Πομπέο Θεσσαλονίκη: Την ώρα που Ελλάδα – Τουρκία ετοιμάζονται να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, ο Μάικ Πομπέο βρίσκεται στην χώρα μας, επιβεβαιώνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την στήριξη των ΗΠΑ στην χώρα μας. Οι ΗΠΑ άλλωστε, το διάστημα της κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο με συνεχείς ανακοινώσεις και παρεμβάσεις τόσο από το State Department όσο και από Αμερικανούς αξιωματούχους έχουν δείξει την έντονη δυσφορία τους για την τουρκική προκλητικότητα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στην συνάντηση που θα έχει στις 10 το πρωί με τον Νίκο Δένδια στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίηση του για την αποκλιμάκωση της έντασης και την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Ο Μάικ Πομπέο πριν επισκεφθεί την χώρα μας συνομίλησε με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γένς Στόλντεμπεργκ προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις αλλά και για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών που γίνονται σε στρατιωτικό επίπεδο.
Το γεγονός πως ο Μάικ Πομπέο επέλεξε να επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη και την Σούδα δείχνει τους στόχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, στις συνομιλίες που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κομβικός ρόλος της χώρας μας στα δυτικά βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο ως παράγοντας σταθερότητας, έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον που θέλει να ενισχύσει την ελληνοαμερικανική στρατηγική συνεργασία. Παράλληλα η προσοχή εστιάζεται και στον τομέα της ενέργειας και γι’ αυτό τον λόγο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις στην Θεσσαλονίκης και με εκπροσώπους εταιρειών που ασχολούνται με το φυσικό αέριο. Το έμπρακτο ενδιαφέρον των ΗΠΑ επιβεβαιώνεται και από την δημοσιότητα που έχει δοθεί από State Department για την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην χώρα μας.
Το tweet Πομπέο
Σε tweet του, λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Ουάσινγκτον, χθες, ο κ. Πομπέο, ο οποίος είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε: «Ξανά στον δρόμο πηγαίνοντας προς την Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσουμε τις ισχυρές διμερείς σχέσεις μας και τη σημασία της σταθερής περιφερειακής συνεργασίας. Πρώτη στάση: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα».
Πομπέο Θεσσαλονίκη: Σούδα, εξοπλιστικά
Η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των ΗΠΑ καθώς αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους στην περίπτωση που αποχωρήσουν από το Ιντσιρλίκ. Ο Μάικ Πομπέο θα επισκεφθεί μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη το πρωί την Σούδα και θα συνομιλήσουν με τους Αμερικανούς και του Έλληνες αξιωματικούς που βρίσκονται στην βάση. Στις συζητήσεις θα πάρουν επίσης μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αλλά και η Ελένη Σουρανή.
Στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών θα βρεθούν και τα εξοπλιστικά καθώς η Ελλάδα συζητά την αγορά τεσσάρων φρεγατών αλλά και την αναβάθμιση φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Ένα ακόμη ζήτημα είναι ο εκσυγχρονισμός των ναυπηγείων Ελευσίνας μέσω αμερικανικών κεφαλαίων.
Πομπέο Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη με συμβολική σημασία
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα αποκτά συμβολική σημασία όσον αφορά τις τεταμένες σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο. Ο τουρκικός Τύπος δεν αφήνει ασχολίαστο το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέπτεται τη μία χώρα χωρίς να επισκεφθεί την άλλη. Την Τετάρτη στην Αθήνα θα βρεθούν τρεις ευρωπαίοι πρωθυπουργοί: ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και ο πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν. Στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αξιωματούχους της Ε.Ε. θα είναι η τουρκική προκλητικότητα και το μεταναστευτικό.
Μάλιστα, οι παραπάνω επαφές -ένα 24ωρο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής- αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κυβέρνηση επιμένει σε ένα κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας που θα ενεργοποιούνται αυτόματα κάθε φορά που η Άγκυρα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλης χώρας.
Επίσκεψη Πομπέο με μηνύματα: Γιατί επιλέγει Θεσσαλονίκη και Σούδα – Αντιδρά η Τουρκία
https://www.youtube.com/watch?v=4O6CD_0woac
Πέτσας: Καμία κυβέρνηση δεν συζητά αποστρατικοποίηση
Εν τω μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου κινείται στους ρυθμούς των διερευνητικών επαφών, που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες. Οι τελευταίες αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς για αποστρατικοποίηση των νησιών διαψεύδονται κατηγορηματικό από την κυβέρνηση. Την κατηγορηματική απόρριψη του ενδεχομένου αποστρατιωτικοποίησης των νησιών έχει τονίσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και πως θα γίνουν τα πάντα ώστε να διαφυλαχθεί η κυριαρχία της χώρας μας, και πρόσθεσε η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο στα Δωδεκάνησα, αφού δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συνθήκη παραχώρησής τους στην Ελλάδα.
Οι επόμενες ημέρες αναμένονται ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς φαίνεται πως ο Ερντογάν θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα δείξει τις πραγματικές του διαθέσεις. Τα όσα συνέβησαν στο Καστελόριζο με τη ρίψη κόκκινης μπογιάς σε ελληνική σημαία το άκουσμα τουρκικών εμβατηρίων και η επιστολή του Τούρκου προέδρου στους ηγέτες της Ε.Ε. ανακατεύουν την τράπουλα στη διπλωματική σκακιέρα.
Η επιστολή Ερντογάν
Ειδικότερα ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε γραπτά τις αξιώσεις του σε επιστολή που έστειλε στους «27» την προηγούμενη της 24ης Σεπτεμβρίου, για την οποία ήταν προγραμματισμένο το Ευρωπαϊκού Συμβούλιο, που αναβλήθηκε λόγω επαφής του προέδρου του Σαρλ Μισέλ με θετικό κρούσμα Covid-19.
Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας παρουσίασε το δικό του αφήγημά του για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ κατηγόρησε Αθήνα και Λευκωσία ότι αποσκοπούν στη «φυλάκιση» της χώρας του εντός του Κόλπου της Αττάλειας. Ακόμη, ο ίδιος υποστήριξε από τη μια πλευρά τον ισχυρισμό ότι είναι έτοιμος για διάλογο με τη χώρα μας χωρίς προϋποθέσεις, αλλά από την άλλη επανέλαβε πως την ένταση στην περιοχή δημιουργούν η Ελλάδα και Κύπρος, που όπως είναι αναμενόμενο δεν έλαβαν την επιστολή.
Όλα τα παραπάνω ζυγίζει και αξιολογεί η Αθήνα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ομιλίας του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο την προκαλεί η Τουρκία.
«Χωρίς αμφιβολία οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το Διεθνές Δίκαιο και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν θα μένουν αναπάντητες, όταν απειλούν κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.