Εργοστάσιο Πέλλα – κρούσματα: Συναγερμός σήμανε σε εταιρεία στο Μαυροβούνι Σκύδρας στην Πέλλα, μετά τον εντοπισμό 114 θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) αναστέλλεται η λειτουργία της εταιρείας κονσερβοποιίας. Η αναστολή λειτουργίας ισχύει για 10 ημέρες από σήμερα και ώρα 12:00 έως και τις 11 Οκτωβρίου και ώρα 12.00.
Ειδικότερα, η ΓΓΠΠ αναφέρει: «Λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου (114 κρούσματα) σε εταιρεία κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας Νομού Πέλλας, κατόπιν σχετικών ελέγχων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, αναστέλλεται η λειτουργία της εν λόγω εταιρείας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων όλων των υποδομών και των εγκαταστάσεών της, και κάθε είδους χώρων κύριων και βοηθητικών, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19».
Ασύμμετρη απειλή για την Αθήνα ο κορονοϊός
Σαρώνει την Αττική ο κορονοϊός, καταγράφοντας και νέο ρεκόρ κρουσμάτων μέσα σε λίγες μέρες και προκαλώντας έντονη ανησυχία. Τα 270 νέα κρούσματα στο Λεκανοπέδιο, από τα 411 συνολικά σε όλη τη χώρα, είναι τα περισσότερα από την αρχή της πανδημίας, κάτι που φανερώνει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Περιφέρεια. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολύ καιρό, μέτρα έχουν ληφθεί, η μάσκα είναι απαραίτητο “αξεσουάρ” για όλους, ωστόσο τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυξάνονται επικίνδυνα και οι διασωληνωμένοι.
Την Τετάρτη είχαν ανακοινωθεί 78 ασθενείς σε ΜΕΘ και ΜΑΘ, ενώ την Πέμπτη ο αριθμός ανέβηκε στους 89. Αυτό σημαίνει ότι είναι 11 περισσότεροι και αν συνυπολογίσουμε και τους δύο θανάτους, που “αποδέσμευσαν” άλλες δύο κλίνες, πρόκειται για 13 επιπλέον διασωληνωμένους σε 24 ώρες.
Φαινόμενα όπως αυτό στο γηροκομείο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και τα κρούσματα σε υγειονομικό προσωπικό στο νοσοκομείο “Σωτηρία” προκαλούν ανησυχία και οργή, καθώς οι εργαζόμενοι σε τέτοια ιδρύματα πρέπει να είναι 10 φορές περισσότερο προσεκτικοί, ώστε να μη δημιουργούνται εστίες υπερμετάδοσης.
Πέτσας: “Δεν δεν έχει ποτέ εξαιρεθεί η προοπτική επιβολής τοπικών μέτρων”
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας ειδικά για τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων με τα πολλά κρούσματα και τη λήψη τυχόν πρόσθετων μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε στην ΕΡΤ πως “όποιος συνεχίζει αυτή τη συμπεριφορά διαπράττει έγκλημα. Είναι κάτι που το έχουμε δει και από την αρχή της πανδημίας στις περιπτώσεις στην Αττική και πρόσφατα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη.
Τα θέματα των μονάδων κοινωνικής φροντίδας ιδίως τα γηροκομεία, αφορούν τους πιο ευάλωτους και πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Εν προκειμένω για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει επιληφθεί και ο εισαγγελέας”. Τόνισε μάλιστα ότι ειδικά για το συγκεκριμένο γηροκομείο “είχαν γίνει πολλαπλές επισκέψεις από τον ΕΟΔΥ είχαν γίνει τεστ” αλλά και μόνο το γεγονός ότι δεν είχαν στο παρελθόν βρεθεί θετικά κρούσματα μας δείχνει ότι “δεν είναι μία μάχη μιας μέρας η μάχη απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.
Έκκληση για τήρηση των κανόνων
Είναι μία συνεχής μάχη ιδίως όταν μιλάμε για τέτοιες ευαίσθητες μονάδες όπως τα γηροκομεία, που κάθε μέρα ένας εργαζόμενος ή ένας επισκέπτης -που θα μπορούσε να είναι για οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες του γηροκομείου- μπορεί να φέρει τον ιό μέσα” και να έχουμε ανθρώπους να νοσούν και πολλοί απ’ αυτούς να κινδυνεύουν να τα βγάλουν πέρα. Απηύθυνε μάλιστα για άλλη μία φορά έκκληση για τήρηση των κανόνων, που όπως είπε “είναι αυστηροί αλλά είναι δίκαιοι” και τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός αν κάνουμε ένα τεστ σήμερα και είμαστε εντάξει.
Για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown τόνισε πως “αυτή τη στιγμή προέχει να εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει”, να αξιολογούνται τα δεδομένα, να αναπροσαρμόζεται η στρατηγική “σε ένα δυναμικό φαινόμενο, που βλέπουμε παντού στην Ευρώπη τι συμβαίνει”. Όπως χαρακτηριστικά είπε “χρειάζεται ψυχραιμία για την αντιμετώπιση της πανδημίας που είναι εδώ για να μείνει για αρκετούς μήνες ακόμη, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο ή ένας συνδυασμός φαρμάκων που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε μεγάλη έκταση ιδίως για τους πιο ευάλωτους”. Ωστόσο ο κ. Πέτσας τόνισε ότι δεν έχει ποτέ εξαιρεθεί η προοπτική επιβολής τοπικών μέτρων, αν αυτό υποδειχθεί από τους ειδικούς.