Πομπέο – Μητσοτάκης Σούδα: Σαφές προβάδισμα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας στις παράνομες αξιώσεις της στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο έδωσε η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην χώρα μας. Οι συμβολισμοί, η ουσία της επίσκεψης του κ. Πομπέο, αλλά και η χρονική στιγμή που επελέγη να γίνει η επίσκεψη αυτή, είναι πολλοί και όλοι στρέφονται κατά της Τουρκίας. Η χώρα μας άλλωστε ανέμενε εδώ και καιρό μια «κίνηση» από την ισχυρότερη χώρα του κόσμου και αυτή έγινε στην κατάλληλη χρονική συγκυρία. Πολλοί εκτιμούν ότι μετά την πολυετή αδράνειά τους στην περιοχή οι Αμερικανοί προετοιμάζουν την επιστροφή τους και μάλιστα κρίνουν ότι αυτή η επιστροφή μπορεί να γίνει μόνο μέσω των παραδοσιακών τους συμμάχων (όπως είναι η Ελλάδα) και όχι στηριζόμενοι στις παλινωδίες και την προκλητική στάση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.
Οι συμβολισμοί της επίσκεψης Πομπέο και τα μηνύματα προς την γειτονική χώρα εκτείνονται από την οικονομία μέχρι τις στρατιωτικές συμφωνίες και από την εξωτερική πολιτική και την διπλωματία μέχρι τις επενδύσεις στην περιοχή. Αρχικά σε επιχειρησιακό επίπεδο και σε επίπεδο στρατιωτικών συμφωνιών επισφραγίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν τον ενεργό ρόλο της βάσης στην Σούδα για τους σχεδιασμούς τους στην Μεσόγειο και απομακρύνονται πολύ περισσότερο από το Ιντσιρλίκ στην γειτονική χώρα. Πλέον η βάση στην Σούδα θα έχει τον πιο κρίσιμο γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή και η αρχή γίνεται με την μόνιμη εγκατάσταση ενός ελικοπτεροφόρου στη ναυτική βάση και μάλιστα ενός πλοίου που θα ενσωματωθεί στο δυναμικό του 6ου στόλου.
Πομπέο – Μητσοτάκης Σούδα: Εκπεφρασμένη δυσαρέσκεια
Στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας ο κ. Πομπέο με την επιλογή του να μην μεταβεί στην Άγκυρα, αλλά στην Κύπρο και κατόπιν στην Ελλάδα έστειλε σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας των ΗΠΑ για τις κινήσεις Ερντογάν. Άλλωστε πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτός ο σχεδιασμός των ΗΠΑ για επιστροφή στην περιοχή και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν θα πρέπει να συνοδευτεί από εντάσεις και διενέξεις μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η εκτίμηση αυτή δικαιολογεί και την επιχειρηματολογία όσων υποστηρίζουν ότι η αναδίπλωση Ερντογάν δεν οφείλεται μόνο στον ευρωπαϊκό παράγοντα, αλλά και στον αμερικανικό.
Η επίσκεψη Πομπέο στην χώρα μας γίνεται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν τις αποφάσεις που αναμένεται να λάβουν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μερικοί εκ των οποίων αναμένεται να συνυπολογίσουν την πλήρη στήριξη των Αμερικανών στους ελληνικούς διπλωματικούς χειρισμούς απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα εμπεδώνεται η πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα είναι αυτή που αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και η μόνη χώρα που φυλάττει άριστα τα ελληνικά και ευρωπαϊκά παράλληλα σύνορα. Και αυτό αποδείχτηκε από τις δηλώσεις Πομπέο στην Θεσσαλονίκη, όπου είπε ότι θα υπάρξουν περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην περιοχή.
«Κεντρικός παίκτης» στα Δυτικά Βαλκάνια
Η παραμονή Πομπέο στην Θεσσαλονίκη σηματοδότησε και την σημασία της και τον ρόλο που έχει η χώρα μας και στα Δυτικά Βαλκάνια, αφού από τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών χαρακτηρίστηκε «κεντρικός παίκτης». Και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και αυτό που λένε κορυφαίοι διπλωμάτες, αλλά και οικονομολόγοι , ότι δηλαδή ουδείς προαναγγέλλει επενδύσεις σε μια χώρα ασταθή και ανασφαλή. Επομένως από την επίσκεψη Πομπέο η χώρα μας έχει μόνο να κερδίσει και όχι να χάσει, αρκεί τα μηνύματα του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών να μεταφραστούν και να αποδοθούν σωστά από την ελληνική πολιτική ηγεσία.