Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Κορονοϊός χειμώνας: Πιθανοί κίνδυνοι μετάδοσης
ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός χειμώνας: Πιθανοί κίνδυνοι μετάδοσης

Κορονοϊός χειμώνας: Τη σημασία της τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης με τον χειμώνα προ των πυλών καταδεικνύει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας

Κορονοϊός χειμώνας: Ο κορονοϊός παρουσιάζει νέα έξαρση παγκοσμίως και ειδικά εν όψει του χειμώνα καθίσταται όλο και πιο επιτακτική η κατανόηση του τρόπου κατά τον οποίο οι κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν τη διασπορά του ιού SARS-CoV-2. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας μελέτησαν την επίδραση της σχετικής υγρασίας, της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και της ταχύτητας του ανέμου στο νέφος μολυσμένων σταγονιδίων και τη βιωσιμότητα του ιού που προκαλεί τη νόσο. Στα ευρήματά τους αναφέρουν πως διαπίστωσαν ότι ένας κρίσιμος παράγοντας για τη μετάδοση των μολυσματικών σωματιδίων, που συγκεντρώνονται σε ένα νέφος σταγονιδίων σιέλου, είναι η εξάτμιση.

Εάν έχουμε καλύτερη κατανόηση της εξάτμισης και της σχέσης της με τις κλιματικές επιπτώσεις θα μπορούμε να προβλέψουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τη συγκέντρωση του ιού και να προσδιορίσουμε καλύτερα τη βιωσιμότητα του ή τη δυνατότητα επιβίωσής του, επισημαίνει ο Δημήτρης Δρικάκης, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής καθώς και αντιπρόεδρος του τμήματος Παγκόσμιων Συνεργασιών, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Παρά τη σημασία της αερογενούς μετάδοσης μέσω σταγονιδίων, η έρευνα σχετικά με τη μεταφορά θερμότητας και μάζας γύρω και εντός του νέφους σταγονιδίων που περιέχει τον ιό έχει υπάρξει πολύ περιορισμένη.

Νέες μελέτες από το πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Για να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση, οι ερευνητές ανέπτυξαν θεωρητικούς συσχετισμούς για την ασταθή εξάτμιση μολυσμένων σταγονιδίων σιέλου. Εφάρμοσαν τη θεωρία σε προηγμένη υπολογιστική πλατφόρμα δυναμικής των ρευστών και μελέτησαν τις επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών στην αερογενή μετάδοση ιών. «Εντοπίσαμε ότι η υψηλή θερμοκρασία και η χαμηλή σχετική υγρασία οδηγούν σε υψηλούς ρυθμούς εξάτμισης μολυσμένων σταγονιδίων σιέλου, μειώνοντας κατ’ επέκταση σημαντικά τη βιωσιμότητα του ιού» δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Talib Dbouk.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η απόσταση που διανύει και η συγκέντρωση του νέφους σταγονιδίων παρέμεινε σημαντική ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες εάν η σχετική υγρασία ήταν υψηλή. Η ταχύτητα του ανέμου είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας ως προς τη μετάδοση. Πρόκειται για ευρήματα τα οποία συμβάλουν στο να εξηγηθεί γιατί η πανδημία αυξήθηκε τον Ιούλιο σε διάφορες πολυσύχναστες πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως το Νέο Δελχί, όπου καταγράφονταν τόσο υψηλές θερμοκρασίες, όσο και υψηλή σχετική υγρασία. Και το δίχως άλλο ενισχύουν τη σημασία της τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη χρήση μάσκας για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού, ιδίως εν όψει της επερχόμενης πτώσης της θερμοκρασίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις