Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γηροκομεία κορονοϊός – Ελλάδα: Ανησυχία για χιλιάδες ηλικιωμένους
ΕΛΛΑΔΑ

Γηροκομεία κορονοϊός – Ελλάδα: Ανησυχία για χιλιάδες ηλικιωμένους

Γηροκομεία κορονοϊός - Ελλάδα: Από τους εργαζόμενους γίνεται η διασπορά του κορονοϊού στα γηροκομεία και τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων

Γηροκομεία κορονοϊός – Ελλάδα: “Κόκκινος” συναγερμός έχει σημάνει στα γηροκομεία όλης της χώρας, αφού η απειλή του κορονοϊού έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις Αρχές για τη διασπορά σε ηλικιωμένους. Ο προστατευτικός κλοιός που επιχείρησαν να θέσουν σε εφαρμογή τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, σε 294 δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, δεν έχει αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Περίπου 13.500 ηλικιωμένοι και 6.000 εργαζόμενοι φαντάζουν ευάλωτοι στον ιό, παρά τους συνεχιζόμενους δειγματοληπτικούς ελέγχους και τα γρήγορα τεστ. Ο γρήγορος εντοπισμός κρουσμάτων σε εργαζομένους, καθώς αυτοί μεταφέρουν τον ιό στο εσωτερικό των γηροκομείων, είναι το ζητούμενο με τακτικότερα τεστ και ελέγχους, αλλά και αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων ανησυχεί για την επέκταση του ιού σε αυτές τις δομές, η οποία μπορεί να οδηγήσει το σύστημα υγείας σε κατάρρευση, αυξάνοντας νεκρούς και διασωληνωμένους.

Το γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα δεν κάλεσε ποτέ τον ΕΟΔΥ

Πολλοί οίκοι ευγηρίας έχουν βρεθεί στη δίνη του κορονοϊού, καταμετρώντας πολλούς νεκρούς, όπως στο Ασβεστοχώρι και σε κλινική στο Περιστέρι. Τελευταίο όμως παράδειγμα είναι το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, που είχε και τον πρώτο του νεκρό, και έξι ακόμη κρούσματα σε εργαζομένους γηροκομείου στην Καρδίτσα. Σύμφωνα με πηγές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας είχαν γίνει δειγματοληπτικά τεστ από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στις 31 Αυγούστου, από τα οποία είχε προκύψει ένα θετικό κρούσμα σε εργαζόμενο, ο οποίος είχε τεθεί σε καραντίνα. Μετά την ανίχνευση του κρούσματος έγιναν τεστ σε όλους του εργαζόμενους και τους φιλοξενούμενους με αρνητικό αποτέλεσμα.

Ο επανέλεγχος θα γινόταν τρεις εβδομάδες αργότερα, περίπου στις 21 Σεπτεμβρίου, ωστόσο λόγο μεγάλου φόρτου, αυτό έγινε τέλη Σεπτεμβρίου, αναδεικνύοντας περισσότερα από 40 κρούσματα, σε περίπου 100 άτομα, εργαζόμενους και ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γηροκομείο δεν κάλεσε ποτέ τον ΕΟΔΥ μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων. Οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ βλέποντας τις ημερήσιες καταγραφές από τα εργαστήρια διαπίστωσαν ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων από τη συγκεκριμένη διεύθυνση και έτσι επικοινώνησαν οι ίδιοι με το γηροκομείο πηγαίνοντας για έλεγχο στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας.

Ευάλωτοι στον κορονοϊό 20.000 ηλικιωμένοι

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα υπάρχουν 294 γηροκομεία, στα οποία φιλοξενούνται 13.300 ηλικιωμένοι, ενώ εργάζονται σε αυτά 5.800 εργαζόμενοι. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, οι οποίες ανεβάζουν τον αριθμό των ηλικιωμένων σε 20.000 και των εργαζομένων σε 15.000. Η εξάπλωση του κορονοϊού στα γηροκομεία όπου καταγράφηκαν πολλοί θάνατοι, προήλθαν από εργαζομένους καθώς είχαν απαγορευτεί τα επισκεπτήρια, όπως επισημαίνουν πηγές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Τον τελευταίο μήνα έγιναν δειγματοληπτικά τεστ σε 150 από τα 294 γηροκομεία, τα οποία βρίσκονταν σε περιοχές με υψηλά επιδημιολογικά στοιχεία και μεγάλο ιικό φορτίο. Στα 110 από αυτά έγιναν παράλληλοι έλεγχοι από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε 25 γηροκομεία επιβλήθηκαν πρόστιμα των 3.000 ευρώ, συνολικά 75.000 ευρώ, για μη τήρηση δελτίων θερμομέτρησης και συμπλήρωσης ερωτηματολογίων από τους εργαζομένους.

Τα μέτρα στα γηροκομεία από τον Μάρτιο

Μετά τα ανησυχητικά δείγματα διασποράς του ιού σε τέτοιες δομές φιλοξενίας, οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, τα τεστ θα γίνονται μαζικά και θα επαναλαμβάνονται τακτικά καθώς κανείς δεν θέλει να δει σκηνές που εκτυλίχθηκαν σε τέτοιες δομές σε Ιταλία και Ισπανίας, με εκατόμβες νεκρών ηλικιωμένων. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά: “Πρέπει να κρατήσουμε τον κορονοϊό έξω από τα γηροκομεία μας και να κρατήσουμε τους ηλικιωμένους προστατευμένους, γιατί δεν θα αντέξουν οι υποδομές υγείας”.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχαν ανακοινωθεί συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν τους εργαζόμενους σε τέτοιες δομές φιλοξενίας, όπως αναβολή αδειών των εργαζομένων, τεστ κορονοϊού 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία, αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό, περιορισμός συνάθροισης σε κλειστούς χώρους με κόσμο, αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα και σε περίπτωση επαφής με ύποπτο κρούσμα, κατ’ οίκον περιορισμός.

Από τις 24 Μαρτίου ο ΕΟΔΥ είχε αναρτήσει μέτρα προστασίας για τα γηροκομεία, όπως την απαγόρευση επισκέψεων συγγενών, εισαγωγές και εξαγωγές ηλικιωμένων από τα ιδρύματα και θερμομετρήσεις των εργαζομένων. Δυστυχώς η εξάπλωση προήλθε από εργαζόμενους που επέστρεψαν από άδειες, ταξίδια ή συνωστίστηκαν. Ο πρόεδρος της Ένωσης Γηροκομείων Ελλάδας Στέλιος Προσαλίκας ανέφερε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε μάσκες, γάντια και άλλα προστατευτικά υλικά για το προσωπικό και τόνισε: “Εάν σπάσει η δική μας αλυσίδα το πρόβλημα θα περάσει στα νοσοκομεία μας”. Το… plan Β για τα γηροκομεία σε περίπτωση εξάπλωσης του ιού σε αυτά και αναγκαιότητας μεταφοράς ηλικιωμένων σε “γεμάτα” νοσοκομεία, είναι η δημιουργία νοσηλευτικών χώρων μέσα σε αυτές τις δομές φιλοξενίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις