Αττική λοκντάουν κορονοϊός: Με αμείωτο ρυθμό καταγράφονται νέα κρούσματα κορωνοϊού, και με την σχετική καμπύλη να έχει επιπεδοποιηθεί σε υψηλό επίπεδο, σε πάνω από 300 κρούσματα ημερησίως.
Αττική λοκντάουν κορονοϊός: Άσχημα για ακόμα μία μέρα τα πράγματα στο λεκανοπέδιο, καθώς από τα 358 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 194 εντοπίστηκαν στην Αττική. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει «κλειδώσει» τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε περισσότερα από 300 κρούσματα στην επικράτεια, με την Αττική να καταγράφει καθημερινά τις περισσότερες μολύνσεις. Παράλληλα, τους ειδικούς ανησυχεί σφόδρα το στοιχείο του διπλασιασμού των διασωληνωμένων μέσα σε 20 μόλις ημέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ΜΕΘ και τις αντοχές του συστήματος Υγείας. Στις αρχές Σεπτεμβρίου είχαμε 37 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 διασωληνωμένους και πλέον ο αριθμός τους έχει εκτιναχθεί σε 73. Σημειώνεται ότι μέσα στον Σεπτέμβριο έχουν ανακοινωθεί παραπάνω από 90 θάνατοι, ενώ είναι βέβαιο πως ο συγκεκριμένος μήνας θα καταρρίψει την αρνητική «πρωτιά» του περασμένου Απριλίου, όταν είχαν καταγραφεί 91 θάνατοι.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Σύψα, η Ελλάδα και η Αττική «είναι στην ”πορτοκαλί” φάση της επιδημίας. Το επόμενο βήμα είναι το ”κόκκινο”, που σημαίνει lockdown», είπε, εξηγώντας πως, αντί να συζητούμε για το lockdown, θα πρέπει «να εστιάσουμε στο πώς θα το αποτρέψουμε», δηλαδή αποφεύγοντας τον συνωστισμό, φορώντας μάσκες, πλένοντας χέρια κ.ο.κ. Παράλληλα, επανέλαβε ότι θα πρέπει να περιμένουμε 7 με 10 ημέρες από σήμερα προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο αποδίδουν τα εκτεταμένα μέτρα που έχουν ληφθεί για την Αττική. «Αν δούμε μια μεγάλη έξαρση της επιδημίας, τότε μπορεί και αύριο να είναι η ώρα να λάβουμε νέα μέτρα», είπε.
Γώγος: Κάνουμε το παν για να αποφύγουμε lockdown
Παράλληλα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται για να αποφευχθεί ένα δεύτερο lockdown στην Αττική. «Γίνεται κάθε προσπάθεια για να μη συμβεί αυτό. Πήραμε ένα πακέτο μέτρων, το οποίο έχει σαν στόχο να αποφύγει το lockdown. Τώρα, αν αυτό δεν εξελιχθεί ομαλά, όλα είναι στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν δέσμες μέτρων με πολλαπλές παραμέτρους που πάντα έχουμε υπόψη. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος. Δεν έχει φτάσει στο ”κόκκινο”, αλλά είναι σημαντικός και η δυναμική είναι αυξητική. Αν δούμε ότι ο αριθμός αυξάνει ή παραμένει σε αυτά τα επίπεδα για μεγάλο διάστημα, θα πάρουμε την επόμενη δέσμη μέτρων», επισήμανε ο κ. Γώγος.
«Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Το αν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα εξαρτάται από τα δεδομένα που θα έχουμε την προσεχή εβδομάδα. Θα ξέρουμε πού πάει το πράγμα σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη δυνατότητα του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει τα περιστατικά. Στην Αττική υπάρχει πρόβλημα», τόνισε ο κ. Γώγος.
Κορωνοϊός: 358 νέα κρούσματα, τα 194 στην Αττική -5 νεκροί, 73 διασωληνωμένοι
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, εκτός από τα κρούσματα, ανακοινώθηκε ότι 73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε πέντε ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 357 θανάτους συνολικά στη χώρα. Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη. 20 (27.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.0% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 191 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τα 7 στοιχεία που σημαίνουν συναγερμό
Ο καθηγητής Νίκος Σύψας είπε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ότι «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση στην Αττική. Πέρα από την πολιτεία, πρέπει και οι πολίτες να κάνουν αυτό που πρέπει».
Αμέσως μετά, ο κ. Σύψας τόνισε για την Αττική ότι «όλα τα ποιοτικά στοιχεία της επιδημίας είναι άσχημα», απαριθμώντας τα εξής:
αύξηση κρουσμάτων
θάνατοι
εισαγωγές στα νοσοκομεία
διασωληνώσεις
κάλυψη κλινών ΜΕΘ
ποσοστό δειγμάτων που βγαίνουν θετικά
δείκτης R
Πόσα κρεβάτια ΜΕΘ είναι διαθέσιμα στην Αττική
Σημειώνεται ότι το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τις ΜΕΘ στην Αττική. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου ανακοίνωσε εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην Αττική. Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δήλωσή της, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτά, 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ τις επόμενες ημέρες θα προστεθούν άλλα 42 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σήμερα το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40%.
https://www.youtube.com/watch?v=AFFyU3SY1J0
Αγώνας δρόμου και αγωνία για το εμβόλιο
Μεγαλώνει η απόσταση, όπως όλα δείχνουν, μέχρι την έγκριση του πρώτου δυτικής προέλευσης εμβολίου έναντι της νόσου COVID-19, παρά την έμμεση πίεση που ασκεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για έγκριση πριν τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Οι κλινικές έρευνες του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχουν παγώσει και τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα. Οι New York Times, έκαναν λόγο για επιστημονικές ανησυχίες σχετικά με τις νευρολογικές παρενέργειες που σχετίστηκαν με το συγκεκριμένο εμβόλιο παραθέτοντας δηλώσεις του Μαρκ Σλίφκα, ειδικού στα εμβόλια από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Υγείας του Όρεγκον, σύμφωνα με τον οποίο, «αν υπάρχουν ήδη δύο περιπτώσεις, τότε το σχέδιο αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο. Αν εμφανιστεί και τρίτη περίπτωση νευρολογικής διαταραχής στο γκρουπ των δοκιμών, τότε μπορεί να πέσουν οι τίτλοι τέλους για το συγκεκριμένο εμβόλιο».
Κανονικά είναι σε εξέλιξη τα προγράμματα κλινικών δοκιμών των φαρμακευτικών εταιριών Pfizer και Moderna για τα εμβόλια BNT162b1 και mRNA-1273, αντίστοιχα. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, θα είναι γνωστό αν το BNT162b1 είναι αποτελεσματικό, το νωρίτερο στα τέλη Οκτωβρίου. Η Moderna από την πλευρά της έχει ήδη ανακοινώσει ότι είναι απίθανο να έχει καταληκτικά δεδομένα για το mRNA-1273 τον Οκτώβριο.
Θετικές ωστόσο είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο του εμβολίου που ετοιμάζει η Johnson&Johnson, η οποία ανακοίνωσε ότι ξεκινά τις δοκιμές, καθώς η μελέτη των Φάσεων 1 και 2 έδειξε ότι το προφίλ ασφάλειας και η ανοσογονικότητα υποστηρίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη.
https://www.youtube.com/watch?v=uVm_Qt1g4mU