Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

15

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κουνούπια και κορονοϊός: Δεν μεταδίδουν την Covid-19 από άνθρωπο σε άνθρωπο
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κουνούπια και κορονοϊός: Δεν μεταδίδουν την Covid-19 από άνθρωπο σε άνθρωπο

Κουνούπια και κορονοϊός: Πειράματα απέδειξαν ότι ο SARS-CoV-2 δεν μπορούσε να επιβιώσει και να αναπαραχθεί μέσα στα κουνούπια και στα άλλα έντομα

Κουνούπια και κορονοϊός: Ένα κουνούπι που τσιμπάει έναν άνθρωπο με Covid-19, δεν μεταδίδει στη συνέχεια τον κορoνοϊό SARS-CoV-2 στο επόμενο θύμα που τσιμπάει, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Τα κουνούπια και γενικότερα τα αρθρόποδα ενοχοποιούνται ως φορείς διαφόρων ιών (όπως ο Ζίκα, του Δυτικού Νείλου και άλλοι), καθώς επίσης βακτηρίων και παρασίτων, μεταδίδοντας έτσι νόσους τόσο μεταξύ των ζώων όσο και μεταξύ των ανθρώπων.  Σε εργαστηριακά πειράματα, οι ερευνητές επέτρεψαν σε πολλά είδη κουνουπιών που φέρουν ασθένειες, καθώς και μερικά άλλα έντομα που επίσης τσιμπάνε τον άνθρωπο, να τραφούν με αίμα το οποίο είχε τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Διαπιστώθηκε ότι ο SARS-CoV-2 δεν μπορούσε να επιβιώσει και να αναπαραχθεί μέσα στα κουνούπια και στα άλλα έντομα, όπως δημοσίευσαν στα αποτελέσματά τους οι επιστήμονες στο bioRxiv, το οποίο αποτελεί μια πλατφόρμα πρώιμης δημοσίευσης επιστημονικών ερευνών προτού αυτές περάσουν από επίσημη αξιολόγηση από επιστημονικά πάνελ και δημοσιευθούν σε επιστημονικά περιοδικά. “Τα έντομα που μας τσιμπάνε δεν αποτελούν κίνδυνο για την μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 σε ανθρώπους ή ζώα”, ανέφεραν οι ερευνητές.

Κουνούπια και κορονοϊός

Κουνούπι «τίγρης» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Τουρκία

Πρόσφατα στην Τουρκία παρουσιάστηκε ταχεία εξάπλωση του κουνουπιού τίγρης όπως ανέφερε η εφημερίδα της γειτονικής χώρας, «ΗaberTurk». Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, σημαντικές συγκεντρώσεις αυτών των επικίνδυνων εντόμων έχουν εντοπιστεί σε αρκετές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, αν και αυτά τα κουνούπια δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ ξανά στη χώρα. Οι ερευνητές μάλιστα πιστεύουν ότι το είδος μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες.

«Επιτίθενται στα θηράματά τους όλη την ημέρα, ειδικά όταν οι άνθρωποι είναι έξω. Αυτό το είδος είναι πολύ πιο επιθετικό από άλλα κουνούπια και μπορεί να μεταφέρει ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός ή ο ιός ζίκα» δήλωσε η Κερέμ Ετέρα από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Εκτός από τον κίνδυνο εξάπλωσης αυτών των ασθενειών, η καθηγήτρια τόνισε ότι το δάγκωμα από το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού είναι πιθανό να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, με αποτέλεσμα παρατεταμένο κνησμό και ερυθρότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις