Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβόλιο κορονοϊός Έλον Μασκ: Δεν σκοπεύει να το κάνει
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο κορονοϊός Έλον Μασκ: Δεν σκοπεύει να το κάνει

Εμβόλιο κορονοϊός Έλον Μασκ: Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας σε πρόσφατη συνέντευξή του εξηγεί γιατί δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί κι επανέλαβε τη γνώμη του για τα lockdowns

Εμβόλιο κορονοϊός Έλον Μασκ: Ότι αυτός και η οικογένειά του δεν σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο του κορωνοϊού, όταν αυτό βρεθεί, δήλωσε ο μεγιστάνας της τεχνολογίας, Έλον Μασκ, σε πρόσφατη συνέντευξή του λέγοντας ακόμη πως έχει χάσει την πίστη του στην ανθρωπότητα. Μιλώντας στο podcast της Κάρα Σουίσερ, ο Έλον Μάσκ εξήγησε πως ο λόγος που δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί είναι γιατί τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ενώ παράλληλα επανέλαβε την άποψή του για τα lockdowns, λέγοντας πως δεν έκαναν καλό στο γενικότερο σύνολο. «Αυτή δεν είναι μια win-win κατάσταση. Έχει μειώσει την πίστη μου στην ανθρωπότητα όλο αυτό το πράγμα»,  είπε και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως μόνο άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια από τη νόσο COVID-19, θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του απείλησε να μηνύσει τη κομητεία της Καλιφόρνια που απαγόρευσε στην Tesla, να λειτουργήσει ένα εργοστάσιό της κατά της διάρκεια του πρώτου «κύματος» της πανδημίας και είπε πως τόσο η Tesla όσο και η SpaceX δεν σταμάτησαν τη λειτουργία τους. Ο Έλον Μάσκ αναφέρθηκε και στον Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος τον είχε κατηγορήσει πως συγχέει πεδία εξειδίκευσης, λέγοντας:«Η Tesla κατασκευάζει τις μηχανές εμβολίων για την CureVac. Ο Γκέιτς είπε κάτι για εμένα χωρίς να ξέρει τι έκανα. Κατασκευάζουμε πραγματικά τα μηχανήματα εμβολίων για την CureVac, δηλαδή για την εταιρεία στην οποία έχει επενδύσει».

Εμβόλιο κορονοϊού

Ορατός είναι ο κίνδυνος παράτασης της πανδημίας, ακόμα και μετά την έγκριση ασφαλών εμβολίων για το σύνολο του πληθυσμού, καθώς το 51% του πληθυσμού των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Ισραήλ, είναι αρνητικό ή διστακτικό απέναντι στον εμβολιασμό του κατά του πανδημικού ιού. Η αρνητική τοποθέτηση σχεδόν του μισού πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών απέναντι στον εμβολιασμό, δείχνει το φόβο σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων που βρίσκονται σε φάση έρευνας και ανάπτυξης, καθώς οι αρνητές των εμβολίων δεν ξεπερνούν το 20%. Υπάρχει όμως ένα 31% επιπλέον, που εκφράζει τον σκεπτικισμό του, ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει μέλος της οικογένειας που εντάσσεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών περιλαμβάνονται στην έκθεση του Συμβουλίου Παγκόσμιας Ετοιμότητας του Παγκοσμίου Οργανισμού υγείας,  στο πλαίσιο της διερεύνησης των πολιτικών που πρέπει να τηρούνται από όλα τα κράτη, για τον περιορισμό της πανδημίας. Το Συμβούλιο, συνιστά την αξιοποίηση του χρόνου μέχρι την ανάπτυξη ασφαλούς εμβολίου, για την αποκατάσταση του φόβου των πολιτών, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στον έλεγχο της πανδημίας, όταν εγκριθεί ασφαλές εμβόλιο. Σύμφωνα με τις έρευνες, το 31% του πληθυσμού εκφράζει ενδοιασμούς για το αναμενόμενο εμβόλιο, ενώ ένα 20% δηλώνει ρητά ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί.

Οι άνω των 60 περιμένουν το εμβόλιο

Μέχρι τις ηλικίες των 60 ετών, οι αμφισβητίες του εμβολίου φτάνουν το 35% και οι αρνητές το 23%. Στον αντίποδα βρίσκεται το 40% του πληθυσμού κάτω των 60 ετών, που δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί κατά της Covid – 19. Ο πληθυσμός άνω των 60 ετών φαίνεται ότι περιμένει εναγωνίως το εμβόλιο, καθώς το 67% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε εμβολιασμό. Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, οι αρνητές περιορίζονται μόλις σε 12% και οι αμφισβητίες σε 21%. Η εικόνα υπέρ του εμβολιασμού κατά του πανδημικού ιού, βελτιώνεται όταν υπάρχει ευάλωτος πληθυσμός στην οικογένεια, ανεβάζοντας την πρόθεση εμβολιασμού στο 55%, ενώ στην ίδια περίπτωση, αυτοί που αμφισβητούν το εμβόλιο φθάνουν το 30% και οι αρνητές το 14%.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση αυτών που δεν ανησυχούν για πιθανή προσβολή από κορονοϊό. Σε αυτή την κατηγορία, το 34% αρνείται το εμβόλιο, το 33% εκφράζει αμφιβολίες για το αν θα εμβολιαστεί, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 32% που δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί, παρότι δεν ανησυχεί για την περίπτωση προσβολής του από τον ιό.

Αντίθετα, ένθερμοι υπερασπιστές του εμβολίου είναι οι υγειονομικοί, από τους οποίους κατά της γρίπης εμβολιάζονται οι γιατροί σε ποσοστό 92% και οι νοσηλευτές σε ποσοστό 69%. Όσον αφορά το πανδημικό εμβόλιο, το 78% των γιατρών και το 61% των νοσηλευτών, δεν θα διστάσουν να το κάνουν οι ίδιοι στον εαυτό τους, ενώ αντίστοιχα το 60% των γιατρών και το 55% των νοσηλευτών, θα κάνει το εμβόλιο στο παιδί του.

Ενημέρωση – όχι φόβος

Με βάση τα δεδομένα των παραπάνω ερευνών, ο ΠΟΥ συστήνει στις κυβερνήσεις να επικοινωνήσουν με τους πολίτες τους προκειμένου να κατανοήσουν τις προσδοκίες και τους φόβους τους, μέχρι το εμβόλιο να καταστεί διαθέσιμο. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πληθυσμού απέναντι στην ασφάλεια των εμβολίων και στην αντιμετώπιση πιθανών παρενεργειών. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα του εμβολίου και η δίκαιη διανομή σε όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Ο ΠΟΥ, θέτει θέμα συμμετοχής και των πολιτών στην σωστή ενημέρωσή τους, με την αναζήτηση ορθών επιστημονικών πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων που θα προκύψουν. Τονίζει επίσης ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να σκέφτονται μόνο την προστασία από τη νόσο μόνο της οικογένειάς τους, αλλά και την ευρύτερη προστασία της κοινωνίας, με τη συμμετοχή τους στον εμβολιασμό, όταν αυτός θα είναι εφικτός. Σημειώνουμε, ότι στην περίπτωση μαζικού εμβολιασμού, δημιουργείται η “ανοσία αγέλης”, όπου ο παθογόνος μικροοργανισμός δεν μπορεί να διαδοθεί όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αποκτήσει ανοσία. Με τον τρόπο αυτό, προστατεύονται οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, οι οποίες για άλλους λόγους υγείας που προϋπάρχουν, δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις