Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κόνει Μπάρετ ΗΠΑ: Η δικαστίνα που προτείνει ο Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο
ΚΟΣΜΟΣ

Κόνει Μπάρετ ΗΠΑ: Η δικαστίνα που προτείνει ο Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο

Κόνει Μπάρετ ΗΠΑ: Πέρα από τη σθεναρή αντίθεσή της στις εκτρώσεις η Μπάρετ έχει ψηφίσει κατά του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και της Obamacare, ενώ υποστηρίζει ένθερμα το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

Κόνει Μπάρετ ΗΠΑ: Η επιλογή της Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ για το Ανώτατο Δικαστήριο δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στις ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί η εκλεκτή του Τραμπ θεωρείτο φαβορί για τη θέση που χήρεψε μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, χώρια που ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου ετοιμαζόταν να την διορίσει στο Ανώτατο Δικαστήριο εδώ και δύο χρόνια, όταν είχε εκκενωθεί μια θέση, αλλά φέρεται να δήλωσε ότι την κρατούσε «για μετά την απώλεια της Γκίνσμπεργκ». Σφοδρή πολέμιος των αμβλώσεων, μητέρα επτά παιδιών, η Μπάρετ έχει φήμη άκρως συντηρητικού ατόμου, αλλά και φιλικού και γενναιόδωρου. Η βαθιά θρησκευόμενη Καθολική Μπάρετ μπορεί σύντομα να επηρεάζει την απονομή δικαιοσύνης στις ΗΠΑ. Ενώ η Γκίνσμπεργκ θεωρείτο είδωλο του φεμινισμού και του προοδευτισμού στις ΗΠΑ, η υποψήφια αντικαταστάτριά της αντιπροσωπεύει σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ τις συντηρητικές δυνάμεις της χώρας.

Πέρα από τη σθεναρή αντίθεσή της στις εκτρώσεις η Μπάρετ έχει ψηφίσει κατά του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και της Obamacare, ενώ υποστηρίζει ένθερμα το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και τις συντηρητικές οικογενειακές αξίες.

Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν έντονα ότι τα θρησκευτικά πιστεύω της Μπάρετ θα επηρεάσουν το έργο της ως μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Σε ομιλία της το 2006, όταν ήταν καθηγήτρια Νομικής στην Catholic Notre Dame Law School είχε πει ότι η νομική καριέρα είναι μόνον ένα «μέσο προς έναν τελικό σκοπό», δηλαδή «την οικοδόμηση της βασιλείας του Θεού» – φράση που εξακολουθεί να πυροδοτεί έντονες κριτικές ακόμη και σήμερα.

Οι ανησυχίες

Η Μπάρετ προκάλεσε έντονες συζητήσεις και το 2017 όταν προτάθηκε για μια θέση στο 7ο Ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ. Στη διάρκεια της ακρόασης για την επικύρωση του διορισμού της στη Γερουσία η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Νταϊάν Φάινστιν της είπε: «διαβάζοντας κανείς τις ομιλίες της, βγάζει το συμπέρασμα ότι το δόγμα ζει έντονα μέσα σας. Κι αυτό πυροδοτεί ανησυχία», με την Μπάρετ να απαντά: «θέλω να υπογραμμίσω ότι η ιδιότητά μου ως μέλος μιας συγκεκριμένης Εκκλησίας και τα θρησκευτικά πιστεύω μου δεν θα επηρεάσουν το έργο μου ως δικαστίνας». Η αναφορά στο «δόγμα» έγινε σύντομα σύνθημα στα χείλη των οπαδών της, που μάλιστα τυπώθηκε και σε μπλουζάκια και κούπες.

Παραμένει ασαφές τι θα σημάνει η αρνητική της στάση κατά των αμβλώσεων εφόσον επικυρωθεί ο διορισμός της στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ακτιβιστές των δικαιωμάτων των γυναικών ανησυχούν μήπως η Μπάρετ συμβάλει στην ανατροπή της απόφασης – οροσήμου του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το 1973 που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο. Το 2026, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Τζάκσονβιλ, η Μπάρετ είχε πει ότι αναμένει να παραμένει κατά βάση σε ισχύ η σχετική απόφαση, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αλλάξουν κάποιες πρόνοιές της. «Νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει το θέμα του σε κατά πόσον θα επιτρέπονται αμβλώσεις σε προχωρημένο στάδιο της κύησης και πόσοι περιορισμοί μπορούν να μπουν στις κλινικές», είχε πει τότε.

Επίσης επέκρινε δημοσίως το Obamacare, πράγμα που προκάλεσε την ανησυχία του Δημοκρατικού προεδρικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν, για πιθανή κατάργησή του με την ψήφο της σ’ ένα Ανώτατο Δικαστήριο ελεγχόμενο από τους συντηρητικούς.

Συνδυάζοντας την καριέρα με την ανατροφή επτά παιδιών

Η Μπάρετ ζει με την οικογένειά της στο Σάουθ Μπεντ, μια μικρή πόλη στην Ιντιάνα. Είναι μητέρα επτά παιδιών, δύο εκ των οποίων έχει υιοθετήσει από την Αιτή κι έχει έναν γιο με σύνδρομο Down, τον οποίο φέρεται να κουβαλά καθημερινά στις πλάτες της για να τον ανεβάσει στον πάνω όροφο του σπιτιού. Στην ιδιωτική της ζωή φέρεται να είναι ιδιαίτερα φιλικό άτομο και παρά το φορτωμένο πρόγραμμά της βρίσκει χρόνο για εθελοντικές δράσεις στο σχολείο των παιδιών της. Συνάδελφοί της την περιγράφουν ως γενναιόδωρη και φιλόξενη, ενώ τα μέλη της ενορίας της την εκθειάζουν για τη συγκαταβατικότητά της.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ η Μπάρετ είναι μέλος ενός κινήματος εντός της Καθολικής Εκκλησίας, του “People of Praise”, που επιμένει στον παραδοσιακό ρόλο των δύο φύλων. Γεννημένη το 1972 στη Νέα Ορλεάνη, είναι η μεγαλύτερη από τα επτά παιδιά των γονιών της. Σπούδασε αρχικά Αγγλική Φιλολογία και στη συνέχεια Νομική στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame, όπου δίδασκε μέχρι το 2017, ενώ παλαιότερα είχε εργαστεί ως βοηθός του συντηρητικού δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Άντονιν Σκάλια, που πέθανε το 2016 λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές.

Ο διορισμός της Μπάρετ μπορεί να φανεί χρήσιμος στον Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για την Μπάρετ, την οποία χαρακτήρισε «παγκοσμίου κλάσης, ευφυέστατη, σπουδαία». Προτείνοντάς την τώρα φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει την έγκριση της υπερσυντηρητικής πτέρυγας του κόμματός του. Οι Ρεπουμπλικανοί ελπίζουν ότι το γεγονός ότι η Μπάρετ είναι γυναίκα θα πείσει τους φιλελεύθερους γερουσιαστές να τη στηρίξουν ως διάδοχο της Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Μπάρετ μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για τον Τραμπ μετά την κρίσιμη αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου. Ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου έχει πει ότι μπορεί να προσβάλει στο Ανώτατο Δικαστήριο το αποτέλεσμα των εκλογών, εφόσον δεν του αρέσει. Και μια συντηρητική πλειοψηφία με δικαστές φίλα διακείμενους απέναντί του, μπορεί να του παράσχουν τη στήριξη που χρειάζεται για να ανανεώσει τη θητεία του. Όπως και να έχει όμως, τυχόν επικύρωση του διορισμού της Μπάρετ αναμένεται να ενισχύσει τις συντηρητικές απόψεις στο Ανώτατο Δικαστήριο για τις επόμενες δεκαετίες καθώς τα μέλη του είναι ισόβια – εκτός κι αν προτιμήσουν να συνταξιοδοτηθούν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις