Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αζερμπαϊτζάν – Ελλάδα: Αντίδραση της πρεσβείας για τη συνέντευξη της Αρμίνε Αλεξανιάν
ΚΟΣΜΟΣ

Αζερμπαϊτζάν – Ελλάδα: Αντίδραση της πρεσβείας για τη συνέντευξη της Αρμίνε Αλεξανιάν

Αζερμπαϊτζάν - Ελλάδα: Οξύνονται οι σχέσεις Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν.

Αζερμπαϊτζάν – Ελλάδα: Την αντίδραση της πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα προκάλεσε η συνέντευξη στο CNN Greece της Αρμίνε Αλεξανιάν, υφυπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση του αποσχισθέντος θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Δημοσιεύουμε την απάντηση της πρεσβείας αυτούσια: «Αυτή είναι η αντίδρασή μας στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου στο CNN Greece παραθέτοντας τη συνέντευξη της «υφυπουργού» του λεγόμενου “υπουργείου Εξωτερικών” του αποσχιστικού καθεστώτος που εδρεύει στα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν. Πρώτα από όλα, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η συνέντευξη μιας “εκπροσώπου” ενός αποσχιστικού καθεστώτος από ένα πρακτορείο ειδήσεων με σοβαρή φήμη όπως το CNN θα μπορούσε να εκτιμηθεί ως προώθηση των αποσχιστικών τάσεων στην Ελλάδα και στον κόσμο. Αυτή η προκλητική πράξη έρχεται σε αντίθεση με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, η οποία εμμένει στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της συνέντευξης, δεν θεωρούμε κατάλληλο να το σχολιάσουμε. Ταυτόχρονα, όμως, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τη θέση του Αζερμπαϊτζάν. Εξαιτίας της στρατιωτικής πρόκλησης των Αρμενίων, η οποία ξεκίνησε το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου, πυρά βαρέως πυροβολικού έπληξαν τους οικισμούς του Αζερμπαϊτζάν και τις θέσεις μάχης μας. Ως αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης, σκοτώθηκαν 25 άμαχοι του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων 2 παιδιών και υπήρξαν επίσης θύματα μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού.

Ήμασταν αναγκασμένοι να δώσουμε μία επαρκή απάντηση στον επιτιθέμενο και να προστατεύσουμε κατά αυτόν τον τρόπο τον λαό μας, τους ανθρώπους μας και τα εδάφη μας. Έντονες μάχες συνεχίζονται εδώ και επτά ημέρες. Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν απελευθέρωσε αρκετούς οικισμούς από την κατοχή και ανέκτησε στρατηγικά υψώματα προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Το Αζερμπαϊτζάν συμμετείχε πάντα εποικοδομητικά στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Και οι συμπρόεδροι της Ομάδας Μινσκ, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αποστολή διαμεσολάβησης, μπορούν να το επιβεβαιώσουν.

Τα τελευταία χρόνια μετά το πραξικόπημα στην Αρμενία από την τρέχουσα κυβέρνηση που χρηματοδοτήθηκε από τον Σόρος, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δήλωσε δημόσια ότι το Καραμπάχ είναι Αρμενία. Σε τελική ανάλυση, η ουσία των αρχών που ανέπτυξε η Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ είναι ότι τα εδάφη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πρέπει να επιστραφούν στο Αζερμπαϊτζάν. Ο πρωθυπουργός ωστόσο δηλώνει ότι το Καραμπάχ είναι Αρμενία και ότι το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να διαπραγματευτεί με το λεγόμενο καθεστώς-μαριονέτα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθώντας να υπονομεύσει τη μορφή των διαπραγματεύσεων που υπάρχουν ήδη για 20 χρόνια, η Αρμενία διακόπτει σκόπιμα τις διαπραγματεύσεις και προβάλλει απαράδεκτα αιτήματα.

Όταν μάλιστα η Ομάδα Μινσκ άρχισε πρόσφατα να συζητάει πιο ενεργά για το ποιος εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στον διακανονισμό, η Αρμενία προέβη σε προκλητική ενέργεια στις 27 Σεπτεμβρίου. Πριν από αυτό, στις 12 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε επίθεση στις θέσεις του Αζερμπαϊτζάν στα κρατικά σύνορα. Στις 23 Αυγούστου, μια αρμενική ομάδα σαμποτέρ συνελήφθη, ο αρχηγός της ομάδα συνελήφθη στη γραμμή επαφής.

Η Αρμενία με αυτές τις ενέργειες έχει στόχο να διαταράξει τη διαπραγματευτική διαδικασία, κατόπιν να κατηγορήσει το Αζερμπαϊτζάν, στη συνέχεια να εμπλέξει τρίτα μέρη και με αυτόν τον τρόπο να διακόψει τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο λόγος για τα παραπάνω είναι η επιθυμία της αρμενικής πλευράς να διατηρήσει το υπάρχων status quo. Oι συμπρόεδροι του Ομίλου Μινσκ του ΟΑΣΕ, που εκπροσωπούνται από τους αρχηγούς κρατών της Ρωσίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν κάνει επανειλημμένες δηλώσεις ότι το status quo είναι μη αποδεκτό. Και αυτό σημαίνει ότι τα κατεχόμενα εδάφη πρέπει να επιστραφούν στο Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύεται στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο βλέπουμε εντελώς αντίθετες ενέργειες από την πλευρά της Αρμενίας.

Εάν παρακολουθήσετε τις ενέργειες της Αρμενίας και τη χρονολογία των δηλώσεων, θα δείτε ξεκάθαρα ότι σκόπιμα κατευθύνθηκε σε αυτήν την πρόκληση. Πριν από λίγο καιρό, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ανοιχτά ότι η Αρμενία προετοιμάζεται για πόλεμο και πρέπει να σταματήσει. Αμέσως μετά, η αρμενική πλευρά επιδεικτικά ανακοίνωσε δημοσίως τη μετεγκατάσταση των Αρμενίων από τον Λίβανο στα κατεχόμενα εδάφη και στην αρχαία πόλη Σουσά του Αζερμπαϊτζάν, πράξη που αποτελεί έγκλημα πολέμου. Αυτό συνιστά επίσης παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης. Αυτό πραγματοποιήθηκε επιδεικτικά.

Πριν από αυτό, διεξήγαγαν τη λεγόμενη «τελετή εγκαινίων» του λεγόμενου αρχηγού του εγκληματικού καθεστώτος Ναγκόρνο-Καραμπάχ στη Σουσά, ένα αρχαίο μαργαριτάρι του πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν. Όλες αυτές οι εσκεμμένες προκλήσεις εναντίον μας είχαν στόχο να μας οδηγήσουν σε σύγκρουση και να προκαλέσουν αντίμετρα. Ένας επιπλέον λόγος για τα παραπάνω είναι η εσωτερική πολιτική κρίση στην Αρμενία.

Η Τουρκία διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. Η Τουρκία μας παρέχει μόνο ηθική υποστήριξη. Η Τουρκία δεν συμμετέχει σε αυτή τη σύγκρουση με καμία άλλη ιδιότητα.  Όλες οι φήμες σχετικά με την εμπλοκή της Τουρκίας ως μέρος της σύγκρουσης που διαδίδονται από την αρμενική πλευρά έχουν στόχο να προκαλέσουν. Η Αρμενία προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η σύγκρουση μεγαλώνει, στη σύγκρουση εμπλέκονται τρίτες χώρες και με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες προκειμένου να δικαιολογήσει τις προκλήσεις της.

Δεν υπάρχουν μαχητές στο Αζερμπαϊτζάν. Δεν υπάρχει καμία μαρτυρία, ούτε απόδειξη για αυτό. Αυτό αποτελεί προϊόν αρμενικής προπαγάνδας και κυκλοφορεί μέσω διαφορετικών ιστότοπων και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για κάτι τέτοιο. Το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει έναν εκπαιδευμένο στρατό, ένα μεγάλο δυναμικό εφεδρικών δυνάμεων για κινητοποίηση, έχει ήδη αναγγελθεί μερική κινητοποίηση, η κυβέρνηση κάλεσε δεκάδες χιλιάδες εφέδρους. Με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων κατοίκων έναντι 2 εκατομμυρίων κατοίκων της Αρμενίας, δεν έχουμε ανάγκη από επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό.

Όσον αφορά την Ελλάδα, πρώτον η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει αυτήν την παράνομη οντότητα ως ανεξάρτητο κράτος, δεύτερον η Ελλάδα δεν έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην Αρμενία και η ελληνική στάση για το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι σαφής και βασίζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Ορισμένες πηγές μέσων ενημέρωσης που αντικατοπτρίζουν ψευδείς δηλώσεις σχετικά με την ελληνική υποστήριξη επισκιάζουν την εικόνα αυτής της χώρας, παρουσιάζοντας την ως υποστηρικτή των αποσχιστικών τάσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα σημεία, θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμα μας για απάντηση στο προκατειλημμένο άρθρο του αρθρογράφου και θα σας ζητούσαμε να δημοσιεύσετε στην εφημερίδα σας τις απόψεις μας.

Με εκτίμηση,

Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν»

Η συνέντευξη

Το CNN Greece, μίλησε με την υφυπουργό εξωτερικών του Καραμπάχ (παρά το ότι ο αρμενικός θύλακας δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένος έχει όλες τις δομές δυτικού κράτους, -κυβέρνηση, πρόεδρο, υπουργικό συμβούλιο, θεσμούς, κάνεις εκλογές κάθε πέντε χρόνια) Αρμίνε Αλεξανιάν για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή και για το πώς βλέπει πολιτικά την κρίση από την πλευρά της διπλωματίας.

Θα ήθελα καταρχάς να μου περιγράψετε τις πρώτες ώρες των συγκρούσεων στα σύνορά σας.

Για εμένα και τους κατοίκους που ζουν στην πρωτεύουσα Στεπανακέρτ, ήταν ένα σοκ, γιατί αρχίσαμε να ακούμε εκρήξεις μέσα στην πόλη σε διαφορετικές αποστάσεις και στη συνέχεια αρχίσαμε να ακούμε την σειρήνες, που είναι το μήνυμα προς τον κόσμο ότι θα πρέπει να πάει στα καταφύγια.

Αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα δεν ήτανε απλώς μία επίθεση.

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μία μεγάλης κλίμακας επίθεση σε ολόκληρη την γραμμή επαφής με το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αυτή τη φορά η επίθεση προς τους στρατιωτικούς στόχους συνοδεύτηκε από επιθέσεις σε αστικές περιοχές όχι μόνο κοντά στα σύνορα αλλά σε μεγάλο βάθος, συμπεριλαμβανομένου του Στεπανακέρτ και άλλων πόλεων.

Ήταν λοιπόν μία μεγάλης έκτασης επίθεση όσον αφορά το στόχο της και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν.

Πώς απάντησε το Ναγκόρνο Καραμπάχ σε αυτή την επίθεση και περιγράψτε μου σας παρακαλώ πώς είναι η κατάσταση τώρα.

Η κατάσταση τώρα στην πρωτεύουσα είναι σχετικά ήρεμη αν και οι σειρήνες χτυπούν κατά διαστήματα και ο κόσμος τρέχει στα καταφύγια . Αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι σειρήνες άρχισαn να χτυπούν ξανά. Στα σύνορα τώρα ο στρατός μας αντιμετωπίζει με επιτυχία τις επιθέσεις.

Τι μηνύματα παίρνετε από την διεθνή κοινότητα;

Έρχονται πολλά μηνύματα υποστήριξης από ανθρώπους που ούτε καν τους γνωρίζουμε. Επίσης έρχονται από υπουργεία εξωτερικών άλλων χωρών, από διεθνείς οργανισμούς κτλ. που ζητούν παύση των εχθροπραξιών.

Αυτό που δεν είναι σωστό, αν μπορώ να το θέσω έτσι, είναι ότι πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης προτιμούν να έχουν μία ουδέτερη στάση αναφορικά με το ποιος είναι ο επιτιθέμενος και είναι πολύ λίγα μέσα που κάνουν μία ανάλυση σχετικά με το ποιος έχει σε αυτή την περίπτωση το κίνητρο για να κάνει επίθεση.

Το ίδιο και κάποιο τμήμα της διεθνούς διπλωματίας όταν προσπαθεί να κρατήσει μία ισορροπία και απευθύνεται και στις δύο πλευρές με τον ίδιο τρόπο χωρίς να διαχωρίζει ποιος είναι ο επιτιθέμενος, ποιος θα πρέπει να κατηγορηθεί ότι ξεκίνησε όλο αυτό.

Σας προβληματίζει ή σας ανησυχεί αυτό ως διπλωμάτη;

Ανησυχώ κατά κάποιο τρόπο γιατί με αυτό τον τρόπο κάποια μέσα ενημέρωσης δίνουν έμφαση στην αζέρικη προπαγάνδα και στους στόχους της γιατί βοηθούν την ρητορική τους.

Τα μέσα ενημέρωσης γνώριζαν ότι το Αζερμπαϊτζάν ξοδεύει δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς και θα έπρεπε να περιμένουν ότι κάποια στιγμή θα τους χρησιμοποιήσει.
Θα περιμέναμε να δούμε διαφορετική στάση από τα διεθνή πρακτορεία τουλάχιστον.

Προφανώς έχετε υπόψη σας την ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες ομολόγους μας για το ότι παρακολουθούν στενά τα γεγονότα, για την στήριξή τους και για το ότι καλούν επίσης σε αυτοσυγκράτηση , κάτι το οποίο μπορεί να είναι μόνο καλοδεχούμενο και κάτι το οποίο είναι αυτό το οποίο και εμείς ζητούμε.

Η κυβέρνηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ και οι πολίτες του πάντα ήθελαν και θέλουν ειρήνη, αλλά ειρήνη δεν μπορεί να προκύψει με στρατιωτικά μέσα. Μπορούμε να φτάσουμε στην ειρήνη διαμέσου διαπραγματεύσεων και διαλόγου των εμπλεκόμενων μερών με τη συμμετοχή διαμεσολαβητών.

Γιατί πιστεύετε ότι το Αζερμπαϊτζάν επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή για να επιτεθεί, όπως λέτε, στον Ναγκόρνο Καραμπάχ; Θα μπορούσε να έχει κατά τη γνώμη σας σχέση με ευρύτερα γεωπολιτικά σχέδια στην περιοχή που αφορούν την μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας;

Πιστεύω ότι είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που έχουν να κάνουν με την γεωπολιτική αλλά και τις τρέχουσες συνθήκες, για να το θέσω απλά

Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία στηρίζει ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν τόσο με δηλώσεις αλλά και βοηθώντας το με κάθε τρόπο. Τα drones που χρησιμοποιούν στο Αζερμπαϊτζάν είναι τουρκικής παραγωγής και όχι μόνο τα drones.

Αυτό και μόνο οδηγεί σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Όσον αφορά τώρα τη χρονική στιγμή, πιστεύω ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε στόχο να εκμεταλλευτεί την συγκυρία καταρχάς με τον κορωνοϊό, θεωρώντας ότι θα έχει περιορισμένες αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα.

Για τους ίδιους λόγους αποφάσισε να χτυπήσει Κυριακή που θυμίζει την ανάλογη επίθεση που δέχτηκε το Ναγκόρνο Καραμπάχ πάλι το 2016 κατά τη διάρκεια Σαββατοκύριακου όταν οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν κατευθύνονταν προς την Νέα Υόρκη για την συνέλευση του ΟΗΕ.

Επίσης πιστεύω ότι από καιρό σε καιρό προσπαθεί να τεστάρει τις αντοχές και την αντίδραση του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Έχουν μέλλον οι διαπραγματεύσεις μέσω της ομάδας του Μινσκ, ή πρόκειται πλέον για μία παρωχημένη διαδικασία που δεν παράγει αποτελέσματα και είναι καιρός να σκεφτούν τα εμπλεκόμενα μέρη κάτι καινούργιο;

Η πρωτοβουλία του Μινσκ βρίσκεται σε αδιέξοδο αλλά αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν μπορώ να ρίξω την ευθύνη στους διαμεσολαβητές ή στην διαδικασία.

Για να υπάρξει αποτέλεσμα ή μία λύση σε κάποια σύγκρουση, τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα για την λύση αυτή.

Σήμερα με την στάση του το Αζερμπαϊτζάν και τις άνευ διακρίσεως επιθέσεις, σε στρατιωτικούς στόχους και σε πολίτες, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι σε θέση να προχωρήσει εποικοδομητικά προς την ειρήνη και είναι άνευ σημασίας το να μιλήσουμε για διαπραγματεύσεις όταν δεν υπάρχουν συνθήκες που θα παράξουν ειρήνη.

Πριν από τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν σταματήσει οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και μόνο τότε θα μπορεί στην πραγματικότητα να ακούσει ο ένας τον άλλον.

Η σύνθεση της ομάδας του Μινσκ χαίρει της αποδοχής και των τριών εμπλεκόμενων.

Στην αρχή των διαπραγματεύσεων όταν το Ναγκόρνο Καραμπάχ συμμετείχε σε αυτές διαπραγματεύσεις είχαμε τη μόνη απτή επιτυχία που ήταν η υπογραφή της εκεχειρίας. Από κει και μετά δεν υπήρχε καμία σοβαρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και το γεγονός ότι η ομάδα του Μίνσκ έχει χάσει τη δυναμική της οφείλεται στην απουσία του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πιστεύω ότι την ημέρα από το Αζερμπαϊτζάν θα καταλάβει ότι θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Ναγκόρνο Καραμπάχ αντί να το αγνοεί, τότε μόνο θα είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις