Νέα μέτρα για κορονοϊό - Χαρδαλιάς: Στον διαδραστικό χάρτη οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τον βαθμό επικινδυνότητας στην περιοχή που τους ενδιαφέρει - Πιθανό να ανακοινωθεί και ωράριο σε περίπτερα και μίνι μάρκετ
Νέα μέτρα για κορονοϊό – Χαρδαλιάς: Να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ένα lockdown, που θα είχε δυσμενέστατες συνέπειες για την οικονομία, είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση. Το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν χωρά παρερμηνείες. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα για να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο δεύτερου lockdown που θα φέρει δυσθεώρητα ποσοστά ύφεσης, νέα αύξηση του δημοσίου χρέους, “λουκέτα” σε επιχειρήσεις και αθρόες απολύσεις. Στη μάχη αυτή, η κυβέρνηση έχει στη φαρέτρα της τέσσερα μέτρα για την Αττική, έτοιμα να επιβληθούν μόλις οι επιδημιολογικοί δείκτες “χτυπήσουν κόκκινο”.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, εξετάζεται:
η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους
ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, διάστημα κατά το οποίο η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με sms
η επαναφορά του sms για τις μετακινήσεις των άνω των 65
η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός των νέων σε πλατείες.
Ωράριο
Τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα έχουν μπει στο στόχαστρο, καθώς τα μεσάνυχτα, όταν οι καφετέριες και τα άλλα καταστήματα εστίασης κλείνουν, παρέες κυρίως νεαρών ατόμων αγοράζουν μπύρες και αναψυκτικά και μαζεύονται σε κοντινές πλατείες όπου μένουν έως αργά τη νύχτα. Η εικόνα αυτή έχει προβληματίσει έντονα, καθώς πρόκειται για πολυάριθμες παρέες στις οποίες δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας. Αυτή η “μόδα του περιπτέρου” έχει καλύψει το… κενό από το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 τα μεσάνυχτα. Έτσι, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Νίκο Χαρδαλιά το κλείσιμο των περιπτέρων και των ψιλικατζίδικων από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί.
Θωρακίζονται οι δομές Υγείας
Παράλληλα με τα μέτρα που προκρίνονται και από την επιτροπή των ειδικών, ενισχύονται διαρκώς οι δομές Υγείας. Κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, ορίζει, μεταξύ άλλων, τη δέσμευση εγκαταστάσεων, χώρων και κλινών έως τις 30.09.2020 στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορωνοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και την διαθεσιμότητα των νοσοκομείων.
Ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Star ότι στην Αθήνα βρίσκονται πάνω από 900 κρούσματα κορονοϊού και έκανε λόγο για στοχευμένα τεστ στο κέντρο της Αθήνας από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ. “Ήδη, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας υπάρχουν οι Κινητές Ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, οι οποίες κάνουν ελέγχους από γειτονιά σε γειτονιά, σε επιδημιολογικά ευάλωτες ομάδες και σε συμπολίτες μας, έτσι ώστε να έχουμε πραγματική εικόνα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Γιατί επιδημιολογικά βλέπουμε ότι πάνω από 900 ενεργά κρούσματα βρίσκονται στην Αθήνα”.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ακόμη ότι υλοποιείται η απόφαση για ξενοδοχεία καραντίνας “έτσι ώστε αυτούς τους υγειονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι κατά κύριο λόγο νέοι με ήπια έως καθόλου κλινικά συμπτώματα, να μπορούμε να τους προστατεύσουμε – και τους ίδιους αλλά και τους υπόλοιπους συμπολίτες μας – έχοντάς τους σε μία μερική καραντίνα 14 ημερών ώστε να μην υπερμεταδόσουν τον ιό” όπως είπε χαρακτηριστικά.
Οι ΜΕΘ
“Αυξήσαμε τις κλίνες στις ΜΕΘ των νοσοκομείων μας από 557 σε 941 και σύντομα θα φτάσουμε στις 1.200, προσλαμβάνοντας μόνιμο προσωπικό και παρέχοντας εκπαίδευση σε μία άνευ προηγουμένου μεταρρύθμιση μέσα στην κρίση του κορωνοϊού. Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε μέσα στην κρίση να πλησιάζουμε αυτή τη στιγμή τις 1.000 ΜΕΘ. Με τη σημερινή κατάσταση καταφέραμε να μην έχουμε αναμονές στην Εντατική Θεραπεία. Αυτό είναι το μείζον, το τεράστιο πρόβλημα της Μεταπολίτευσης. Αν θυμάστε, ήταν πολιτικό ρουσφέτι να βρει κανείς κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας. Δεν θέλω να ξαναπαρουσιαστούν τέτοιες σκηνές, για αυτό και παρακαλώ όλους να σεβαστούμε τους εργαζομένους στο Ε.Σ.Υ., να προσέξουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, έτσι ώστε να μην αυξηθεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού, που, αν συμβεί αυτό γεωμετρικά, κανένα εθνικό σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντέξει”.
Κοτανίδου: 500 κρούσματα για τρεις συνεχόμενες ημέρες σημαίνει συναγερμός
Θα αρχίσουμε να ανησυχούμε εάν βλέπουμε πάνω από 500 κρούσματα για τουλάχιστον τρεις ημέρες, σημείωσε σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ ΜΠΕ η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπεία Α. Κοτανίδου, τονίζοντας ότι “αυτή τη στιγμή προσπαθούμε μέσα από μια κινητοποίηση να δημιουργήσουμε παραπάνω κρεβάτια και εν ανάγκη να μετατρέψουμε και άλλες μονάδες σε μονάδες εντατικής θεραπείας για covid-19 ώστε όλοι όσοι χρειαστούν κρεβάτι να βρουν”. Η ίδια χαρακτηρίζει την κατάσταση “διαχειρίσιμη προς το παρόν” επισημαίνοντας ότι γίνεται προσπάθεια να μετατραπούν οι όχι πολυδύναμες ΜΕΘ – δηλαδή μια καρδιολογική μονάδα, μια νευρολογική κ.ά- σε πολυδύναμες μονάδες.
Βατόπουλος: Δεν είναι μοιραίο το lockdown
Δεν είναι κάτι μοιραίο να συμβεί το δεύτερο κύμα, η μεγάλη επιδημία, το lockdown τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τον κορονοϊό. Εξήγησε πως η εξέλιξη της κατάστασης θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθούμε και πως υπάρχει η ευθύνη του καθενός να χρησιμοποιεί μάσκα και να πλένει τα χέρια του και της πολιτείας να διευκολύνει την κατάσταση.
Για το ενδεχόμενο λήψης στοχευμένων μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής είπε ότι το λεκανοπέδιο δεν μπορεί να χωριστεί εύκολα αλλά ενδεχομένως είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί ανάλογα και με την πορεία του ιού. Απευθύνθηκε ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, συνταξιούχους, ευπαθείς ομάδες λέγοντας ότι είναι σαφές ότι θα πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους περισσότερο.
Σήμερα η «πρεμιέρα» της ειδικής πλατφόρμας
Στην τελική ευθεία βρίσκεται από τους αρμόδιους της Πολιτικής Προστασίας η διαδικασία για την ανάρτηση της ειδικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα μέτρα που θα ισχύουν σε κάθε περιοχή για τον κορωνοϊό. Όπως είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την επιδημία την περασμένη Τρίτη, σήμερα αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr η ειδική πλατφόρμα για τα μέτρα που θα ισχύουν σε κάθε περιοχή για τον κορωνοϊό καθώς και την επιδημιολογική της εικόνα.
Συγκεκριμένα οι πολίτες θα βλέπουν έναν χάρτη της Ελλάδας με δύο βαθμίδες: ανά δήμο και ανά περιφερειακή ενότητα. Στον διαδραστικό χάρτη οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τον βαθμό επικινδυνότητας ο οποίος ισχύει εκείνη τη χρονική περίοδο για την περιοχή που τους ενδιαφέρει. Κάθε δήμος ή αντιστοίχως κάθε περιφερειακή ενότητα θα είναι χρωματισμένη με έναν από τους 4 βαθμούς: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο. Οι πολίτες θα μπορούν να βάζουν σε ειδικό πεδίο τον ταχυδρομικό τους κώδικα και να ενημερώνονται τι ισχύει ανά περιοχή και ανά τομέα δραστηριότητας.
Τέλος, εκτός από τον χάρτη θα υπάρχει και ένας πίνακας στην σελίδα στον οποίο θα αναρτώνται και θα αναλύονται τα μέτρα τα οποία ισχύουν ανά χρωματική κατηγορία (πράσινο, κίτρινο κοκ.) και ανά δραστηριότητα (για παράδειγμα σχολεία, εστίαση, ΜΜΜ, άθληση κλπ.). Σήμερα πάντως είναι πιθανό να ανακοινωθεί και η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα ή άλλα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ προκειμένου να σταματήσει ο συγχρωτισμός σε πλατείες ή άλλους ανοιχτούς χώρους.