Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν νέα: Η αχόρταγη Τουρκία και τα μισόλογα της Ευρώπης
ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν νέα: Η αχόρταγη Τουρκία και τα μισόλογα της Ευρώπης

Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν νέα: Ο Νικόλ Πασινιάν -σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild- κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ευρώπη για τον ισλαμικό επεκτατισμό της Τουρκίας

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν νέα: Την εκτίμηση πως εάν η Ευρώπη δεν αντιδράσει άμεσα και δυναμικά θα δει σύντομα την Τουρκία στα περίχωρα της Βιέννης όπως είχε συμβεί και το 1863, εξέφρασε με νόημα ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν σε συνέντευξη του στη γερμανική Bild. Ο Πασινιάν δεν χρησιμοποίησε τυχαία αυτή την έκφραση. Είναι μία ιστορική αλήθεια που ακόμα και σήμερα αγγίζει τους κεντροευρωπαίους και όσους γνωρίζουν τις λεπτομέρειες εκείνης της πολιορκίας της Βιένης που κρίθηκε σε συγκυρίες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα (ακολουθεί ιστορική αναφορά). Σύμφωνα με τον Πασινιάν πιθανότατα να επαναληφθεί μέσα από τις επεκτατικές βλέψεις που έχει ο Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας την αναγέννηση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

«Το Ναγκόρνο Καραμπάχ και η Αρμενία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολιτισμού σήμερα», είπε ο Πασινιάν ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρουσία μισθοφόρων τζιχαντιστών: «Στρατολογήθηκαν τζιχαντιστές και μεταφέρθηκαν από την Τουρκία για να πολεμήσουν ενάντια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Αρμενία η οποία σήμερα είναι το τελευταίο σύνορο πολιτισμούς της Ευρώπης. Πρόκειται για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της τουρκικής αυτοκρατορίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη» τόνισε ο Πασινιάν.

Ξύπνησε το οθωμανικό όνειρο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά του για επιστροφή της Τουρκίας στο Νότιο Καύκασο μετά από 100 χρόνια για να συνεχίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων που πραγματοποιήθηκε το 1915 στην Οθωμανική Τουρκία, ενώ όπως είπε ο πραγματικός του στόχος είναι και η προσάρτηση του Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία: «Ο στόχος είναι να απαλλαγεί από το ανεξάρτητο κράτος του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θα απορροφηθεί από την Τουρκία».

Ο Τραμπ κόλλησε κορονοϊό

Σε ερώτηση εάν η Αρμενία έχει βρει ανταπόκριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες είπε: «Μίλησα στο τηλέφωνο με τον σύμβουλο ασφαλείας του Προέδρου Τραμπ, τον Ομπρέιν. Σε αυτό το τηλεφώνημα συμφωνήσαμε ότι ο κύριος Ομπρέιν θα μιλούσε στον Πρόεδρο Τραμπ στο τηλέφωνο. Το απόγευμα ακούσαμε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν θετικός στον κορονοϊό. Δεν είχαμε κάποια απάντηση έκτοτε. Είμαστε όμως σε επαφή με τους Αμερικανούς συναδέλφους μας. Οι ΗΠΑ είναι συμπρόεδρος της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, η οποία ασχολείται με την επίλυση της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Η Αρμενία μέτωπο πολιτισμού

Σχετικά με τις επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν είπε: «Το πρόβλημα είναι ότι οι Αρμένιοι στον Νότιο Καύκασο είναι το τελευταίο εμπόδιο στην επέκταση της Τουρκίας βόρεια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Η ιμπεριαλιστική πολιτική της Τουρκίας εκτείνεται πολύ περισσότερο από ό, τι στον Νότιο Καύκασο. Ας δούμε τις ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Μέση Ανατολή και το Ιράκ και τη Συρία. Η άποψή μου είναι ότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η Αρμενία είναι σήμερα ένα μέτωπο πολιτισμού. Και αν η διεθνής κοινότητα δεν αντιδρά σωστά σε αυτό το γεγονός, θα πρέπει να αναμένεται η Τουρκία κοντά στη Βιέννη».

Περίμενα πιο ξεκάθαρη θέση από την Ευρώπη

Σε ερώτηση για το εάν είναι ευχαριστημένος από την αντίδραση των κορυφαίων ηγετών είπε: «Είμαι της γνώμης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να καταδικάσουν σαφώς τη βία από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και την επίθεση από τρομοκράτες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στην Αρμενία. Δεν θέλω να σχολιάσω τις θέσεις των Γερμανών πολιτικών. Σίγουρα η φωνή τους μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις για να σταμάτησε αυτός ο πόλεμος. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν κατέστησε πολύ σαφές ότι η επίθεση προήλθε από το Αζερμπαϊτζάν. Κατέστησε πολύ σαφές ότι η Τουρκία ενθάρρυνε την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την Αρμενία.

Έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι υπάρχουν μισθοφόροι που στρατολογήθηκαν από την Τουρκία στη Συρία και μεταφέρθηκαν στην περιοχή των συγκρούσεων που υποτίθεται ότι πολεμούν ενάντια στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την Αρμενία. Στην ουσία, η Ρωσία έχει πει το ίδιο πράγμα, αν και όχι τόσο ακριβή και άμεσα. Αλλά τα γεγονότα για τους μισθοφόρους αναγνωρίστηκαν επίσης και από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, κάτι που είναι πολύ σημαντικό».

Έτσι θα βοηθήσουν οι Ρώσοι

Σχετικά με την στάση της Ρωσίας Πασιγιάν είπε: «Η ρωσική στρατιωτική βάση αριθ. 102 βρίσκεται στην Αρμενία. Έχουμε ένα κοινό σύστημα άμυνας αέρα. Η συνθήκη για αυτό το σύστημα ορίζει ξεκάθαρα σε ποιες περιπτώσεις αυτές οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ασφάλεια της Αρμενίας. Η σύμβαση ορίζει ορισμένες περιπτώσεις. Είμαι βέβαιος ότι η Ρωσία θα τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις εάν προκύψουν αυτές οι προϋποθέσεις».

Ούτε κουβέντα για συνάντηση με Ερντογάν

Για το ενδεχόμενο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Αυτό που συμβαίνει είναι τρομοκρατική επίθεση. Και όταν λαμβάνει χώρα μια τρομοκρατική επίθεση, η πρώτη προτεραιότητα για κάθε χώρα είναι φυσικά να υπερασπιστεί τη δική της ασφάλεια και να ενεργήσει ανάλογα. Είμαστε απασχολημένοι αυτή τη στιγμή σε αυτό τον στόχο».

«Είμαστε αποφασισμένοι»

Σε ερώτημα εάν η Αρμενία έχει τη δύναμη να αντισταθεί στην υπεροπλία του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας είπε: «Πιστεύω ότι η Αρμενία και ο αρμενικός λαός είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Έχουμε τον δικό μας εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζουμε. Μπορεί να μην έχουμε την ίδια ικανότητα. Αλλά σκοπεύουμε να αναπτύξουμε αυτές τις τεχνολογίες και για την αυτοάμυνα μας».

Πώς αποτράπηκε η άλωση της Βιέννης και της Ευρώπης

Μία σειρά από σημαντικά γεγονότα και για πολλούς κρίσιμες συμπτώσεις απέτρεψαν την άλωση της Βιένης από τους Τούρκους. Η πολιορκία ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου με την άφιξη των Τούρκων που περικύκλωσαν το «κόκκινο μήλο» όπως ονόμαζαν τη Βιέννη οι Τούρκοι. Έστησαν τα κανόνια και έστειλαν μαντάτο να αλλαξοπιστήσουν οι πολιορκημένοι. Οι κάτοικοι της Βιέννης αρνήθηκαν και απάντησαν ότι θα πολεμήσουν μέχρι τέλους. Οι Τούρκοι άρχισαν να λεηλατούν και να πυρπολούν τα περίχωρα σφίγγοντας τον κλοιό όλο και περισσότερο. Οι κανονιοβολισμοί άρχισαν από την πρώτη μέρα και στις 17 Ιουλίου  έκαναν την πρώτη επιδρομή, η οποία αναχαιτίστηκε. Ένα μέρος της πόλης της Βιέννης λεηλατήθηκε. Δύο μέρες αργότερα ακολούθησε και δεύτερη επίθεση.

Η υπόγεια μάχη των λαγουμιτζήδων

Η πολεμική τακτική των Τούρκων στις πολιορκίες ήταν να σκάβουν υπόγεια λαγούμια μέχρι κάτω από τα θεμέλια των τειχών και να τα ανατινάζουν. Είχαν μαζί τους 5.000 λαγουμιτζήδες. Έσκαβαν και χαρακώματα και είχαν φτάσει είκοσι μέτρα μπροστά από τα τείχη. Στις 23 Ιουλίου άρχισαν τις ανατινάξεις και τις επιθέσεις. Οι πολιορκημένοι απέκρουσαν συνολικά πενήντα εφόδους. Οι κάτοικοι της Βιέννης αφουγκράζονταν τις αξίνες των Τούρκων που έσκαβαν και όταν έφταναν σε αρκετή απόσταση από τα τείχη, έσκαβαν και αυτοί από την μέσα μεριά, με αποτέλεσμα να συναντιόνται στα υπόγεια λαγούμια και να γίνεται και εκεί μάχη.

Το φιτίλι που έφτασε πριν από την καταστροφή

Σύμφωνα με τους ιστορικούς η πιο κρίσιμη στιγμή που έμελε να κρίνει τη μάχη αλλά και το τέλος της πολιορκίας έγινε όταν οι αμυνόμενοι ανακάλυψαν τυχαία ένα τεράστιο λαγούμι γεμάτο με εκρηκτικά. Τα φιτίλια είχαν ανάψει αλλά πολλά έσβησαν λόγω της βροχής και της υγρασίας ενώ το τελευταίο σβήστηκε λίγα εκατοστά πριν η φλόγα φτάσει στο μπαρούτι. Στο μεταξύ έφτασαν και ενισχύσεις με τον Πολωνό Γιαν Σομπέσκι να πλαγιοκοπεί τους Τούρκους σώζοντας την Ευρώπη από άλωση. Οι Τούρκοι 12 Σεπτεμβρίου αποχώρησαν ενώ ο Καρά Μουσταφάς ψάχνοντας για κάποιον υπαίτιο διέταξε την θανάτωση του Ιμπραήμ Πασά, λόγω λιποταξίας, ενώ ο ίδιος θανατώθηκε στις 25 Δεκεμβρίου με διάταγμα του Σουλτάνουαι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις