Μάσκα σε εξωτερικούς χώρους Ελλάδα: Υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων τάχθηκε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, ο οποίος προειδοποίησε πως αλλιώς θα υπάρξει lockdown.
Μάσκα σε εξωτερικούς χώρους Ελλάδα: Στην εκτίμηση ότι θα πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων και υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, προχώρησε σε συνέντευξή του για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς. Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων δεν έχει τεθεί ως θέμα συζήτησης το lockdown, αλλά ούτε και το κλείσιμο των σχολείων, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται για το μέλλον, αν δεν αποδώσουν τα ισχύοντα μέτρα. “Το lockdown είναι οικονομικά επώδυνο. Αυτό που απαιτείται είναι η αυστηροποίηση των μέτρων με υποχρεωτική χρήση της μάσκας μέσα κι έξω”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς, επισημαίνοντας ότι είναι ανέξοδο μέτρο και προφυλάσσει. “Αν είναι 4 ή 5 άτομα χωρίς μάσκα, δεν είναι συνάθροιση; Τι βλάπτει να φορέσουμε μάσκα;”, πρόσθεσε.
Παράλληλα, επεσήμανε πως είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα και για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αυξάνοντας τη συχνότητα των δρομολογίων και αν δεν υπάρχουν τόσο πολλά μέσα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην ενοικίαση πούλμαν. Σε ό,τι αφορά στους εργασιακούς χώρους, ο λοιμωξιολόγος πρότεινε την αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας, υπογραμμίζοντας βέβαια την ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας ώστε να μην απολυθούν εργαζόμενοι λόγω του μέτρου.
Μάσκα σε εξωτερικούς χώρους Ελλάδα: Και η Λινού ζητά μέτρα
Την καθολική χρήση μάσκας και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους υποστηρίζει, αναλύοντας τις θέσεις της η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. “Αν δεν προλάβουμε να αναστρέψουμε την πανδημία, μετά η αντιμετώπιση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και για μερικούς θα είναι αδύνατη” υπογράμμισε η κ. Λινού και ανέφερε ότι για τη λήψη επιπλέον μέτρων δεν πρέπει να σκεφτόμαστε αριθμητικά, αλλά “πρέπει η πολιτεία και οι πολίτες να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, με σύνεση και αισιοδοξία για να αναστρέψουμε την κατάσταση”. “Πρέπει να επικεντρωθούμε στην πρόληψη, παρόλο που πέσαμε έξω γιατί δεν εφαρμόσαμε τα μέτρα για τον κορονοϊό εγκαίρως”, τόνισε, μεταξύ άλλων μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.
Να μην περιμένουμε άλλη μια εβδομάδα
Η καθηγήτρια, επιπλέον, επεσήμανε ότι πρέπει “να προσπαθήσουμε άμεσα και να μην περιμένουμε την άλλη Δευτέρα για να λάβουμε μέτρα” και πρόσθεσε ότι “πρέπει να λάβουμε μέτρα σήμερα”. Ανέφερε μάλιστα ότι δεν χρειάζεται να συγκρίνουμε τα κρούσματά μας με αυτά άλλων χωρών, καθώς σε κάθε χώρα παίζει ρόλο ο πληθυσμός, η ιχνηλάτηση που γίνεται, καθώς και τα τεστ που διενεργούνται και υπογράμμισε ότι “το θέμα είναι να βλέπουμε αναλογικά τις εισαγωγές στις ΜΕΘ και τους θανάτους και όχι τα κρούσματα”. Αναφερόμενη και στο γεγονός ότι στη Μαδρίτη κατέβασαν στον δρόμο τον στρατό, η κ. Λινού είπε ότι “αν είχαμε κατεβάσει τον στρατό στα ΜΜΜ, ενδεχομένως και να είχαμε αποτρέψει κάποιους θανάτους”. “Εξάλλου, δεν θα μας κόστιζε τίποτα και θα έδινε και το μήνυμα “προσέξτε” στον κόσμο”, πρόσθεσε.
Οι προτάσεις της για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων
Η Αθηνά Λινού τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η χρήση μάσκας παντού, τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους. Ανέφερε, μάλιστα, ότι είναι αναγκαίο να φοράμε μάσκα όλες τις ώρες που βρισκόμαστε στον εργασιακό μας χώρο, ακόμα και όταν είμαστε μόνοι μας, καθώς ακόμα και με τη λειτουργία των κλιματιστικών ο αέρας μεταφέρεται από χώρο σε χώρο. Χαρακτήρισε, επίσης, πολύ πιθανό το αποτέλεσμα έρευνας σύμφωνα με την οποία το 40% των κρουσμάτων προέρχεται από τον χώρο δουλειά, και τόνισε ότι πρέπει “να εφαρμοστεί η καθολική εξ αποστάσεως εργασία όπου είναι δυνατόν. Να εργάζεται με τηλεργασία όχι μόνο το 40%, αλλά το 80% και το 90%”.
Να αυξηθούν άμεσα τα δρομολόγια των ΜΜΜ
Επιπλέον, υπογράμμισε και την αναγκαιότητα της αύξησης των δρομολογίων στα ΜΜΜ και πρότεινε είτε την ενοικίαση από το δημόσιο τουριστικών λεωφορείων, το οποίο θα βοηθήσει και τους εργαζόμενους στον κλάδο αυτό, καθώς επλήγησαν ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, είτε τη χρήση κουπονιών για τα ταξί, αλλά και κίνητρα για τη μετακίνηση με τα ιδιωτικά μέσα. “Πρέπει αυτά να γίνουν σήμερα, καθώς στα ΜΜΜ είναι η μεγάλη έκρηξη”, είπε χαρακτηριστικά. Όσο για ανθρώπους που δουλεύουν μεροκάματο και δεν σταματάνε τη δουλειά τους αν εμφανίσουν συμπτώματα, καθώς δεν θέλουν να χάσουν το μεροκάματό τους, η κ. Λινού,πρότεινε ότι πρέπει να δεσμευτεί το κράτος ή ο ΕΟΔΥ να τους πληρώσει για 15 ημέρες, ώστε να τους δοθεί κίνητρο για να απομονωθούν. Τέλος, η κ. Λινού τόνισε ότι “μπορεί να φαίνεται ότι η λήψη μέτρων κοστίζει, ωστόσο η μη λήψη τους κοστίζει ακόμα περισσότερο”.