Λοκντάουν Σκωτία - κορονοϊός: Aναμένεται να δοθεί εντολή για παραμονή στο σπίτι στους κατοίκους όλης της Σκωτίας από τις 18:00 ώρα Γκρίνουιτς (21:00 ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής
Λοκντάουν Σκωτία – κορονοϊός: Η Σκωτία θα επιβάλει ένα μίνι lockdown δύο εβδομάδων από την Παρασκευή, γράφει η εφημερίδα Sun, επικαλούμενη πληροφορίες από γιατρούς. Πηγές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας δήλωσαν στην βρετανική ταμπλόιντ ότι αναμένεται να δοθεί εντολή για παραμονή στο σπίτι στους κατοίκους όλης της Σκωτίας από τις 18:00 ώρα Γκρίνουιτς (21:00 ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής. Σύμφωνα με τις ίδιες, η καραντίνα θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.
Από εκεί και πέρα οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες 12.594 νέες μολύνσεις κορονοϊού, αριθμός αισθητά μειωμένος από τα 22.961 ημερήσια κρούσματα που καταγράφηκαν μια μέρα νωρίτερα, όταν οι αρχές ανέφεραν ότι η μεγάλη άνοδος των ημερήσιων κρουσμάτων οφειλόταν εν μέρει σε ένα τεχνικό πρόβλημα. Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι ένα τεχνικό πρόβλημα που δεν άφησε ορισμένα θετικά αποτελέσματα τεστ κορονοϊού να ενταχθούν στο σύστημα ιχνηλάτησης επαφών συνεχίζει να υφίσταται, χωρίς όμως αυτό να εμποδίζει την εικόνα που έχει η κυβέρνηση για την υγειονομική κρίση. «Αυτό είναι ένα περιστατικό σε εξέλιξη», δήλωσε ο Χάνκοκ και πρόσθεσε: «Ο επικεφαλής ιατρικός αξιωματούχος ανέλυσε ότι η αξιολόγησή μας για την ασθένεια και για τον αντίκτυπό της δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά ως αποτέλεσμα αυτών των δεδομένων», πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός.
Ο Τζόνσον σηματοδοτεί σήμερα την «πράσινη επιστροφή» της χώρας από τον κορονοϊό
Στην ομιλία του σε συνεδρίαση του Συντηρητικού Κόμματος στις 13:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον θα τονίσει ότι η Βρετανία θα πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία «της πράσινης βιομηχανικής επανάστασης», που έχει τη δυναμική να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Ο Τζόνσον θα αποκαλύψει τα σχέδια της κυβέρνησής του για μία «πράσινη επιστροφή» της Βρετανίας από την πανδημία του κορονοϊού, μέσω της διάθεσης κονδυλίων για την ενίσχυση της παράκτιας παραγωγής αιολικής ενέργειας.
Η επένδυση ύψους 160 εκατ. λιρών (208 εκατομμυρίων δολαρίων) σε λιμάνια και βιομηχανίες, αποτελεί τμήμα ενός σχεδίου για τον τετραπλασιασμό της παράκτιας ικανότητας που έχει η Βρετανία για την παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο στα 40 GW μέχρι το 2030.
Πρόκειται για ισοδύναμο με σχεδόν του 50% της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που διαθέτει σήμερα η Βρετανία, από όλες τις πηγές ενέργειας.
Ο Τζόνσον δέχεται πιέσεις για τους χειρισμούς του στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς η αντίδραση της κυβέρνησης του επικρίνεται ως αργή, χωρίς επαρκή οργάνωση και περίπλοκη από τους πολιτικούς του αντιπάλους.