Αθήνα κορονοϊός - κρούσματα: «Να επανέλθει η καθημερινή ενημέρωση από τους ειδικούς» ζήτησε ο κ. Δερμιτζάκης και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι λύση το να απαγορεύουμε δραστηριότητες.
Αθήνα κορονοϊός – κρούσματα: Ιδιαίτερα δηκτικός παρουσιάστηκε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του δεύτερου κύματος κορονοϊού στη χώρα μας. «Χάθηκε η επαφή με όσους παίρνουν τις αποφάσεις με όσους πρέπει να τις στηρίξουν. Η πολιτεία προσπαθεί να κάνει μικροδιαχείριση. Η πολιτική έπρεπε να είναι μεγαλύτερη» είπε χαρακτηριστικά στο Open TV και τόνισε ότι: «Ο πολίτης μπερδεύεται με τις διαφορετικές απόψεις» για αυτό θεωρεί ότι πρέπει «Να επανέλθει η καθημερινή ενημέρωση από τους ειδικούς». Τα δύο μέτρα που ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα ώστε να σταματήσει η διασπορά του κορονοϊού είναι η τηλεργασία και μάσκες παντού για να πειστεί ο κόσμος. «Είμαστε σε κρίσιμο σημείο. Η Αθήνα δεν έχει ελεγχθεί ακόμα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα τόνισε ότι «Η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό θανάτων σε σχέση με τα κρούσματα. Πρέπει να μειώσουμε πολύ σοβαρά τα κρούσματα. Δεν είναι λύση το να απαγορεύουμε δραστηριότητες. Πρέπει να μπούμε στον χειμώνα με λιγότερα κρούσματα».
To δεύτερο κύμα κορονοϊού είναι σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα μας και οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο ιός δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με την τελευταία επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, οι φόβοι των Αρχών αλλά και των υγειονομικών επιβεβαιώθηκαν, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα μας ανήκει στην ηλιακή ομάδα 18-39, με ποσοστό 43,7%. Συγκεκριμένα, 7.171 συμπολίτες μας, που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό, είναι κάτω των 40 ετών, αποδεικνύοντας γιατί τα μέτρα είναι τόσο στοχευμένα ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού από τις συγκεκριμένες ηλικίες. Aκολουθεί με ποσοστό 36,9% η ηλικιακή ομάδα 40-64 έτη.
«Μάχη» στις εντατικές
Ανησυχία προκαλεί λοιπόν η εκτεταμένη πλέον διασπορά του κορονοϊού και σε νεαρές ηλικίες. Τρεις νέοι άνθρωποι ηλικίας από 25-40 ετών βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ το απόγευμα της Κυριακής, 27 Σεπτεμβρίου, μία 39χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν στο Λαϊκό Νοσοκομείο έχασε τη μάχη. «To 40% των διασωληνωμένων είναι κάτω των 65 ετών, γύρω στα 50 είναι μεγάλο το ποσοστό» είπε στο Open TV ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του 25χρονου από την Τήνο, που νοσηλεύεται διασωληνωμένος πλέον στο Ασκληπιείο. «Επειδή επιδεινώθηκε η κατάστασή του αναγκαστήκαμε να το διασωληνώσουμε αλλά σήμερα η εικόνα του ήταν καλύτερη» δήλωσε στο Open TV, o Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, αναπληρωτής διοικητής στο Ασκληπιείο. Παράλληλα, στο «Σωτηρία» διασωληνωμένος είναι ένας 37χρονος και στον Ευαγγελισμό ένας 40χρονος, ενώ «μάχη» δίνει στο «Αττικόν», προκειμένου να μείνει εκτός διασωλήνωσης, ένας 37χρονος.
Η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ
Σε 218 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, ενώ ακόμη 3 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους. Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 68. Από τα 218 νέα κρούσματα, τα 39 συνδέονται με γνωστές συρροές και 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17.444, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες. Τα 2.825 (16.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.242 (41.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα, 68 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 16 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 200 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 379 θανάτους συνολικά στη χώρα. 142 (37.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η κατανομή των κρουσμάτων
Όσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων, η Αττική βρίσκεται σταθερά «στο κόκκινο», αφού από τα 218 νέα κρούσματα τα 118 εντοπίζονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Αναλυτικότερα:
39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
118 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 28 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
3 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
5 κρούσματα στη Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
3 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
4 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση