Διασωληνωμένοι Ελλάδα κορονοϊός: Εντείνεται η αγωνία για την επιδημιολογική πορεία της Αττικής μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκε. Την ίδια στιγμή ωστόσο, την ανησυχία των ειδικών λοιμωξιολόγων και των αρχών προκαλεί και η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων καθώς από 78 την Τετάρτη, αυξήθηκαν σε 89 την Πέμπτη. Από αυτούς, τα δύο τρίτα νοσηλεύονται στην Αττική. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει 269 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα από τις οποίες οι 107 είναι στην Αττική, ενώ ο αριθμός του αυξάνεται συνεχώς καθώς παραχωρούνται κλίνες από τις γενικές ΜΕΘ στις ΜΕΘ Covid-19.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τους 89 διασωληνωμένους, η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη. 28 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Υπενθυμίζεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων σε ΜΕΘ που έχει καταγραφεί στη χώρα ήταν στις 5 Απριλίου, με 93 ασθενείς. Πρόκειται για ένα ρεκόρ, το οποίο δεν έχει καταρριφθεί, ωστόσο δεν απέχει και πολύ από τις σημερινές περιπτώσεις ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα.
Παγώνη: Οι μάσκες σώζουν ζωές
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για ακόμη μια φορά το πρωί της Παρασκευής (2/10) η πρόεδρος των νοσοκομειακών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε κ. Παγώνη από το στούντιο του «Κοινωνία Ώρα MEGA» αν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και είχαν τηρηθεί εξ αρχής από όλους, αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχε αυτή η έξαρση κρουσμάτων που σημειώνεται στην Αττική.
«Οι μάσκες σώζουν ζωές και αυτό έχει αποδειχθεί επιστημονικά, όπως και οι αποστάσεις και το πλύσιμο χεριών» είπε μεταξύ άλλων η κ. Παγώνη, μιλώντας για τους κανόνες που πρέπει όλοι να τηρούν προκειμένου να μην υπάρξει νέα έξαρση κρουσμάτων. Η ίδια επίσης τόνισε πως υγειονομικοί και εκπαιδευτικοί θα πρέπει στα μέτρα πάντα του δυνατού να κάνουν όσο πιο συχνά γίνεται τεστ.