Κοντονής - Χρυσή Αυγή: Η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα θα μπορούσε να γίνει αργότερα, δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος.
Κοντονής – Χρυσή Αυγή: Μετωπική είναι πλέον η κόντρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ο οποίος οδεύει προς διαγραφή, καθώς σε δήλωσή του χαρακτηρίζει μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού την ανακοίνωση τoυ Γραφείου Τύπου του κόμματος. Νωρίτερα, με αφορμή τις δηλώσεις Κοντονή για τις αλλαγές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα ώστε να «μαλακώσουν» οι ποινές των Χρυσαυγιτών, η Κουμουνδούρου εξέδωσε πολύ σκληρή ανακοίνωση κατά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης. «Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», σημειώνει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του κόμματος.
Το ζήτημα του Σταύρου Κοντονή θα παραπεμφθεί στην Οργάνωση Μελών, στην οποία συμμετέχει, με το ερώτημα της διαγραφής. Αν η οργάνωση αποφασίσει θετικά (με πλειοψηφία 3/4), τότε το ζήτημα παραπέμπεται στο αμέσως ανώτερο όργανο.
Η δήλωση Κοντονή
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την παραίτησή μου από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με υπαρκτές και σοβαρές ενστάσεις που είχα και διατηρώ, για τον τρόπο ψήφισης και το περιεχόμενο διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, αποτελεί ευθεία διαστρέβλωση των λεγομένων μου, κατά τη συνήθη πρακτική της ΝΔ. Για πολλοστή φορά τονίζω ότι η παραίτησή μου υποβλήθηκε στον Πρόεδρο του κόμματος προ τριημέρου και σχετίζεται αποκλειστικά με την καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος εν όψει του συνεδρίου και άλλων σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων, τα οποία σε μόνιμη βάση συγκροτούν την πλέον αρνητική εικόνα για το κόμμα και την προοδευτική παράταξη.
Τη στιγμή μάλιστα που απέναντί μας υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει στη διαχείριση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων. Επαναλαμβάνω όμως για μια ακόμη φορά ότι απαράδεκτες διατάξεις στο νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων και η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, ήταν σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη. Χαίρομαι γιατί πληροφορήθηκα ότι με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί τροπολογία επαναφοράς των καταργημένων διατάξεων και ελπίζω να τύχει της στήριξης όλων των δημοκρατικών κομμάτων. Τέλος, επιστρέφω αυτούσια στους εκδότες της την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού, και απαξιώ να τη σχολιάσω».
https://www.youtube.com/watch?v=4MqadYBpJOc
Παρασκευόπουλος: «Εχει δίκιο ο Κοντονής, βιαστήκαμε να ψηφίσουμε τον νέο Ποινικό Κώδικα»
«Με βάση τη νομοθεσία που έχουμε δεν μπορεί να γίνει αλλαγή μιας μονής διάταξης. Η τελική ψήφιση είναι δουλειά του κόμματος, όχι της νομοπαρασκευαστικής. Εκρινε ότι αυτός ο ΠΚ είναι προτιμότερος από τον προηγούμενο» επεσήμανε. Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τον νέο Ποινικό Κώδικα, γνωστό και ως «νόμο Παρασκευόπουλου» με αφορμή και με την τοποθέτηση του Σταύρου Κοντονή, ο οποίος είπε νωρίτερα σήμερα ότι διαφωνούσε με αρκετές διατάξεις του νέου ΠΚ, οι οποίες και συνδέθηκαν άρρηκτα με τη δίκη της Χρυσής Αυγής.
«Διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Εγώ είχα εκφράσει την διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση, καθώς ορισμένες παράμετροι του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις, όπως η χθεσινή για την Χρυσή Αυγή. Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφθεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία», είπε ο κ. Κοντονής, ο οποίος εκείνη την περίοδο αντικαταστάθηκε στο Δικαιοσύνης από τον Μιχάλη Καλογήρου.
Μιλώντας στον Real FM 107.1 ο κ. Παρασκευόπουλος είπε: «Αυτό που λέει ο κ. Κοντονής γιατί το περάσαμε κτλ., είναι σωστό. Θα μπορούσε αυτό το έργο που ήταν έτοιμο, να προωθηθεί λίγο αργότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε ότι ένα έργο που τελείωσε κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν έπρεπε να περιμένει και να κατατεθεί στη Βουλή» τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως «είναι υπεραπλουστευτικό να λέτε “εσείς αλλάξατε” τον Ποινικό Κώδικα. Ο νέος ΠΚ είναι προϊόν νομοπαρασκευαστικών επιτροπών της τελευταίας 10ετίας. Και οι επί ΣΥΡΙΖΑ επιτροπές στηρίχθηκαν στις προηγούμενες και τις εφαρμόσαμε. Εχει πάνω από 400 διατάξεις. Δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι χωρίς κομματική ταυτότητα συνέβαλαν στο να καταρτιστεί. Ηταν ένα ακαδημαϊκό έργο» επεσήμανε.
«Η ιδιομορφία είναι ότι όταν ψηφίζεται ένας Κώδικας, ψηφίζεται μόνο ως ένα άρθρο. Δεν μπορεί να γίνει κατ’ άρθρο και να πούμε αυτό είναι καλό, αυτό δεν είναι. Με το να έχουμε στο σύνολό του έναν νέο ΠΚ θα περάσουν και προβληματικές διατάξεις και δεν το αρνούμαι ότι υπάρχουν τέτοιες και το είχα σχολιάσει».
«Με βάση τη νομοθεσία που έχουμε δεν μπορεί να γίνει αλλαγή μιας μονής διάταξης. Η τελική ψήφιση είναι δουλειά του κόμματος, όχι της νομοπαρασκευαστικής. Εκρινε ότι αυτός ο ΠΚ είναι προτιμότερος από τον προηγούμενο» επεσήμανε.
Οσον αφορά στο «σήμερα» είπε ότι «μπορεί να διορθώσει ένα άρθρο και μεμονωμένα η σημερινή κυβέρνηση. Εχουμε νέα κυβέρνηση, νέα βουλή και μπορούν να πουν και οι κυβερνώντες και τα κόμματα ότι κάποιες ρυθμίσεις δεν είναι εύστοχες και πρέπει να αλλάξουν».
Ξεκαθάρισε κι ο ίδιος ότι είχε εκφράσει αντιρρήσεις και δημόσια: «Δεν θυμάμαι τι είπαν άλλα στελέχη. Είχα πει ότι ορισμένες από τις ρυθμίσεις, δεν ήταν σωστές. Ακόμη και δημοσίως. Οπως και είχα πει δημοσίως ότι ο ΠΚ είναι προτιμότερος από τον προηγούμενο και ότι έχει και κάποιες αστοχίες. Σε επιμέρους άρθρα η γνώμη μου θα ήταν διαφορετική. Υπάρχουν και κάποιες άλλες προβληματικές διατάξεις που θα πρέπει στο μέλλον να αλλάξουν».
Υπεραμύνθηκε ωστόσο του Νέου Ποινικού Κώδικα λέγοντας ότι «γενικά ο ΠΚ είναι πολύ καλύτερος από τον προηγούμενο και οι επιμέρους ρυθμίσεις του είναι επίσης πολύ καλύτερες από τον προηγούμενο και επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν και κάποιες προβληματικές».
Οσο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής είπε ότι «είναι η σημαντικότερη δίκη της σύγχρονης Ιστορίας. Πάνω κι από της χούντας και της 17 Νοέμβρη».