Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελληνοτουρκικά τώρα: Οι προκλήσεις της Τουρκίας και στο… βάθος ο διάλογος
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ - ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Ελληνοτουρκικά τώρα: Οι προκλήσεις της Τουρκίας και στο… βάθος ο διάλογος

Ελληνοτουρκικά τώρα: Ανεβαίνει ο διπλωματικός πυρετός σε Αθήνα, Αγκυρα και ΝΑΤΟ με αντικείμενο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο επίκεντρο βρίσκεται η επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Αθήνα και την Αγκυρα.

Ελληνοτουρκικά τώρα: Τα επόμενα διπλωματικά βήματα εξετάζουν Αθήνα και Άγκυρα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Ωστόσο, το γεγονός πως μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης προκαλεί ερωτήματα, αν και η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να μην ανησυχεί. Όλα δείχνουν πως η καθυστέρηση της επανεκκίνησης του διαλόγου οφείλεται κυρίως στην Τουρκία, η οποία περίμενε το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής. Ο Ερντογάν όλες αυτές τις ημέρες, κρατούσε “ως φόβητρο” το Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ και μόλις αποφασίστηκε η μη επιβολή κυρώσεων στην χώρα του από την Ε.Ε. έδωσε εντολή να αποχωρήσει και να επιστρέψει στην Τουρκία.

Η κίνηση αυτή δείχνει να οφείλεται στα παζάρια που έκανε διαρκώς ο Ταγίπ Ερντογάν με το Βερολίνο. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η επίμονη άρνηση της Άνγκελα Μέρκελ να μην δεχθεί σε κανένα προσχέδιο να μπει η λέξη “κυρώσεις” ήταν μια συμφωνία που είχε κάνει με τον Τούρκο πρόεδρο προκειμένου και αυτός με την σειρά του να απομακρύνει το ερευνητικό πλοίο από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, εκτονώνοντας ακόμη περεταίρω την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Κίνηση τακτικής η απόσυρση του Γιαβούζ

Στον ‘τοίχο’ η Άγκυρα;

Στις συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών ήταν διάχυτη η επιφυλακτικότητα και η καχυποψία απέναντι στην Άγκυρα για το εάν τελικά θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Στόχος των “27” ήταν να μην δώσουν αυτή την φορά καμία αφορμή προκειμένου να τορπιλίσει τις διερευνητικές επαφές, όπως έπραξε το καλοκαίρι. Η Ε.Ε. επιχείρησε να αφαιρέσει όλα τα πατήματα που θα μπορούσε να βρει ο Ταγίπ Ερντογάν ώστε να αποχωρήσει την τελευταία στιγμή από τις συνομιλίες, καθώς οι Βρυξέλλες δεν επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία, η επίμαχη λέξη δεν μπήκε στο κείμενο των συμπερασμάτων, ωστόσο περιγράφεται ξεκάθαρα, το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο πρωτοκολλήθηκε έστω και μετά από 10 μήνες στον ΟΗΕ, αν και ήταν μία τυπική διαδικασία.

Τώρα η Άγκυρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές προκειμένου να συζητηθεί η μία και μοναδική διαφορά των δύο χωρών που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Όσο και αν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανοίγει την ατζέντα των θεμάτων γνωρίζει πως μόνο αυτό ζήτημα θα απασχολήσει τις δύο πλευρές όπως ακριβώς συνέβη και στον προηγούμενο γύρο των συζητήσεων.

Την Τρίτη στην Αθήνα ο Στόλντεμπεργκ

Μετά την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ και την συμφωνία που υπήρξε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης, ο Γένς Στόλντεμπεργκ θα επισκεφθεί τις δύο χώρες προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα επισκεφθεί σήμερα την Άγκυρα και θα συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ την Τρίτη θα βρίσκεται στην Αθήνα όπου θα έχει συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Στην Αθήνα είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί απέναντι στις προθέσεις και τον ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει ο Γένς Στόλντεμπεργκ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς αρκετές φορές με τις παρεμβάσεις του και τις ίσες αποστάσεις που τηρεί δείχνει να βρίσκεται πιο κοντά με την πλευρά της Τουρκίας.

Αναβολή για τη συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής Χουριέτ, αναβλήθηκε η συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο πλευρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Την περασμένη Πέμπτη τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι έχει προγραμματισθεί συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας τη Δευτέρα για τεχνικά ζητήματα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πάντως, την πληροφορία για τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν είχε ανακοινώσει ούτε η Αθήνα, ούτε το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνάντηση αναβλήθηκε για τεχνικούς λόγους και η απόφαση αυτή ελήφθη από κοινού από τις δύο πλευρές. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, δεν έχει ορισθεί νέα ημερομηνία για τη συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών.

Σενάρια για συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου

Στη σκιά των διπλωματικών κινήσεων του Γενς Στόλτενμπεργκ βρίσκονται σενάρια συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του Μελβούτ Τσαβούσογλου, με απώτερο στόχο να προετοιμαστεί μια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Τα σενάρια αυτά μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο κ. Δένδιας πρόκειται να συναντήσει τον κ. Τσαβούσογλου στη Μπρατισλάβα, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ενός φόρουμ για την ασφάλεια και την ενέργεια, στο οποίο ομιλητής θα είναι και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο ρόλος της Μέρκελ

Η αποχώρηση του Γιαβούζ και η πορεία του δεν αποκλείεται να συνδέονται με τις παρασκηνιακές ενέργειες της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος», κατά τις πολύωρες συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Άνγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να μην επιμένει στο θέμα των κυρώσεων και του υποσχέθηκε ότι θα γίνουν κινήσεις από πλευράς Τουρκίας. Κατά τις πληροφορίες αυτές, μεταξύ των κινήσεων που είχε αναφέρει η Μέρκελ ότι αναμένει από τουρκικής πλευράς ήταν η μη ανανέωση της τουρκικής Νavtex και ενδεχόμενη αποχώρηση του ενός ή και των δύο γεωτρύπανων από την κυπριακή ΑΟΖ.

Προκλητικά δημοσιεύματα

Πάντως, η προσπάθεια της ελληνοτουρκικής προσέγγισης κάθε άλλο παρά είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα. Τις τελευταίες ώρες τουρκικά ΜΜΕ επιχειρούν να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως τη πλευρά που με τις ενέργειές της «τορπιλίζει» την προσπάθεια διαλόγου. «Το παιχνίδι της Ελλάδας με τις Navtex»: Η Αθήνα σαμποτάρει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, που υποστηρίζει προκλητικά πως η Ελλάδα χρησιμοποιεί το θέμα έκδοσης Navtex, που αφορά την ασφάλεια της πλοήγησης, για να σαμποτάρει τις προσπάθειες για διμερή διάλογο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το TRT, που στην ελληνική του έκδοση έχει τίτλο: «Νέα πρόκληση με Navtex από την Ελλάδα», επιχειρώντας να παρουσιάσει την Τουρκία ως τη πλευρά που αδικείται από τις ενέργειες της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει τα απαραίτητα βήματα για την επίλυση των προβλημάτων με διάλογο, ενώ η Ελλάδα με σκοπό τις εκπαιδεύσεις σκοποβολής σε ευρύ πεδίο στο χώρο ευθύνης της Τουρκίας εξέδωσε δύο νεες NAVTEX. Η Τουρκία έπειτα από αυτή την εξέλιξη εντός του χώρου ευθύνης της για τις σχετικές περιοχές εξέδωσε νέα NAVTEX» αναφέρει το μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Οι Navtex

Συγκεκριμένα, η Τουρκία με τη μια αντι-Navtex δέσμευσε περιοχή Νοτιοανατολικά της Κρήτης, εντός χώρου του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ με τη δεύτερη αντι-Navtex θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου. Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες ώρες, τουρκικά ΜΜΕ επιχειρούν να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως τη πλευρά που με τις ενέργειές της «τορπιλίζει» την προσπάθεια διαλόγου. Συγκεκριμένα τα δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως η έκδοση Navtex σε μία ευρεία περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό, εννοεί τον υδρογραφικό σταθμό του Ηρακλείου Κρήτης, «δεν θα λύσουν τα προβλήματα αλλά θα αυξήσουν την ένταση στην περιοχή».

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα:

«Η Τουρκία έχει σκοπό την επίλυση των προβλημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όπου έκανε πολλά βήματα σε αυτό το θέμα και ότι αξιολόγησε να μειώσει το πεδίο εφαρμογής ορισμένων στρατιωτικών ασκήσεων και ακόμη και να καθυστερήσει ορισμένες από αυτές προκειμένου να συμβάλει στη λύση. Απέναντι σε όλα αυτά τα καλοπροαίρετα βήματα της Τουρκίας, η Ελλάδα προσπαθεί να ανατρέψει το τραπέζι του διαλόγου».

Ελληνοτουρκικά: Ετοιμάζει ξανά τις μηχανές του το Ορούτς Ρέις

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις