s400 Τουρκία: Πώς κατάφεραν να ξεφύγουν οι Έλληνες χειριστές – Το σχέδιο του Στρατηγού Φλώρου, το «μπλόκο» στο Καστελόριζο και η δραματική προσπάθεια των Τούρκων πιλότων να διαφύγουν στην Τουρκία.
s400 Τουρκία: Ένα άγνωστο γεγονός ήρθε στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά τις επικίνδυνες πρακτικές της Άγκυρας και την υπεροχή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η «Κυριακάτικη Καθημερινή» και ο δημοσιογράφος Βασίλης Νέδος αποκάλυψαν την πρώτη διαμάχη μεταξύ ελληνικών μαχητικών F-16 και του υπερσύγχρονου αντιαεροπορικού συστήματος της Τουρκίας, S-400, ρωσικής κατασκευής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 προκειμένου να εντοπίσει τα ελληνικά «φτερά» κατά την επιστροφή τους από την άσκηση «Ευνομία» στα ανοιχτά της Κύπρου στις 27 Αυγούστου 2020. Ωστόσο, η πρώτη απόπειρα της Άγκυρας να εντοπίσει τα γαλανόλευκα F-16, εξελίχθηκε σε… κάζο! Είχε προηγηθεί η αποστολή δύο ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο, δύο μέρες πριν, όπου οι Έλληνες πιλότοι όχι απλά κατάφεραν να μην εντοπιστούν, αλλά κυριολεκτικά να «ξεφτιλίσουν» την τουρκική αεράμυνα.
Το χρονικό και η κίνηση – ματ του Στρατηγού Φλώρου
Από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου διεξήχθη στην Κύπρο η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Ευνομία», με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Το ελληνικό «Πεντάγωνο» είχε γνωστοποιήσει μέρες πριν ότι η Χώρα μας θα συμμετάσχει στην τετραμερή στέλνοντας στη Μεγαλόνησο την Φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ τύπου S και το οργανικό της ελικόπτερο, καθώς και αριθμό μαχητικών αεροσκαφών τα οποία θα εκτελούσαν διάφορα επιχειρησιακά σενάρια στον ουρανό της μαρτυρικής Κύπρου.
Η στρατιωτική ηγεσία, υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνο Φλώρο διαμόρφωσε με μεγάλη προσοχή και μελετώντας κάθε λεπτομέρεια την αποστολή στην Κύπρο των δύο πρώτων F-16 Block 52+ Advanced. Για να φτάσουν τα ελληνικά μαχητικά στην Πάφο απαιτούνταν «χειρουργικοί» χειρισμοί, μιας και οι Τούρκοι ήταν βέβαιο πως θα τους… περίμεναν στον αέρα για να τους εμποδίσουν να φτάσουν. Μάλιστα, είχαν απογειώσει από νωρίς το πρωί της Τρίτης (25/08) ιπτάμενο ραντάρ προκειμένου να εντοπίσει τα ελληνικά «φτερά», ενώ είχαν θέσει σε ετοιμότητα και τα μαχητικά τους αεροσκάφη, που θα απογειώνονταν υποτίθεται για να εμποδίσουν τα ελληνικά να φτάσουν στην Κύπρο.
Οι Έλληνες πιλότοι γνώριζαν τις προθέσεις των Τούρκων και ακολουθώντας το σχέδιο που είχε καταρτίσει ο Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος και Επιτελείς, κατάφεραν όχι απλά να τους ξεφύγουν, πιάνοντας στον ύπνο την τουρκική αεράμυνα, αλλά να γίνουν αντιληπτοί μόνο όταν τελικά είχαν προσγειωθεί στην Πάφο. Η τουρκική αεράμυνα είχε ήδη υποστεί το πρώτο… ρεζιλίκι προκαλώντας εκνευρισμό στην Άγκυρα.
Η Αθήνα όμως δεν σταμάτησε εκεί
Μετά την άφιξη των δυο ελληνικών F-16 στην Κύπρο το πρωί της Τρίτης (25/08), ακόμα 6 ελληνικά μαχητικά κατάφεραν το πρωί της Πέμπτης (27/08) να φτάσουν στην Κύπρο, χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τους Τούρκους. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν προετοιμαστεί για να εμποδίσουν τα ελληνικά μαχητικά να φτάσουν στην Μεγαλόνησο, εν τέλει τα εντόπισαν μόνο όταν τα είδαν να πετούν πάνω από τον ουρανό της Κύπρου.
Η επιχείρηση σχεδιάστηκε λεπτομερώς και οργανώθηκε άψογα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, από την αίθουσα του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με τους Επιτελείς των τριών Σωμάτων και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, μιας και τα ελληνικά F-16 από το Καστέλι της Κρήτης, απ’ όπου απογειώθηκαν, μέχρι την Κύπρο δεν βρήκαν την παραμικρή αντίσταση. Αφού εκτέλεσαν διάφορα τακτικά σενάρια και επιχειρησιακά αντικείμενα, τα έξι μαχητικά πήραν το δρόμο της επιστροφής προς το Καστέλι της Κρήτης.
«Κόλαση» στην επιστροφή
Το δεύτερο… κάζο που υπέστησαν οι Τούρκοι στον αέρα μέσα σε διάστημα 48 ωρών προκάλεσε οργή στους Τούρκους επιτελείς που έδωσαν εντολή στους πιλότους τους να εμποδίσουν τα ελληνικά μαχητικά να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Η τουρκική στρατιωτική ηγεσία μάλιστα, προχώρησε σε μια ενέργεια που δεν είχε κάνει ποτέ στο παρελθόν. Ενεργοποίησε το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 προκειμένου να εντοπίσει τα ελληνικά μαχητικά, που θα επέστρεφαν σε Ανδραβίδα και Καστέλι.
Αυτό ακριβώς έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης (27/08). Οι Τούρκοι την είχαν στημένη στους Έλληνες χειριστές και επιχείρησαν να τους δημιουργήσουν πρόβλημα κατά την επιστροφή τους. Φτάνοντας τα ελληνικά μαχητικά κοντά στο Καστελόριζο βρήκαν μπροστά τους 6 τουρκικά F-16 που επιχείρησαν να τα παρεμποδίσουν. Ακολούθησε «κόλαση» αερομαχιών. Το σχέδιο όμως του Στρατηγού Φλώρου είχε προβλέψει και αυτή την κίνηση των Τούρκων, ενώ είχε διαμορφωθεί και η επόμενη στρατηγική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας. Τέσσερα ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν και μέσα σε ελάχιστα λεπτά βρέθηκαν στο σημείο της… μάχης δίνοντας αριθμητική υπεροχή στους Έλληνες.
Οι Τούρκοι είδαν ξαφνικά μπροστά τους τον ουρανό να γεμίζει με ελληνικά αεροσκάφη τα οποία, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στρατιωτικές πηγές, έκαναν σάντουιτς τους Τούρκους, που προσπαθούσαν τρομοκρατημένοι να ξεφύγουν από τα ελληνικά μαχητικά. Μία ακόμα ήττα για τους Τούρκους χειριστές είναι γεγονός, ενώ και σε επίπεδο στρατηγικής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Επιτελείς καρπώνονται τον άριστο σχεδιασμό που είχε σαν αποτέλεσμα να επιστρέψουν τα έξι ελληνικά μαχητικά από την Κύπρο χωρίς κανένα πρόβλημα.
Συναγερμός στην Ουάσινγκτον
Η κίνηση των Τούρκων να ενεργοποιήσουν τους S-400 αποτέλεσε τον κώδωνα κινδύνου που αφύπνισε την αμερικανική διπλωματία για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως προκύπτει από το μόνιμο ελλιμενισμό της πλωτής πλατφόρμας υποστήριξης επιχειρήσεων USS Hershel «Woody» Williams στις εγκαταστάσεις της Σούδας, οι ΗΠΑ ενισχύουν ουσιαστικά την παρουσία τους στην Κρήτη, η οποία ουσιαστικά τείνει να μετατραπεί σε κόμβο συγκέντρωσης στρατιωτικής ισχύος, με υποδομές οι οποίες θα μπορούν να φιλοξενήσουν όχι μόνο ελληνικές και αμερικανικές δυνάμεις, αλλά και δυνάμεις από αραβικές χώρες, όπως ακριβώς έγινε και τις προηγούμενες εβδομάδες με την παρουσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Σούδα, επί ένα μήνα.
Από την αμερικανική οπτική γωνία, όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», η ενίσχυση της παρουσίας στη Σούδα αποτελεί ξεκάθαρη επιλογή προκειμένου να παρακολουθείται στενότερα και η αυξανόμενη ρωσική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο.
S400: Ο Στόλτενμπεργκ «τράβηξε το αυτί» του Τσαβούσογλου
Προειδοποίηση για μία ακόμη φορά απηύθυνε στην Άγκυρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για την αγορά του ρωσικού αντιεροπορικού συστήματος S-400, επισημαίνοντας ότι αποτελούν απειλή για τα συμμαχικά αεροσκάφη. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα στην Άγκυρα ότι οι ΗΠΑ απειλούν με εμπάργκο και η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της. Στην από κοινού συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απάντησε, από την πλευρά του, πως οι S-400 ήταν λύση ανάγκης και εξέφρασε την επιθυμία της Άγκυρας να αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους Patriot. «Η Τουρκία δεν μπορούσε να αποκτήσει αμερικανικά συστήματα αεροπορικής άμυνας ή άλλα παρόμοια συστήματα για την άμυνά της» ανέφερε.
«Ανησυχούμε για τις συνέπειες της απόκτησης του συστήματος S-400 από την Τουρκία», σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «το σύστημα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα συμμαχικά αεροσκάφη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμερικανικές κυρώσεις». Παράλληλα, σχολίασε πως οι S-400 δεν μπορούν να ενσωματωθούν στα πρότυπα της αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ. «Προτρέπω την Τουρκία να συνεργαστεί με άλλους συμμάχους για να βρει εναλλακτικές λύσεις. Το συζητήσαμε αυτό στη σημερινή μας συνάντηση» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.