Μονάδες απορριμάτων Φυλή – Σχιστό: Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός για τη δημιουργία δύο νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στη Φυλή και στο Σχιστό. Η δημοπράτηση των δύο μονάδων απορριμμάτων αναμένεται να εγκριθεί μέχρι τέλος του έτους από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ. Πρόκειται για δύο έργα μείζονος σημασίας, δεδομένου ότι οι νέες μονάδες μαζί με εκείνη που σχεδιάζει η κυβέρνηση στη Δυτική Θεσσαλονίκη θα είναι οι μεγαλύτερες που θα λειτουργήσουν στη χώρα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των περίπου δύο εκατομμυρίων τόνων απορριμμάτων οι οποίοι παράγονται ετησίως στην Αττική.
Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, ο συνολικός προϋπολογισμός για τις νέες δύο μονάδες θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καθώς εκτός απροόπτου στις νέες εγκαταστάσεις θα υπάρχει και η δυνατότητα καύσης απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας. Η κρατική δαπάνη εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την κατασκευή των μονάδων θα δεσμευθούν και ιδιωτικά κεφάλαια.
Η δημοπράτηση
Οι μονάδες σε Φυλή και Σχιστό θα δημοπρατηθούν με τη σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και οι οριστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας και τις δυνατότητές τους θα καθοριστούν μέσα από τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ολοκλήρωση των μελετών από την Περιφέρεια Αττικής για τις προδιαγραφές των δύο νέων έργων αποτελεί θέμα λίγων εβδομάδων.
Στη συνέχεια την σκυτάλη θα πάρει η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ προκειμένου να εγκρίνει τις σημαντικές επενδύσεις, ενώ είναι πιθανό το ενδεχόμενο έως το τέλος του έτους να ξεκινήσει και η δημοπράτηση μίας ακόμα μικρότερης μονάδας στην περιοχή του Γραμματικού, η οποία θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Περιφέρειας Αττικής και του αρμόδιου φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΕΔΣΝΑ) οι μονάδες στη Φυλή και το Σχιστό θα τεθούν σε λειτουργία έως το 2025.
Αρκτές μονάδες με ΣΔΙΤ
Αρκετές από τις νέες μονάδες που προβλέπονται στο στρατηγικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα αναμένεται να κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δώσει προτεραιότητα σε έργα ΣΔΙΤ, ενόψει της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2021 – 2027) και της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη από το 2009 έως σήμερα έχουν υλοποιηθεί μόλις 14 συμβάσεις ΣΔΙΤ συνολικής αξίας 822 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τριών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι η υλοποίηση της επένδυσης στην Πελοπόννησο εγκρίθηκε οριστικά από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2018, τα έργα για την κατασκευή των νέων μονάδων δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Μεταξύ των μέτρων που θα λάβει το υπουργείο Ανάπτυξης για την ταχύτερη υλοποίηση επενδύσεων ΣΔΙΤ είναι η σύναψη σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD). Η Τράπεζα θα προσφέρει τη συνδρομή της στον κρατικό μηχανισμό στην εκπόνηση μελετών για έργα ΣΔΙΤ (μελέτες κόστους – οφέλους, αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, κτλ) και στην προσέλκυση νέων έργων που μπορούν να υλοποιηθούν με τη σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα.