Μέρκελ - κυρώσεις στην Τουρκία: Η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να είναι και αυτή που είχε παίξει ρόλο στην αρχική πρόταση του προσχεδίου για την Τουρκία.
Μέρκελ – κυρώσεις στην Τουρκία: Μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, η Ανγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «δύσκολες», αλλά «επιτυχημένες» συζητήσεις των «27». «Οι κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας θα έχουν άμεσα ισχύ, το οποίο σημαίνει πως η ΕΕ αντιδρά απέναντι σε αυτούς που πάνε κόντρα στο δημοκρατικό κίνημα και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημάδι», είπε αρχικά για τις κυρώσεις προς τη Λευκορωσία, ενώ για την Τουρκία ήταν πιο διπλωματική. «Νομίζω ότι κάναμε μεγάλη πρόοδο με την προσέγγιση προς το θέμα της Τουρκίας», είπε η Μέρκελ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να είναι και αυτή που είχε παίξει ρόλο στην αρχική πρόταση του προσχεδίου για την Τουρκία, το οποίο Ελλάδα και Κύπρος απέρριψαν, καθώς το κείμενο έφερε μία πολύ «ήπια» στάση απέναντι στην Αγκυρα, κάτι που διορθώθηκε με το νέο προσχέδιο που ετοίμασε τη νύχτα ο Σαρλ Μισέλ.
Μιλώντας χθες στη γερμανική βουλή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, υπονοώντας ότι θα επιμείνει στη μη επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. “Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι «σύνθετες». Από τη μια πλευρά παράπονα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, από την άλλη η ένταση στην Α. Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία – σοβαρή ένταση. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης”.
Παράλληλα κατέστησε σαφές πως η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο» έργο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμύριων προσφύγων. «Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά», είπε, «πώς θα πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων.»