Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Παναγιωτόπουλος – υποβρύχια: “Η Τουρκία ακόμη τα ψάχνει”, αποκάλυψε ο υπουργός
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παναγιωτόπουλος – υποβρύχια: “Η Τουρκία ακόμη τα ψάχνει”, αποκάλυψε ο υπουργός

Παναγιωτόπουλος - υποβρύχια: Ικανοποίηση του Ελληνα υπουργού Αμυνας για τις εξαιρετικές ικανότητες που επέδειξε στη διάρκεια της κρίσης το Πολεμικό Ναυτικό και ειδικά τα υποβρύχια

Παναγιωτόπουλος – υποβρύχια: Την ικανοποίησή του για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υποβρυχίων που διαθέτει η χώρα μας- παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν κάποιοι ισχυρίζονταν ότι γέρνουν- εξέφρασε από τη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. “Ακόμα ψάχνουν να τα βρουν οι Τούρκοι. Έχουν ένα σιωπηλό σύστημα που δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά“, σημείωσε. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε σε εκείνη την φιλολογία για τα υποβρύχια που γέρνουν και σημείωσε ότι όντως στις πρώτες δοκιμές παρατηρήθηκε μια κλίση. Ομως όπως εξήγησε, αυτό είναι φυσιολογικό σε ένα πρωτότυπο σκάφος. “Διορθώθηκε αυτή η ελάχιστη κλίση, παραλήφθηκαν σε άριστη κατάσταση τα υποβρύχια και απέδειξαν την αξία τους στην πρόσφατης κρίση! Ακόμα ψάχνουν να τα βρουν οι Τούρκοι.

Οι δηλώσεις του Νίκου Παπαγιωτόπουλου αποκαλύπτουν μια συζήτηση που θέλει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να έδειξε σε όλη τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης με την Τουρκία εξαιρετικές επιδόσεις, που προκάλεσαν και πλήγμα μάλιστα στο ηθικό των στελεχών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από τις πιο χαρακτηριστικές παρεμβάσεις ήταν αυτή του Νικόλα Κατσίμπρα στην Καθημερινή της Κυριακής, που σήμερα διδάσκει στο Πρόγραμμα Επίλυσης Συγκρούσεων του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και είναι πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Ο κ. Κατσίμπρας έγραψε ένα άρθρο με τον τίτλο “Τα δέκα δώρα του Ερντογάν στην Ελλάδα” που συζητήθηκε πολύ.

Σε αυτό σημείωνε μεταξύ άλλων:

1. Τα μαθήματα και η εμπειρία που αποκόμισε το Π.Ν. αυτούς τους δύο μήνες αντιστοιχούν σε δέκα ασκήσεις “Παρμενίωνα”, είναι δηλαδή συμπυκνωμένη εμπειρία και γνώση δέκα ετών. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ειδικά διότι η τωρινή ηγεσία του Π.Ν. έχει ως προτεραιότητα την ανάλυση όλων των δεδομένων και την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη μελλοντική αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Κάτι αντίστοιχο ελπίζω να ισχύει και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η ηγεσία της χώρας είχε την ευκαιρία να διαχειριστεί κανονικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν εύκολα να καταλήξουν στην κλιμάκωση. Ουσιαστικά, η κρίση ήταν η πρόβα τζενεράλε για ό,τι επακολουθήσει, οπότε θα έπρεπε να ευχαριστούμε τον σουλτάνο που εξέθεσε τις αδυναμίες των ναυτικών δυνάμεών του πιο πολύ από ποτέ.

2. Η απόδοση των πληρωμάτων μας, η αίσθηση του καθήκοντος μπροστά στην ουσιαστική απειλή της Τουρκίας, αλλά και η αποκάλυψη των αδυναμιών του τουρκικού στόλου εκτόξευσαν το ηθικό του Π.Ν. και γενικά των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.). Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς τελικά ο καθοριστικός παράγοντας στις εξελίξεις στο πεδίο είναι το ανθρώπινο δυναμικό και σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα υπερτερεί αναμφίβολα.

3. Η καθολική υπεροχή του ελληνικού Π.Ν. ειδικά στον ανθυποβρυχιακό (Α/Υ) πόλεμο είχε σίγουρα πολύ μεγάλη αρνητική επίδραση στο ηθικό του τουρκικού Π.Ν. Αναρωτηθείτε πώς θα αισθάνονται οι κυβερνήτες των τουρκικών υποβρυχίων που ξέρουν ότι αν υπήρχε κλιμάκωση θα ήταν ξεγραμμένοι. Επίσης, οι Α/Υ νίκες μας δεν έμειναν κρυφές, αλλά σίγουρα συζητιούνται από όλο τον τουρκικό στόλο με ανησυχία. Ισως, η ένταση στη φωνή του Ερντογάν να είναι ουσιαστικά η αγωνία λόγω αυτής της παραδοχής – ότι πώς γίνεται ένα κράτος μετά δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης να με βάζει στη γωνία εμένα που τα έχω βάλει με ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία και Γαλλία και στο μυαλό μου έχω βγει κερδισμένος;

Τα υποβρύχιά μας δεν αναδύθηκαν ποτέ

Ο κ. Κατσίμπρας σημείωνε στο άρθρο του, το πώς οι ελληνικές δυνάμεις κέρδισαν μια μεγάλη νίκη στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Εντοπίζοντας τα τουρκικά υποβρύχια. Υπάρχει όμως και η διάσταση που ανέδειξε ο υπουργός Αμυνας κ. Παναγιωτόπουλος. Οτι δηλαδή, εκτός του ότι εμεις εντοπίσαμε τα “εχθρικά’ υποβρύχια, η άλλη πλευρά, δεν κατάφερε να εντοπίσει τα ελληνικά. Η ελληνική επιτυχία είχε αναδειχθεί με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ήδη την εποχή της κρίσης. Οπως σημείωναν στρατιωτικές πηγές “κανένα ελληνικό υποβρύχιο δεν έχει αναδυθεί από τις 10 Αυγούστου, πλην ενός που έκανε ανάδυση μόνο και μόνο για να γίνει η πολύ σημαντική επίδειξη σημαίας, παρουσίας και ισχύος.”

Τα ρεπορτάζ εκείνη την εποχή σημείωναν το άγχος που έχει προκληθεί στην τουρκική πλευρά από το γεγονός ότι παρά τις αλλεπάλληλες πτήσεις των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων S-70 και των αεροσκαφών CN-235 που αναζητούν τα ελληνικά υποβρύχια, δεν έχουν καταφέρει το παραμικρό, αφού δεν τα βλέπουν και δεν τα ακούν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις