Ναγκόρνο Καραμπάχ τώρα: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησε χθες Τρίτη, με ομόφωνη δήλωση που δημοσιοποίησε, αντίτυπα της οποίας περιήλθαν στην κατοχή διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, την «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την τρίτη ημέρα πολύνεκρων μαχών στον θύλακα ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και αυτονομιστές οι οποίοι υποστηρίζονται από την Αρμενία. Τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ εκφράζουν την «υποστήριξή τους στην έκκληση που απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας» του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «στα δύο μέρη να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και να ξαναρχίσουν δίχως καθυστέρηση εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις», αναφέρεται στη δήλωση αυτή, η οποία υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που διεξήχθη κατόπιν αιτήματος των ευρωπαϊκών χωρών μελών του (Βέλγιο, Εσθονία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο).
Τα κράτη μέλη «καταδικάζουν σθεναρά την καταφυγή στη βία» και «εκφράζουν θλίψη για την απώλεια των ζωών αμάχων», προστίθεται στο κείμενο, ενώ τονίζεται ακόμη η «ανησυχία» του ΣΑ για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για «στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας» κατά μήκος της αποκαλούμενης γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στο σύντομο κείμενο εκφράζεται ακόμη η «πλήρης υποστήριξη» του Συμβουλίου στον «κεντρικό ρόλο των συμπροέδρων (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία) της Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)» και γίνεται έκκληση «στα μέρη να συνεργαστούν στενά μαζί τους» ώστε να υπάρξει «επείγουσα επανέναρξη του διαλόγου, χωρίς προαπαιτούμενα». Σύμφωνα με διπλωμάτες, το κείμενο που εγκρίθηκε έπειτα από συνεδρίαση διάρκειας περίπου μιας ώρας πρότειναν στο ΣΑ οι τρεις χώρες οι οποίες συμπροεδρεύουν στη λεγόμενη Ομάδα του Μινσκ, γεγονός που επιτάχυνε τη διαδικασία.
Ο Αλίεφ απορρίπτει κάθε πιθανότητα συνομιλιών με την Αρμενία
Από την Κυριακή, αυτονομιστές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίοι υποστηρίζονται στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά από την Αρμενία, συγκρούονται με στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν. Οι μάχες είναι οι πλέον πολύνεκρες από το 2016 με αναλυτές να προειδοποιούν ότι ενδέχεται να οδηγήσουν σε γενικευμένη σύρραξη και αποσταθεροποίηση του νότιου Καυκάσου.
Από εκεί και πέρα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ απέρριψε κάθε πιθανότητα συνομιλιών με τη γειτονική Αρμενία για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δηλώνοντας ότι οι απαιτήσεις του Γερεβάν είναι «απαράδεκτες» μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, ο Αλίεφ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Αρμενία, δεδομένης της στάσης που τηρούν επί του παρόντος οι ηγέτες της χώρας.
Ο Αζέρος πρόεδρος είπε επίσης ότι η σύμμαχος της χώρας του Τουρκία δεν εμπλέκεται στη σύγκρουση, χαρακτηρίζοντας «σταθεροποιητικό» τον ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή. «Η Τουρκία είναι αδελφό έθνος και σύμμαχός μας. Μας παρέχει μόνο ηθική υποστήριξη και είμαστε ευγνώμονες στην Άγκυρα για την αλληλεγγύη της» είπε.
Αναφερόμενος στην κατάρριψη ενός αρμενικού μαχητικού Su-25, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα η Αρμενία, είπε ότι δεν έχουν αναπτυχθεί μαχητικά αεροσκάφη F-16 πάνω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass.
Ναγκόρνο Καραμπάχ τώρα: «Δεν υπάρχουν Σύροι μαχητές. Δεν υπάρχει ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο»
Ο Αλίεφ είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν μαχητές από τη Συρία στη ζώνη των συγκρούσεων, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, λέγοντας ότι αυτή η πληροφορία είναι “ fake news”. «Δεν υπάρχουν Σύροι μαχητές. Δεν υπάρχει ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε πως 10 άμαχοι Αζέροι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή που άρχισαν οι μάχες με τις αρμενικές δυνάμεις για την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Αλληλοκατηγορίες
Αρμενικές και αζερινές δυνάμεις αλληλοκατηγορούνται για πυρά εναντίον μεθοριακών θέσεων και οικισμών αμάχων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε στο μεταξύ πως αζερινές ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον αρμενικής στρατιωτικής μονάδας στη μεθοριακή πόλη Βάρντενις, χιλιόμετρα μακριά από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Σε δήλωση που εξέδωσε, το αρμενικό υπουργείο αναφέρει πως ένα πολιτικό λεωφορείο έπιασε φωτά αφού επλήγη από αζερινό μη επανδρωμένο αεροπλάνο. Σε χωριστή ανακοίνωση, η Αρμενία διέψευσε προηγούμενη πληροφορία από το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ότι ο αρμενικός στρατός βομβάρδισε την περιφέρεια Ντασκεσάν στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες.
Εξάλλου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, η αζερινή κρατική εταιρεία ενέργειας SOCAR ανακοίνωσε σήμερα πως οι πετρελαϊκές υποδομές της χώρας φρουρούνται από τον στρατό.