Επιστράτευση ΜΕΘ – κορονοϊός: Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα οδήγησε το Υπουργείο Υγείας σε άτυπη “επιστράτευση” των ιδιωτικών κλινικών. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Κικίλια και Σκυλακάκη διατίθενται νοσοκομειακοί χώροι, εγκαταστάσεις και κλίνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με covid -19. Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ προβλέπει τη δέσμευση εγκαταστάσεων, χώρων και κλινών έως τις 30 Σεπτεμβρίου στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορονοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και την διαθεσιμότητα των νοσοκομείων.
Επίσης αναφέρει ότι με απόφαση των διοικητών αυτών των δομών, καθορίζεται η διαδικασία μεταφοράς των ασθενών που δεν πάσχουν από κορονοϊό από αυτές τις κλινικές σε άλλους χώρους νοσηλείας, σε άλλες δημόσιες δομές. Όπως προβλέπει σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές για τη μεταφορά των ασθενών, “δύναται να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια- κλινικές, οι οποίες διαθέτουν σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας τους αντίστοιχα τμήματα για τη νοσηλευτική περίθαλψη των ασθενών, καθ’υπέρβασιν του αριθμού όσων διατίθενται στον ΕΟΠΥΥ δυνάμει σχετικών Μνημονίων Συνεργασίας, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 21 του ΕΚΠΥ.”
Οι διακομισθέντες ασθενείς σε ΜΕΘ ιδιωτικών θεραπευτηρίων κλινικών, σε περίπτωση συνέχισης της νοσηλείας σε απλό θάλαμο νοσηλείας, επαναμεταφέρονται στις δομές του ΕΣΥ, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα. Στην ΚΥΑ επίσης καταγράφεται λεπτομερώς η διαδικασία αποζημίωσης των ιδιωτικών θεραπευτηρίων-κλινικών από το Δημόσιο. Η ΚΥΑ προβλέπει και ειδικές ρυθμίσεις για αύξηση των υφιστάμενων και διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Κατ’ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων η αύξηση έως 40% της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ ανά ιδιωτική κλινική, με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό μηχανολογικό εξοπλισμό και με το υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είναι δυνατή με απλή γνωστοποίηση της ιδιωτικής κλινικής στην αρμόδια Περιφέρεια στην οποία υπάγονται και στην τεχνική υπηρεσία και τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Υγείας. Οι κλίνες αυτές θα διατίθενται αποκλειστικά για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με τη λήξη της κρίσης, οι συγκεκριμένες κλίνες ΜΕΘ υποχρεούνται να υποστούν έλεγχο καταλληλότητας για να διατηρηθούν, άλλως θα καταργηθούν αυτοδικαίως”.
Όσον αφορά την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν από την εφαρμογή της ΚΥΑ θα γίνει με έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με βάση τη νομοθεσία που αφορά το ειδικό αποθεματικό του COVID-19, η οποία εκτιμάται κατ’ ελάχιστον σε τριάντα εκατομμύρια (30.000.000 ευρώ), καθώς δεν μπορεί να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι ανάγκες που θα προκύψουν εκ της εξέλιξης της διασποράς της νόσου του κορονοϊού. Στην ανωτέρω περίπτωση εντάσσεται και η οικονομική ενίσχυση που χορηγήθηκε στο υπουργείο Υγείας με την υπ’αρ. 2/10729/26.02.2020 απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Σύψας: «Θα πάμε με τον κορωνοϊό μέχρι το καλοκαίρι του 2021, ακόμη και με εμβόλιο
Για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μίλησε ο Νίκος Σύψας. «Είμαστε σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση επιδημιολογικά, έχουμε αρνητικά αριθμητικά αλλά και ποιοτικά στοιχεία της πανδημίας, κυρίως στην Αττική», τόνισε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, εξηγώντας πως ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι οι εστίες στο κέντρο της Αθήνας, οι παραθεριστές που επέστρεψαν από περιοχές με μεγάλο φορτίο και το άνοιγμα των σχολείων. «Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε πορτοκαλί συναγερμό, δεν είναι κόκκινος, δεν είμαστε σε φάση lockdown, αλλά η κατάσταση χρειάζεται επαγρύπνηση», υπογράμμισε o λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.
«Τα νέα μέτρα έχουν κάποια επίδραση στον κορωνοϊό»
Σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και το αν επαρκούν, ο κ. Σύψας ανέφερε: «Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά, σε δόσεις, έχουν ήδη δώσει κάποια επίδραση στην επιδημία. Έχουμε μια σχετική σταθεροποίηση, βέβαια σε υψηλά νούμερα. Εάν τα μέτρα συνεχίσουν να αποδίδουν κι αν προσθέσουμε και νέα μέτρα, που ενδεχομένως θα προσθέσουμε, τότε θα δούμε μια επιπέδωση της επιδημίας, που είναι το πρώτο βήμα πριν την κάμψη. Είμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο χτυπά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλο τον κόσμο. Είναι δύσκολη η κατάσταση επιδημιολογικά, αλλά προς το παρόν είναι διαχειρίσιμη».
Όσον αφορά στην πορεία των ερευνών για το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ο κ. Σύψας υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Ακόμα κι αν έχουμε κάποιες δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το 70% του πληθυσμού, άρα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Θα πάμε μέχρι την άνοιξη, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι με τον κορωνοϊό. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη, να έχουμε σε έλεγχο τον κορωνοϊό».
Ακούστε όσα είπε ο Νίκος Σύψας στο MEGA:
Ανησυχία για την Αττική
Εξαιρετικά ανησυχητική παραμένει η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής όπου χθες εντοπίστηκαν 213 από τα συνολικά 342 κρούσματα κορονοϊού. Από τα 312 εγχώρια κρούσματα, τα 24 συνδέονται με γνωστές συρροές.
– 30 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 213 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου,
– 23 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση