Ασανσέρ κορωνοϊός – Γαργαλιάνος: Οπωσδήποτε χρήση μάσκας στα ασανσέρ

ΕΛΛΑΔΑ

Ασανσέρ κορωνοϊός – Γαργαλιάνος: Οπωσδήποτε χρήση μάσκας στα ασανσέρ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Ασανσέρ κορωνοϊός - Γαργαλιάνος: «Δεν αποκλείεται να δούμε τον κορωνοϊό να γίνεται πιο επιθετικός» προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων

29.09.2020 | 09:31

Ασανσέρ κορωνοϊός – Γαργαλιάνος: Την ανάγκη χρήσης μάσκας για τον κορωνοϊό ακόμα και στα ασανσέρ, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος, μιλώντας στο MEGA. «Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, στα ασανσέρ πρέπει να μπαίνουν δύο άτομα με απόσταση και φορώντας μάσκες. Αν και τα σταγονίδια πέφτουν στο έδαφος και δεν αιωρούνται συνεχώς, αν παραμείνει κλειστή η πόρτα, μπορεί να γίνει μετάδοση. Άρα οπωσδήποτε χρήση μάσκας στα ασανσέρ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαργαλιάνος. Σχετικά με την εξέλιξη του ιού το τελευταίο διάστημα και τον ρυθμό θνησιμότητας, «στη δεύτερη φάση της πανδημίας καταγράφονται ίσως κάποιοι παραπάνω θάνατοι» είπε ο κ. Γαργαλιάνος.

«Aλλά δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε ποιες είναι οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με την πρωτη φάση της πανδημίας. Θα πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα προκειμένου να κάνουμε ανάλυση των δεδομένων». Για το ενδεχόμενο να δούμε τον κορωνοϊό να γίνεται ακόμη πιο επιθετικός, είπε ότι «τίποτα δεν αποκλείεται και για το λόγο αυτό πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να συνηθίσουμε στις νέες συνθήκες διαβίωσης». Στο μεταξύ, οι ειδικοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο να σημειωθεί περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων ειδικά σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Αττική, ενώ ο κ. Γαργαλιάνος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια να μη γίνει εστία υπερμετάδοσης ο Ευρώτας Λακωνίας μετά τα 37 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην περιοχή.

Πόση ώρα παραμένει ο ιός

Για μισή ώρα παραμένει ο κορονοϊός σε ασανσέρ όταν κάποιος φτερνιστεί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυρία Παγώνη τόνισε: «Το ασανσέρ είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Βγήκε μια μελέτη του Άμστερνταμ που λέει ότι τα σταγονίδια αν είναι κλειστές οι πόρτες του ασανσέρ είναι μέσα στο ασανσέρ για μισή ώρα». Μάλιστα, η ίδια εξήγησε ότι αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να μπαίνουν πολλά άτομα μέσα σε ασανσέρ ενώ όσοι μπορούν καλό είναι να ανεβοκατεβαίνουν με τις σκάλες.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως εάν πιάνουμε πόμολα τότε πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας ενώ τα ρούχα καλό είναι να τα βγάζουμε έξω να αεριστούν πριν επιστρέψουν στις ντουλάπες. Αναφερόμενη στο εμβόλιο της γρίπης και το εάν κάποιος πρέπει να υποβληθεί σε τεστ κορονοϊού πριν το κάνει, η κυρία Παγώνη τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται.

Exit mobile version