Κούβα κορονοϊός: Για περισσότερο από έξι μήνες, η Κούβα εξακολουθεί να έχει ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στον κόσμο για να αποτρέψει την εξάπλωση του κορονοϊού. Oλα τα εμπορικά αεροπορικά και θαλάσσια ταξίδια έχουν τεθεί σε αναστολή από τις 2 Απριλίου και όποιος θέλει να εισέλθει ή να βγει από την Κούβα χρειάζεται ειδική άδεια από την κυβέρνηση. Ενώ αυτοί οι περιορισμοί έχουν συμβάλει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, έχουν επίσης βλάψει σοβαρά την οικονομία της χώρας. Σε ένα νησί που εξαρτάται από τον τουρισμό, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου τουρίστες.
Ο Αλεχάνδρο, οδηγός ενός κλασικού κάμπριο Chevy του 1954, είναι ένας από αυτούς που εργάζονται στην τουριστική βιομηχανία και αισθάνεται απόγνωση. «Δεν υπάρχει κανείς», λέει στο CNN, δείχνοντας τους άδειους δρόμους της Παλιάς Αβάνας. «Δεν υπάρχουν τουρίστες, ούτε εισόδημα. Δεν νομίζαμε ότι θα διαρκούσε τόσο πολύ», δηλώνει.
Ο Αλεχάνδρο έχασε το μεροκάματο
Πριν κλείσει ο κορονοϊός την Κούβα, όπως και όλο τον πλανήτη, ο Αλεχάνδρο έβγαζε 30 δολάρια την ώρα, δείχνοντας στους τουρίστες τα αξιοθέατα με το κλασικό του Chevy, το οποίο έβαψε ροζ για να τραβήξει την προσοχή των επισκεπτών. Οι αποταμιεύσεις του έχουν κάνει φτερά και φίλοι του από τις ΗΠΑ του στέλνουν χρήματα για να τον βοηθήσουν να επιβιώσει. Το πότε ακριβώς θα ανοίξει ξανά η χώρα είναι μια συνεχής πηγή φημολογιών και συζητήσεων για τους Κουβανούς.
Τον Μάρτιο, αφού εντοπίστηκαν τα τρία πρώτα κρούσματα κορανοϊού – τρεις Ιταλοί τουρίστες – η κομμουνιστική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα αυξήσει τον έλεγχο σε αεροδρόμια και ότι το εκτεταμένο, αν και παλιό, κρατικό ιατρικό σύστημα θα μπορούσε να προσφέρει στους επισκέπτες «ασφαλή τουρισμό» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αλλά καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνέχισε να αυξάνεται, η κουβανική κυβέρνηση άλλαξε σχέδιο και εφάρμοσε ένα πλήρες lockdown.
Ο τουρισμός απαγορεύτηκε εντελώς. Τα μπαρ, τα εστιατόρια ακόμη και οι παραλίες σφραγίστηκαν.Ολοκαίνουργια ξενοδοχεία που μόλις είχαν χτιστεί από την κουβανική κυβέρνηση είναι πλέον αποκλεισμένα και άδεια μέσα. Οι δρόμοι της Παλιάς Αβάνας – οι οποίοι συνήθως είναι γεμάτοι με πλήθη τουριστών και ντόπιων που προσπαθούν να τους πουλήσουν πούρα και αναμνηστικά του Τσε Γκεβάρα – είναι τώρα τόσο ήσυχοι όσο ένα μουσείο.
5.718 κρούσματα
Οι περιορισμοί, που περιλαμβάνουν υποχρεωτικές μάσκες προσώπου σε δημόσιους χώρους και ταξιδιωτικούς περιορισμούς εντός της Κούβας, φαίνεται ότι είχαν αποτέλεσμα. Μέχρι σήμερα, το υπουργείο Υγείας της Κούβας έχει καταγράψει μόλις 5.718 κρούσματα και 122 θανάτους από κορονοϊό, πολύ μικρότερο αριθμό από πολλές άλλες χώρες της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής.
Τον Ιούλιο, η κουβανική κυβέρνηση άρχισε να επιτρέπει στους διεθνείς επισκέπτες να ταξιδεύουν σε μικρά, απομονωμένα νησάκια μακριά από την ηπειρωτική χώρα, όπου δεν θα μπορούσαν να αναμειχθούν με ντόπιους εκτός από το προσωπικό του ξενοδοχείου. Μέχρι στιγμής έχουν φτάσει μόνο λίγα αεροπλάνα με τουρίστες.
Ο αντίκτυπος αυτώ των έξι μηνών, με σχεδόν μηδαμινά κέρδη από τον τουρισμό, γίνεται αισθητός σε ολόκληρο το νησί. «Οταν μιλάς με Κουβανούς, ειδικά με εκείνους που εργάζονται στον τουριστικό κλάδο, πονάνε πραγματικά και προφανώς είναι μια τόσο σημαντική βιομηχανία εδώ», εξηγεί ο Κόλιν Λάβερτι, πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Τουρισμού της Κούβας, ο οποίος πριν από το lockdown διοργάνωνε πολιτιστικές επισκέψεις για Αμερικανούς στην Κούβα.
Ζόρικη κατάσταση
«Πολλοί άνθρωποι στην τουριστική βιομηχανία δεν εργάζονται εδώ και καιρό αλλά έχουν οικογένεια. Υπάρχει μια πραγματικά δύσκολη οικονομική κατάσταση αυτή τη στιγμή», τονίζει. Αρχικά αξιωματούχοι δήλωναν ότι ήθελαν να θέσουν πλήρως υπό έλεγχο τον κορονοϊό προτού ξανανοίξουν το κράτος, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες παραδέχθηκαν ότι το lockdown δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς στην Αβάνα – την οποία η πανδημία έχει πλήξει περισσότερο – επιτρέποντας στα εστιατόρια να ανοίξουν ξανά με μειωμένη χωρητικότητα και επιτρέποντας στους ανθρώπους να κολυμπήσουν στον ωκεανό και να επισκεφθούν ξανά τις παραλίες.
Ενώ το αεροδρόμιο της Αβάνας παρέμεινε κλειστό, αξιωματούχοι υπαινίχθηκαν ότι δρομολογείται ακόμη μεγαλύτερη άρση των περιορισμών «Η χώρα πρέπει να παρέχει υπηρεσίες, να παράγει και να εξάγει», υποστηρίζει ο Λουίς Αντόνιο Τόρες Ιριμπάρ, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας για την περιοχή της Αβάνας. «Η ζωή πρέπει να συνεχιστεί», λέει.