Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

15

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βραβεία Νόμπελ 2020: Σήμερα απονέμεται το βραβείο Φυσικής
ΚΟΣΜΟΣ

Βραβεία Νόμπελ 2020: Σήμερα απονέμεται το βραβείο Φυσικής

Βραβεία Νόμπελ 2020: Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα σήμερα η απονομή των φετινών Νόμπελ με το βραβείο Φυσικής - Έξι χρονιές δεν έχει δοθεί βραβείο Φυσικής, λόγω των δύο παγκόσμιων πολέμων τον προηγούμενο αιώνα

Βραβεία Νόμπελ 2020: Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα σήμερα η απονομή των φετινών Νόμπελ με το βραβείο Φυσικής. Μέχρι σήμερα έχουν απονεμηθεί 113 Νόμπελ Φυσικής, αρχής γενομένης από το 1901. Μόνο έξι χρονιές δεν έχει δοθεί βραβείο Φυσικής, κυρίως λόγω των δύο παγκόσμιων πολέμων τον προηγούμενο αιώνα. Από τα 113 Νόμπελ έως τώρα, τα 47 έχουν δοθεί σε έναν επιστήμονα, τα 32 έχουν μοιραστεί δύο Νομπελίστες, ενώ τα υπόλοιπα 34 έχουν δοθεί σε τρεις ταυτόχρονα. Συνολικά, το Νόμπελ Φυσικής έχουν πάρει 212 επιστήμονες, εκ των οποίων ένας -ο Τζον Μπάρντιν- είναι ο μοναδικός που το έχει πάρει δύο φορές, το 1956 και το 1972.

Ο νεότερος Νομπελίστας ήταν 25 ετών, ο Λόρενς Μπραγκ που το πήρε το 1915 μαζί με τον πατέρα του, ενώ ο γηραιότερος 96 ετών, ο ‘Αρθουρ ‘Ασκιν, το 2018. Τρεις μόνο φορές έχει δοθεί το συγκεκριμένο Νόμπελ σε γυναίκα, το 1903 (στη Μαρί Κιουρί, που πήρε και το Νόμπελ Χημείας το 1911), το 1963 (Μαρία Γκέπερτ-Μάγιερ) και το 2018 (Ντόνα Στρίκλαντ). Μία φορά το Νόμπελ Φυσικής πήρε παντρεμένο ζευγάρι, η Μαρί και ο Πιέρ Κιουρί το 1903. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών.

https://www.instagram.com/p/CF9ho-dD7nt/?utm_source=ig_web_copy_link

Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας

Χτες  άνοιξε ο χορός των Νόμπελ με την απονομή του βραβείου Ιατρικής/Φυσιολογίας. Μία και μοναδική φορά ένας Νομπελίστας Ιατρικής, το 1939, υποχρεώθηκε από τον Χίτλερ να αρνηθεί το βραβείο. Η πιο διάσημη περίπτωση επιφανούς επιστήμονα που δεν πήρε το Νόμπελ Ιατρικής, είναι του Αυστριακού «πατέρα» της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ, ο οποίος προτάθηκε ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 32 φορές! Αλλά κάθε φορά προτιμήθηκε κάποιος άλλος.

Τελικά η επιτροπή απονομής των Νόμπελ αποφάσισε ότι πλέον δεν θα εξέταζε άλλη υποψηφιότητα του Φρόιντ με το σκεπτικό ότι το έργο του δεν είχε αποδεδειγμένη επιστημονική αξία. Το 1936 ο Ρομέν Ρολάν πρότεινε τον Φρόιντ για το Νόμπελ Λογοτεχνίας (μιας και ο τελευταίος έγραφε πολύ ωραία), αλλά και πάλι εις μάτην. Οι υποψηφιότητες για τα Νόμπελ κρατιούνται μυστικές για 50 χώρες. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών.

https://www.instagram.com/p/CF-JK4MF82R/?utm_source=ig_web_copy_link

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις