Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ναγκόρνο – Καραμπάχ τώρα: Την κατάληψη της Τζαμπράιλ ανακοίνωσε το Αζερμπαϊτζάν
ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο – Καραμπάχ τώρα: Την κατάληψη της Τζαμπράιλ ανακοίνωσε το Αζερμπαϊτζάν

Ναγκόρνο - Καραμπάχ τώρα: Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, με ανάρτησή του στο Twitter υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Τζαμπράιλ.

Ναγκόρνο – Καραμπάχ τώρα: Πόλεις του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της Στεπανακέρτ, βομβαρδίστηκαν από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, καθώς συνεχίζονται οι σκληρές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων των Αζέρων και των Αρμενίων. Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, με ανάρτησή του στο Twitter υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Τζαμπράιλ, που βρίσκεται νότια του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανάμεσα στον αρμενικό θύλακα και τα σύνορα του Ιράν. Την είδηση μεταδίδουν επίσης τα αζερικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας στο Μπακού. Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα πληροφορίες ανέφεραν ότι κατελήφθη από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και η γειτονική πόλη Φιζούλι.

Ο δημοσιογράφος της ρωσικής υπηρεσίας του BBC, Γκριγκόρ Ατνενεσιάν, έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Twitter έναν χάρτη που δείχνει τις θέσεις των ζωνών σύγκρουσης από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου. Ο καθηγητής Μίκαελ Τάνκουμ από το Αυστριακό Ινστιτούτο Ασφαλείας και Ευρωπαϊκής Πολιτικής ανήρτησε επίσης έναν χάρτη που δείχνει τις περιοχές των συγκρούσεων και υποστήριξε ότι το Αζερμπαϊτζάν βομβαρδίζει στρατηγικής σημασίας περιοχές και ότι στόχος του είναι να περιορίσει τις γραμμές εφοδιασμού μεταξύ του Γκόρις στην Αρμενία και της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Επίθεση στο αεροδρόμιο της Γκάντζα

Εν τω μεταξύ, το BBC μετέδωσε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν, η Γάντζα, είχε δεχτεί πυρά από τις αρμενικές δυνάμεις. Αρμενικές δυνάμεις του Ναγκόρνο-Καραμπάχ υποστηρίζουν ότι έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Γκάντζα, αλλά το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι δεν έχουν πληγεί στρατιωτικές τοποθεσίες. Η Γκάντζα βρίσκεται εκτός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και υπό τον έλεγχο των Αζέρων, σε μια περιοχή από όπου διέρχονται ορισμένοι βασικοί αγωγοί που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν.

Το BBC μετέδωσε επίσης ότι οι αζερικές δυνάμεις του πυροβολικού βομβάρδισαν, την προηγούμενη νύχτα, την πρωτεύουσα Σεπανακέρτ. Κατά την επίθεση επλήγη ένα συγκρότημα κατοικιών κοντά στο σημείο όπου έμεναν οι δημοσιογράφοι του βρετανικού δικτύου. Υπάρχουν αναφορές για θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ερυθρός Σταυρός: Δεκάδες άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καταδίκασε τους τυφλούς βομβαρδισμούς κατοικημένων ζωνών στην σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάνοντας λόγο για «δεκάδες» θύματα μεταξύ των αμάχων και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής. Αζέροι και Αρμένιοι διαψεύδουν συστηματικά τις στρατιωτικές επιτυχίες της άλλης πλευράς και αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό αμάχων.

«Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καταδικάζει με δριμύτητα τους τυφλούς βομβαρδισμούς και άλλες παράνομες επιθέσεις που πραγματοποιούνται με εκρηκτικά όπλα (χειροβομβίδες, νάρκες) σε πόλεις και άλλες κατοικημένες περιοχές προκαλώντας θύματα μεταξύ των αμάχων και προξενώντας τους τρομακτικά τραύματα», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την Ευρασία Μάρτιν Σούεπ.

«Πρέπει να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία των αμάχων και των μη στρατιωτικών υποδομών όπως νοσοκομεία, σχολεία και αγορές. Η υδροδότηση των αμάχων πρέπει επίσης να προστατευθεί. Πρόκειται για υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Αύξηση της χρήσης βαρέων όπλων και εκρηκτικών

Τις τελευταίες ημέρες, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει διαπιστώσει αύξηση της χρήσης βαρέων όπλων και εκρηκτικών σε κατοικημένες περιοχές. Κατά τις συγκρούσεις στην περιοχή δεκάδες έχουν σκοτωθεί και τραυματισθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και από τις δύο πλευρές της γραμμής επαφής από τις 27 Σεπτεμβρίου», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Εκατοντάδες σπίτια και νευραλγικές υποδομές όπως νοσοκομεία και σχολεία έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημίες από τα πυρά βαρέων όπλων και από αεροπορικές επιδρομές, με την χρήση και πυραύλων, τονίζει η ΔΕΕΣ, η οποία αναφέρει ζημίες σε οδικές αρτηρίες, δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών.

«Οικογένειες μετακινούνται αναζητώντας ασφαλή τόπο, ενώ άλλες έχουν βρει καταφύγιο σε υπόγεια, χωρίς θέρμανση, νύκτα και μέρα, για να προστατευθούν από τις συγκρούσεις».
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, εγγυητής των Συμβάσεων της Γενεύης, υπενθυμίζει ότι η χρήση εκρηκτικών όπλων σε μεγάλη κλίμακα κατά στρατιωτικών στόχων σε κατοικημένες περιοχές δύναται να συνιστά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, που απαγορεύει τις τυφλές και δυσανάλογες επιθέσεις.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν έθεσε όρο για εκεχειρία

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ επανέλαβε το αίτημά του για αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά την όγδοη ημέρα των αζεροαρμενικών συγκρούσεων. «Δεν θέτω παρά έναν όρο» για την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο πρόεδρος Αλίεφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος.

«Οι αρμενικές δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από τα εδάφη μας» και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν «να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό του Αζερμπαϊτζάν».
«Το Αζερμπαϊτζάν περίμενε 30 χρόνια για να ανακτήσει τα εδάφη του. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι αζερικό έδαφος. Πρέπει να επιστρέψουμε και θα επιστρέψουμε», είπε.

Νέα πλήγματα

Νέα πλήγματα, τα οποία ακολούθησαν ισχυρές εκρήξεις, συντάραξαν σήμερα την πρωτεύουσα της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ Αρμένιων αυτονομιστών και δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. Το πρωί της Κυριακής, ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας στην πόλη, λίγο πριν σημειωθούν οι εκρήξεις. Το υπουργείο Εξωτερικών της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για «εκτοξεύσεις ρουκετών», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Τις τελευταίες ημέρες, η πόλη έχει υποστεί πολλούς βομβαρδισμούς αυτού του είδους, γεγονός που αναγκάζει τους κατοίκους να πηγαίνουν σε υπόγεια και καταφύγια για να προφυλαχθούν. Από το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, η Στεπανακέρτ δεν έχει ηλεκτροδότηση. Σύμφωνα το υπουργείο Εξωτερικών των αυτονομιστών, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν «έθεσαν στο στόχαστρό τους το κτήριο του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας» την προηγούμενη νύχτα. Στο κέντρο της πόλης, οι καταστροφές ήταν, ωστόσο, περιορισμένες, διαπίστωσε ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου, πριν από τα πλήγματα που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι «αρμενικές δυνάμεις εκτόξευσαν ρουκέτες στις πόλεις Τάρταρ και Χοραντίζ, στην περιοχή Φιζούλι, από το Χανκεντί», το αζέρικο όνομα του Στεπανακέρτ.

«Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν προχώρησε σε αντίποινα εναντίον του εχθρού», ανέφερε το υπουργείο.

Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν από την πλευρά τους δήλωσαν ότι προχώρησαν σε «αντίποινα» ύστερα από την εκτόξευση ρουκετών από Αρμένιους αυτονομιστές από το Στεπανακέρτ. Ανακοίνωσαν μάλιστα ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν, η Γκάντζα, «δέχεται πυρά» από δυνάμεις της Αρμενίας.

«Η αζέρικη πόλη της Γκάντζα δέχεται πυρά από τις αρμενικές δυνάμεις», ανέφερε το υπουργείο στον λογαριασμό του στο Twitter. Η Αρμενία αρνήθηκε ότι εξαπέλυσε πυρά εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ο ηγέτης της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Γκάντζα.

Δείτε ακόμη
Χάος και αίμα αμάχων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο Ερυθρός Σταυρός καταδικάζει τους τυφλούς βομβαρδισμούς
Αζερμπαϊτζάν: «Η Αρμενία φέρνει Έλληνες μισθοφόρους στο μέτωπο
Δεκάδες Σύριοι μαχητές που έστειλε η Τουρκία νεκροί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις