Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ελαφρυντικά – Χρυσή Αυγή: Τι επικαλέστηκαν για να γλυτώσουν τη φυλακή
ΕΛΛΑΔΑ

Ελαφρυντικά – Χρυσή Αυγή: Τι επικαλέστηκαν για να γλυτώσουν τη φυλακή

Ελαφρυντικά - Χρυσή Αυγή: Αργά το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθούν οι ποινές στους 65 κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ελαφρυντικά – Χρυσή Αυγή: Από ώρα σε ώρα αναμένεται να ανακοινωθούν οι ποινές στους 65 κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής, μετά τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου, που τη χαρακτήρισε ως εγκληματική οργάνωση. Η διαδικασία σήμερα εκτιμάται πως θα είναι πιο σύντομη όσον αφορά στην αναγνώριση ελαφρυντικών, καθώς μετά την εισαγγελέα οι συνήγοροι έχουν δικαίωμα σύντομης δευτερολογίας. Το δικαστήριο, αφού συνεδριάσει, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα ελαφρυντικά, οπότε η διαδικασία θα περάσει στη φάση των ποινών. Οι κατηγορούμενοι, μέσω των συνηγόρων τους, σε μια προσπάθεια να πείσουν το δικαστήριο, αναφέρθηκαν στην πορεία της ζωής τους, ενώ κάποιοι επικαλέστηκαν ως στοιχείο για την αναγνώριση ελαφρυντικού, το γεγονός ότι… παντρεύτηκαν δυο φορές την ίδια γυναίκα, ότι έχουν φιλοζωικά αισθήματα, ακόμη και πως είναι εθελοντές αιμοδότες.

Υπενθυμίζεται πως, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ένοχοι κρίθηκαν οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Οι ποινές που αντιμετωπίζουν είναι ποινή φυλάκισης από 5 έως 15 χρόνια. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι ο Γιάννης Λαγός είναι εν ενεργεία ευρωβουλευτής. Τα υπόλοιπα 11 πολιτικά στελέχη, εκλεγμένοι βουλευτές το 2012, καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με πλαίσιο ποινής από 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη.

Ωστόσο, οι κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων και πρώην βουλευτές “παρακαλάνε” προκειμένου να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά τα οποία θα μειώσουν τις ποινές τους.

Τα ελαφρυντικά του Νίκου Μιχαλολιάκου

Όσον αφορά στο Νίκο Μιχαλολιάκο, ο συνήγορός του δήλωσε ότι “προσπαθώ να εικάσω τι διηύθυνε. Αρχηγός ενός κόμματος που έγινε εν αγνοία του ένα αδίκημα”. Ο συνήγορος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. “Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο, ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διηύθυνε”, ανέφερε χαρακηριστικά, προσθέτοντας ότι “δεν έχει καμία καταδίκη και έχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός”.

Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε και ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η υπεράσπισή του ζήτησε να αναγνωριστούν στον ευρωβουλευτή τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Σύμφωνα με τον συνήγορό του “ο Γιάννης Λαγός μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, με πολιτικά μέσα μέσω της ευρωβουλής”, ενώ ο δικηγόρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα… φιλοζωικά αισθήματα του Λαγού και την πίστη του στον χριστιανισμό.

Όσον αφορά στον Ηλία Κασιδιάρη, η υπεράσπιση είπε πως “λοιδορήθηκε και προπηλακίστηκε όσο κανένας”. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην βουλευτή, το δικαστήριο πρέπει να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης αφού “σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί”.

Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζήτησε και ο Γιώργος Γερμενής

Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012. Σύμφωνα με τη συνήγορο, ο εντολέας του “τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις”, και πρόσθεσε πως ο πρώην βουλευτής νυχθημερόν ασχολούνταν με το κοινοβουλευτικό του έργο και είχε άριστη διαγωγή.

Ο Αντώνης Γρέγος αιτήθηκε την αναγνώριση του σύννομου βίου, καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνήγορός του στην αγόρευση του ως ελαφρυντικό ανέφερε ότι ο Γρέγος έκανε και μια δωρεά… 100 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις