Δεύτερο λοκντάουν Ελλάδα: Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ τόνισε ότι δεν θέλουν να υπάρξει ένα δεύτερο γενικό lockdown, καθώς αυτό θα κάνει μεγάλο κακό στην κοινωνία και την οικονομία
Δεύτερο λοκντάουν Ελλάδα: Αβεβαιότητα υπάρχει για τον χειμώνα σχετικά με τον κορονοϊό, καθώς το δεύτερο κύμα χτύπησε πολύ νωρίς, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ Νίκο Σύψα. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στη σύσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σύψας τόνισε ότι δεν θέλουν να υπάρξει ένα δεύτερο γενικό lockdown, καθώς αυτό θα κάνει μεγάλο κακό στην κοινωνία και την οικονομία. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο όπου παρακολουθούν παράλληλα πολλές παραμέτρους που αφορούν την επιδημία και την αντοχή του συστήματος υγείας. «Σε συνδυασμό αυτών των παραμέτρων ορίζουμε λοιπόν μια περιοχή σε μια κατάσταση πράσινη -καλή, κίτρινη -λιγότερο καλή, πορτοκαλί είναι η Αττική αυτή τη στιγμή ή κόκκινη που σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα» ανέφερε.
Ο λοιμωξιολόγος εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή «πιο αποφασιστικό μέτρο είναι η δυνατότητα του συστήματος υγείας να εξυπηρετήσει τα περιστατικά και ειδικά την κάλυψη των κλινών ΜΕΘ. Αυτός είναι ένας δείκτης που μας δείχνει αν πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα ή όχι, είπε» Για τα κρούσματα στα σχολεία ο κ. Σύψας σημείωσε ότι «η κατάσταση που υπάρχει είναι αντανάκλαση της επιδημίας στην κοινωνία. Το αναμέναμε ότι θα είχαμε κρούσματα ωστόσο το γεγονός ότι η πλειοψηφία των σχολείων λειτουργούν, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για μας».
Παγώνη: «Τοπικά lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 8 αν χρειαστεί»
Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη, σε παρουσία της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναφορικά με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην χώρα μας, μίλησε για τοπικά lockdown στην Αττική που θα γίνουν οπωσδήποτε αν προχωρήσουν οι αριθμοί αναφέροντας και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 8 αν χρειαστεί.
Η ίδια τόνισε πως η Αττική έχει το πρόβλημα ενώ δήλωσε πως «τo 79 διασωληνωμένοι σε διάστημα από 8 Αυγούστου μέχρι σήμερα, ο αριθμός των θανάτων, ο αριθμός των νοσηλευομένων με COVID19 που είναι γύρω στα 610 άτομα γιατί κάθε μέρα αλλάζει ανάλογα με εισιτήρια και εξιτήρια, και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι οι παράμετροι που μας έχουν ανησυχήσει πάρα πολύ τις τελευταίες μέρες».
Η κα Παγώνη υπογράμμισε πως υπάρχει διασπορά μεγάλη στο κέντρο της Αθήνας και αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων ενώ σημείωσε πως άνθρωποι υψηλού κινδύνου αν περάσουν τις 8-10 ημέρες διασωληνωμενοι δεν είναι εύκολο μετά να αποσωληνωθούν.
«Τα βράδια γίνεται χαμός στις πλατείες»
Σύμφωνα με την ίδια πρέπει να γίνουν περαιτέρω παρεμβάσεις μεταξύ αυτών το ζήτημα της μάσκας που θα έπρεπε όπως επισήμανε να φοράμε ήδη μάσκα παντού και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους ως επιπλέον μέτρο. «Είναι ένα μέτρο που δεν κοστίζει τίποτα και είναι θέμα συνήθειας του καθενός μας», πρόσθεσε ενώ σημείωσε πως με τις μάσκες έγιναν λάθη από την αρχή αναφορικά με το βάλε βγάλε.
Επιπλέον, η πρόεδρος τόνισε πως το βράδυ οι πλατείες είναι γεμάτες και δεν φοράνε μάσκες ούτε κρατάνε αποστάσεις . Όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν φοράνε μάσκες και δεν κρατάνε μάσκες υπάρχει πρόβλημα.
Παράλληλα υπογράμμισε πως το 20% βγαίνει από τις ΜΕΘ και επεσήμανε πως πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν όσοι θα έχουν και κορωνοϊό και γρίπη διότι το ανοσοποιητικό σύστημα αμέσως πέφτει και «γι’ αυτό τονίζουμε πόσο σημαντικό είναι ο εμβολιασμός μετά τις 20 Οκτωβρίου πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και μετά σιγα σιγά και οι υπόλοιπες ομάδες».