιές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι στην Κωνσταντινούπολη, όπου η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταφερθεί οδικώς.

Η χθεσινή ημέρα ήταν όπως αποδείχτηκε καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη αυτή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει εξαρχής ότι είναι η Τουρκία που πρέπει με την στάση της να αποδείξει αν συναινέσει στην πρόσκληση για τις διερευνητικές επαφές – «είτε σήμερα, είτε μετά από κάποιες μέρες», εξηγούσε νωρίς χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Λίγο αργότερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών, Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν την διεξαγωγή διερευνητικών επαφών. Οι συνομιλίες, που μένει να αποσαφηνιστεί αν θα ξεκινήσουν πριν ή μετά το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα γίνουν στην Κωνσταντινούπολη, καθώς ο 60ς γύρος είχε γίνει στην Αθήνα. Ο 61ος γύρος είναι λοιπόν προ των πυλών με την Αθήνα να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει καμία εκχώρηση και κανένα περιθώριο για να μπουν άλλα ζητήματα στο τραπέζι, πέραν του μοναδικού για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Ο κ. Πέτσας ανέλαβε μάλιστα να υπενθυμίσει στην αντίπερα όχθη ότι «αν δεν βρεθεί λύση ο δρόμος είναι ανοιχτός με ένα συνυποσχετικό για το Δικαστήριο της Χάγης, για να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα δεκαετιών.

Διάλογος με Τουρκία: Ο ρόλος της Μέρκελ

Όπως είναι… αυτονόητο, κρίσιμο ρόλο για την έναρξη των διερευνητικών επαφών έπαιξε το τελευταίο 24ωρο η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του κ. Σαρλ Μισέλ, της Προεδρεύουσας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του Προέδρου της Τουρκίας. Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά και στο κλίμα ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ότι η Τουρκία αναδιπλώθηκε όταν έγινε φανερό πως η Ευρώπη θα είναι αποφασιστική και θα ενεργοποιούσε κυρώσεις- οι οποίες θα ήταν χαριστική βολή στην οικονομία της, σε μια στιγμή που καταρρέει.

«Το θέμα είναι αν και πότε θα ενεργοποιηθούν, αν συνεχίσει την παραβατική και προκλητική συμπεριφορά η Τουρκία. Ευχόμαστε όλοι να μη συνεχίσει και αυτή η αναδίπλωση που έχει δείξει το τελευταίο διάστημα να μην είναι προσχηματική. Είναι ένα πολύ κομβικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα αδυναμίας, αλλά ένα μήνυμα πυγμής ότι δεν είναι ανεκτές αυτές οι συμπεριφορές. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Είτε έμπρακτη, ειλικρινή αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις», έλεγε με νόημα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Εκτός από το Βερολίνο, σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις του αμερικανικού παράγοντα. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, επιβεβαιώνει και το ταξίδι που αναμένεται να κάνει στη χώρα μας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ωστόσο ο Πομπέο αναμένεται στην Αθήνα το προσεχές Σαββατοκύριακο 27-29 Σεπτεμβρίου.

Συμφωνία Αθήνας – Άγκυρας για διερευνητικές

Διάλογος με Τουρκία: Μάχη για τις κυρώσεις

Το ζήτημα των κυρώσεων στην Άγκυρα είναι το ερώτημα που εξακολουθεί να προβληματίζει την Ε.Ε. Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει την έγκριση του καταλόγου των μέτρων που έχουν προτείνει οι υπουργοί Εξωτερικών, προκειμένου να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας νέων τουρκικών προκλήσεων. Η Κύπρος εξακολουθεί να απειλεί με βέτο για τις κυρώσεις στην Λευκορωσία, στην περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα εναντίον της Άγκυρας. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη προκείμενου να συντονίσουν τις ενέργειες τους. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει συνομιλήσει το τελευταίο διάστημα με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες με στόχο να πέσει στα μαλακά. Το Βερολίνο αναζητά την χρυσή τομή καθώς από την μία δεν επιθυμεί την επιβολή κυρώσεων αλλά από την άλλη δεν θέλει να έρθει απέναντι με ένα κράτος μέλος της Ε.Ε.

Τι συζήτησαν Μακρόν – Ερντογάν

Μετά τις επιθέσεις που είχαν ανταλλάξει όλο το προηγούμενο διάστημα ο Εμμανουέλ Μακρόν με τον Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησαν με στόχο να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών. Η έμπρακτη στήριξη της Γαλλίας στην ελληνική πλευρά, είχε εκνευρίσει την Άγκυρα που επιτέθηκε προσωπικά στον Εμμανουέλ Μακρόν. Μετά από παρέμβαση του Βερολίνου, οι δύο ηγέτες μίλησαν τηλεφωνικά για περίπου μία ώρα και συμφώνησαν να κρατήσουν αυτή την φορά, ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας τους.

Ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να προχωρήσει εκ νέου σε μονομερείς ενέργειες. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του εξέφρασε την ελπίδα της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και υποστήριξε πως ανάλογη κίνηση θα πρέπει να γίνει από την Άγκυρα και προς την Κύπρο. Από την άλλη πλευρά η τουρκική προεδρία τόνισε πως ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην ανάγκη χρησιμοποίησης διπλωματικών ευκαιριών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την επίτευξη βιώσιμων διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας πως αναμένει συνετή και εποικοδομητική προσέγγιση από το Παρίσι.

Διάλογος με Τουρκία: Στο βάθος… Χάγη

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκία ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, επισημαίνοντας, ωστόσο πως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί διότι η Άγκυρα είναι πολύ πιθανό να ανοίξει την ατζέντα των θεμάτων και να κατηγορήσει την Αθήνα πως βάζει φρένο στις συζητήσεις. Σύμφωνα με το διεθνολόγο η Άγκυρα βάσει των τελευταίων εξελίξεων επιστρέφει στην κανονικότητα, καθώς ουσιαστικά αποδέχεται την κόκκινη γραμμή που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή πως η μόνη διαφορά των δύο χωρών είναι οι θαλάσσιες ζώνες. Όπως επισημαίνει ο κ. Δεσποτόπουλος ακόμα και αν δεν καταστεί δυνατόν οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, θα ήταν σημαντικό να υπάρξει ένα συνυποσχετικό και με βάση αυτό να προσφύγουμε στη Χάγη.

Αυτό που υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές και πολικοί παρατηρητές είναι πως από τις διερευνητικές επαφές έως να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος η απόσταση είναι μεγάλη και είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν απρόοπτα και εμπόδια. Σε αυτή τη φάση των συνομιλιών η τουρκική πλευρά θα ανοίξει την ατζέντα των θεμάτων και δεν θα μείνει μόνο στις θαλάσσιες ζώνες. Από την άλλη πλευρά βεβαίως αν η Άγκυρα θέσει θέμα αποστρατικοποίησης ή κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, τότε θα διαφανούν οι πραγματικές διαθέσεις της γειτονικής χώρας. Αναφορικά με την προσφυγή στη Χάγη, οι διεθνολόγοι επισημαίνουν πως είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και αυτό δεν εξυπηρετεί τον Ερντογάν που θέλει έως τις εκλογές του 2023 να έχει επιτύχει τις επιδιώξεις του στην Ανατολική Μεσόγειο.

https://www.youtube.com/watch?v=-rUOY8Q74zM

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις