Τσαβούσογλου Καστελόριζο: Προκλητικός και μάλιστα λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας λόγο για μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Ελλάδας. Μάλιστα, έβαλε και πάλι στο στόχαστρο το Καστελόριζο επιδεικνύοντας και χάρτες. Η Τουρκία, η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έστειλε τρυπάνια για εξερεύνηση ενέργειας στην υφαλοκρηπίδα της λέγοντας ότι η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) έχουν επίσης δικαιώματα στην περιοχή, είπε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Φόρουμ Ασφαλείας της Μπρατισλάβα στη Σλοβακία. “Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς”, είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επικαλούμενος τον χάρτη της Σεβίλλης τον οποίο και έδειξε λέγοντας πως “τίποτα δεν μένει για την Τουρκία”, προκαλώντας μάλιστα την έκπληξη του συνομιλητή του.
Ο δεύτερος χάρτης που έδειξε ήταν ο γνωστός με την ελληνική και τουρκική σημαία. “Λένε για διεθνές δίκαιο, νομιμότητα, υπάρχει διεθνές δίκαιο ή δικαστική απόφαση που δίνει τέτοιο δικαίωμα ή υπάρχει χώρα που μπορεί να το δεχθεί αυτό;”, διερωτήθηκε ο τούρκος ΥΠΕΞ. Ωστόσο, η παρουσίαση των χαρτών δεν σταμάτησε εκεί καθώς ακολούθησε και τρίτος χάρτης, αυτός του Καστελόριζου με τον Τσαβούσογλου να σημειώνει πως “είναι ένα νησί μόλις 2 χλμ από τις ακτές της Τουρκίας που διεκδικεί 40.000 km2 υφαλοκρηπίδα”.
#CanlıYayın 📡
“Türkiye’nin Bölgesel ve Küresel Güvenlikteki Rolü” başlıklı Konuşma#Live 📡
Speech titled “Turkey’s Role in Regional and Global Security”📍Bratislava Slovakya/Slovakia#GLOBSEC2020 https://t.co/WBlwvkcxau
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) October 8, 2020
“Η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”
Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου – μαζί με ορισμένες πηγές κοντά στην ΕΕ – έχουν χρησιμοποιήσει τον αμφιλεγόμενο χάρτη ως εργαλείο για την απομόνωση της Τουρκίας δίνοντάς της κανένα θαλάσσιο έδαφος έξω από τον Κόλπο της Αττάλειας, στη νότια Τουρκία, πρόσθεσε ο Τσαβούσγλου λέγοντας πως “η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”. Όπως είπε: “Οι Τουρκοκύπριοι αναζητούν δίκαιη κατανομή εσόδων στην Ανατολική Μεσόγειο. Έκαναν προτάσεις το 2011, το 2012 και το 2019. Προτρέπουμε όλους να αποδεχτούν δίκαιη κοινή χρήση και οριοθέτηση”. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Τουρκία είχε δώσει άλλη μια ευκαιρία στη διπλωματία και στον ουσιαστικό διάλογο με την Ελλάδα αλλά η παραβίαση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας, όπως είπε, “δεν δείχνει καλή θέληση”.
https://www.youtube.com/watch?v=lKn2zlh_v68