Όνειρα και κορονοϊός: Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κορονοϊός είχε «μολύνει» σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό περισσότερα από τα μισά όνειρα με στοιχεία στρες και εφιάλτη
Όνειρα και κορονοϊός: Η νόσος Covid-19 εξελίσσεται σε εφιάλτη για μερικούς ανθρώπους, αλλά μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι ο κορονοϊός «μολύνει» τα όνειρα πολύ περισσότερων ανθρώπων και ότι η πανδημία αποτελεί στην κυριολεξία ένα κακό όνειρο για ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών και γυναικών. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, με επικεφαλής την δρα Ανού-Κατρίνα Πεσόνεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας “Frontiers in Psychology”, χρησιμοποίησαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσουν το περιεχόμενο των ονείρων σχεδόν 1.000 ανθρώπων στη διάρκεια της καραντίνας στη Φινλανδία, η οποία διήρκεσε έξι εβδομάδες. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 είχε «μολύνει» σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό περισσότερα από τα μισά όνειρα με στοιχεία στρες και εφιάλτη.
Ο αλγόριθμος υπολόγισε ότι στο 55% των ονείρων υπήρχε αγχωτικό περιεχόμενο σχετιζόμενο με την πανδημία. Η φοβία μόλυνσης από τον κορονοϊό, η αγωνιώδης ανάγκη προσωπικής προστασίας, η αποτυχία τήρησης των αποστάσεων από τους άλλους, καθώς και σενάρια με δυστοπικές ή αποχρώσεις τύπου Αποκάλυψης, ήσαν ανάμεσα σε αυτά που βασάνιζαν τον ύπνο αρκετών ανθρώπων. Όσον αφορά γενικότερα τις συνήθειες του ύπνου, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι κατά την καραντίνα κοιμούνταν περισσότερο από ό,τι πριν, ενώ το 10% είχε χειρότερες αϋπνίες και πάνω από το 25% είχαν συχνούς εφιάλτες. Περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν επίσης ότι είχαν περισσότερο στρες και ήσαν αυτοί που έβλεπαν τους περισσότερους εφιάλτες. Η υπολογιστική γλωσσολογική ανάλυση των ονείρων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης είναι μια νέα εξέλιξη στην έρευνα των ονείρων και αναμένεται να αξιοποιηθεί ευρύτερα στο μέλλον.
Εννέα στους δέκα ιαθέντες ασθενείς της νόσου παρουσιάζουν παρενέργειες
Η Νότια Κορέα πραγματοποιεί άλλη μελέτη με την συμμετοχή 16 ιατρικών οργανισμών για πιθανές επιπλοκές της Covid-19 μέσω λεπτομερούς ανάλυσης των αξονικών τομογραφιών σε αναρρώσαντες ασθενείς.
Εννέα στους δέκα ασθενείς της Covid-19 αναφέρουν την παρουσία παρενεργειών όπως ψυχολογικές διαταραχές και απώλεια γεύσης και όσφρησης μετά την ανάρρωσή τους από την νόσο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτέλεσμα έρευνας στην Νότια Κορέα.
Στην online έρευνα επί 965 ιαθέντων ασθενών της Covid-19, 879 άνθρωποι, δηλαδή το 91,1% απάντησαν ότι υποφέρουν τουλάχιστον από μία παρενέργεια της ασθένειας, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας, Κουόν Τζουν-γουκ. Η εξάντληση είναι η πιο κοινή παρενέργεια με 26,2% και ακολουθεί η αδυναμία συγκέντρωσης με 24,6%. Έπονται ψυχολογικές και νοητικές διαταραχές και απώλεια όσφρησης και οσμής.
Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από τις online απαντήσεις του 16,7% 5.762 ιαθέντων ασθενών στην Νότια Κορέα, εξ ου και ο προκαταρκτικός χαρακτήρας της έρευνας υπό τον Κιμ Σιν-γου, καθηγητή στο Kyungpook National University School of Medicine του Νταεγκού, ο οποίος θα δώσει προσεχώς στην δημοσιότητα λεπτομερή ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας.