Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μακροχρόνια άνεργοι: Ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου το νέο πρόγραμμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μακροχρόνια άνεργοι: Ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου το νέο πρόγραμμα

Μακροχρόνια άνεργοι: Μία εμπροσθοβαρής και δυναμική δράση, η οποία στηρίζει έμπρακτα την αγορά εργασίας προσφέροντας σημαντικά οφέλη τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζόμενους.

Μακροχρόνια άνεργοι: Ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου το νέο πρόγραμμα 100.000 νέων θέσεων για ανέργους, που συνιστά μία εμπροσθοβαρή και δυναμική δράση, η οποία στηρίζει έμπρακτα την αγορά εργασίας προσφέροντας σημαντικά οφέλη τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζόμενους.  Στόχος είναι η δημιουργία 100.000 θέσεων, με την επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών- εργαζομένων), για έξι μήνες, με πλήρη ή μερική απασχόληση επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

από τη Φωτεινή Βρύνα,
Αν. Διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής “Αγ. Βαρβάρα”
Επικεφαλής Γραφείου Ισότητας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 345 εκατ. ευρώ και επιδοτεί κάθε νέα θέση που δημιουργείται και εντάσσεται σ’ αυτό καλύπτοντας το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, ανεξαρτήτως του ύψους του μηνιαίου μισθού, καθώς τις ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν σε δώρα και επίδομα αδείας, για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Μακροχρόνια άνεργοι: Οι προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν εργοδότες και ενδιαφερόμενοι είναι οι εξής:

  • Η επιχείρηση θα πρέπει να διατηρήσει για έξι μήνες τον αριθμό των εργαζόμενών της, όπως και όσους θα προσλάβει μέσω του προγράμματος επιδότησης εισφορών.
  • Η επιχείρηση που θα προβαίνει σε νέα πρόσληψη μία ή περισσότερες φορές θα πρέπει να δηλώνει υπευθύνως ότι:

α) είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη ή να έχει ρυθμίσει τις βεβαιωμένες τυχόν οφειλές της προς το Δημόσιο και τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και

β) θα διατηρήσει κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζόμενων για το διάστημα επιδότησης της νέας θέσης εργασίας.

  • Εξαιρούνται από τον ίδιο αριθμό των εργαζομένων όσοι παραιτούνται, όσοι συνταξιοδοτούνται και όσοι έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν εντός του εξαμήνου.
  • Ο νεοπροσληφθείς, κατά τη στιγμή της πρόσληψής του, δεν πρέπει να έχει ενεργή σύμβαση εργασίας για τουλάχιστον έναν μήνα.

 

 

Το νέο πρόγραμμα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας απευθύνεται σε όλους. Κυρίως όμως σε ανέργους και μακροχρόνια ανέργους

  • Μετά το εξάμηνο δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος προστασίας και ο εργοδότης κρατά τον μισθωτό εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Στην περίπτωση αυτή, ο εργαζόμενος αμείβεται εξ ολοκλήρου πλέον από την επιχείρηση -εργοδότη.
  • Επιδοτείται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του νέου εργαζομένου για έξι μήνες ύστερα από δήλωση που θα κάνει η επιχείρηση στο σύστημα «Εργάνη».
  • Σε περίπτωση που η νέα πρόσληψη αφορά μακροχρόνια άνεργο εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ, η νέα πρόσληψη επιδοτείται πέραν των ανωτέρω και με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι που τοποθετούνται στις νέες θέσεις εργασίας δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και οι συμβάσεις εργασίας τους δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή. Μπορούν, όμως, να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον η φύση της εργασίας τους το επιτρέπει.

Δείτε ακόμη

Γκεοργκίεβα: Nα διορθώσουμε τον καπιταλισμό κάνοντας την πανδημία ευκαιρία
Παράταση από το ΤΑΙΠΕΔ για τους διαγωνισμούς των λιμένων
ΟΛΠ: Οι Κινέζοι θα προχωρήσουν την επένδυση για ναυπηγείο στο Πέραμα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις