Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

26

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πραγματικά κρούσματα Τουρκία: Η αποκάλυψη που προκαλεί “θύελλα” στη χώρα
ΚΟΣΜΟΣ

Πραγματικά κρούσματα Τουρκία: Η αποκάλυψη που προκαλεί “θύελλα” στη χώρα

Πραγματικά κρούσματα Τουρκία: Πέρυσι, περίπου 52 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 34,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης

Πραγματικά κρούσματα Τουρκία: Ο σημαντικότερος ιατρικός σύλλογος της Τουρκίας και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης επέκριναν την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να ανακοινώνει ως κρούσματα του νέου κορωνοϊού μόνο τους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας. Τα μέλη της Τουρκικής Ιατρικής Ένωσης (TTB) και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος σημείωσαν ότι η πολιτική αυτή, την οποία παραδέχτηκε χθες το βράδυ ο υπουργός Υγείας, κρύβει το πραγματικό μέγεθος της πανδημίας του κορωνοϊού και είχε ως στόχο να συνεχιστεί η οικονομική δραστηριότητα.

Την Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά φάνηκε να παραδέχεται ότι η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει τον πραγματικό αριθμό των θετικών τεστ, λέγοντας ότι καταμετρά μόνον εκείνους που είναι συμπτωματικοί. Αυτή η παραδοχή ανάγκασε τη Βρετανία να συμπεριλάβει την Τουρκία στη λίστα των χωρών οι πολίτες των οποίων θα υποχρεούνται σε 14ήμερη καραντίνα, εφόσον φτάσουν στην Αγγλία.

Η ΤΤΒ, που εδώ και μήνες προειδοποιούσε για την ελλιπή καταγραφή των κρουσμάτων κορωνοϊού εκ μέρους της κυβέρνησης, τόνισε ότι οι αμφιβολίες της επιβεβαιώθηκαν. «Δεν κινήσατε μια διαφανή διαδικασία. Κρύψατε την αλήθεια. Δεν αποτρέψατε τη διάδοση αυτής της πανδημίας», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter.

Αυξήθηκαν πάλι τα κρούσματα στην Τουρκία

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την μείωση που καταγράφηκε τους καλοκαιρινούς μήνες, τα κρούσματα στην Τουρκία αυξήθηκαν σε πάνω από 1.700 ημερησίως, σε επίπεδα αντίστοιχα με του Μαΐου, όταν είχαν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα μερικής καραντίνας. Με βάση την επίσημη καταμέτρηση, τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα έχουν μειωθεί σε περίπου 1.400 ημερησίως και οι θάνατοι κυμαίνονται γύρω στους 60-70. Από τις 29 Ιουλίου, το υπουργείο Υγείας άρχισε να ανακοινώνει τον αριθμό των «ασθενών» –δηλαδή αυτών που ο Κοτζά χαρακτήρισε «συμπτωματικούς» – αντί για τον αριθμό των «κρουσμάτων», δηλαδή όλων όσων βγαίνουν θετικοί στο τεστ κορωνοϊού. Ο υπουργός είπε πάντως ότι μολονότι δεν ανακοινώνονταν τα ασυμπτωματικά κρούσματα, οι ομάδες ιχνηλάτισης κατάφερναν να τα απομονώνουν και να αποτρέπουν την επέκταση της ασθένειας.

Ως 20% των θετικών είναι ασυμπτωματικοί

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στην επιστημονική επιθεώρηση PloS Medicine ανέφερε ότι το 20% των προσβληθέντων είναι ασυμπτωματικοί. Τούρκοι γιατροί και πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων και των δημάρχων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, έλεγαν την τελευταία περίοδο ότι η επιδημία είναι χειρότερη απ’ ό,τι καταγράφεται στον ημερήσιο εθνικό απολογισμό, επικαλούμενοι τις συνθήκες στα νοσοκομεία και τα τοπικά στοιχεία.

Ζητούσαν να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, πέραν της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και της τήρησης των αποστάσεων. Τον Ιούνιο η Άγκυρα ήρε την καραντίνα τα Σαββατοκύριακα, τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και ξανάνοιξε τις περισσότερες επιχειρήσεις.

Αμφισβητούνται οι αριθμοί

Ο Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, μέλος του κεντρικού συμβουλίου της TTB, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι «μια προσέγγιση που θα έδινε προτεραιότητα στο δικαίωμα στη ζωή» θα διασφάλιζε ότι θα αναφέρονταν όλα τα κρούσματα, ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις. Ο Οσμάν Ελμπέκ, που μετέχει στο συμβούλιο παρακολούθησης της COVID-19 της TTB, είπε ότι η επιστήμη δεν υποστηρίζει την απόκρυψη δεδομένων για τις ασυμπτωματικές λοιμώξεις. «Δυστυχώς, στον κόσμο και στην Τουρκία μια αύξηση των κρουσμάτων θεωρείται πολιτική αποτυχία που θα οδηγούσε στον περιορισμό του εμπορίου και του τουρισμού», σχολίασε. Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η κυβέρνηση προσβλέπει σε μια γρήγορη ανάκαμψη, όμως οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «προστατεύει το εθνικό συμφέρον»

Ο υπουργός Υγείας είπε σήμερα ότι η κυβέρνηση «προστατεύει το εθνικό συμφέρον όσο και την υγεία του κοινού» στον αγώνα για την αντιμετώπιση της Covid-19. Την Τρίτη, ο βουλευτής του CHP Μουράτ Εμίρ έδωσε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο που έδειχνε ότι τα θετικά κρούσματα στις 10 Σεπτεμβρίου ήταν 29.377. Την ημέρα εκείνη η κυβέρνηση ανακοίνωσε μόνο 1.512 νέους ασθενείς. Ο Κοτζά απέρριψε σήμερα αυτά τα στοιχεία και το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να τα επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή.

Ο Εμίρ είπε ότι η κυβέρνηση άρχισε τον Ιούλιο να ανακοινώνει τον αριθμό των «ασθενών» με στόχο να αλλάξει την αντίληψη του κοινού, προσθέτοντας ότι τα κρούσματα σήμερα είναι περίπου 20.000 ημερησίως. «Οι πολίτες μας έχουν το δικαίωμα να το γνωρίζουν», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο εξαντλημένος προϋπολογισμός εμποδίζει την κυβέρνηση να υιοθετήσει νέα, δαπανηρά μέτρα. «Πολεμούν με τα νούμερα, αντί να πολεμήσουν την πανδημία», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις