Βρετανία οικονομία κορονοϊός: Παρά τις τονωτικές ενέσεις της βρετανικής οικονομίας προς τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, οι οικονομολόγοι δεν προβλέπουν ανάπτυξη πριν από το 2022
Βρετανία οικονομία κορονοϊός: Η επέλαση του δεύτερου κύματος του κορoνοϊού – με τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα – βάζει «στοπ» στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και θέτει αμφιβολίες για την επόμενη μέρα. Με βραδύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο έτρεξε η βρετανική οικονομία τον Αύγουστο, καταγράφοντας αύξηση 2,1% κι ενώ προσπαθεί να ανακάμψει από την συρρίκνωση ρεκόρ του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των lockdowns, σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή. Ο ρυθμός αυτός ήταν κατά πολύ χαμηλότερος από το 6,4% του Ιουλίου, όπως και από το 4,6% των εκτιμήσεων των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters.
Αυτό είναι ένα σημάδι, πως η οικονομία της χώρας κινδυνεύει να μείνει «πίσω», σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Οι εξαγωγές της Βρετανίας συρρικνώθηκαν κατά 10% κατά τη διάρκεια του γενικού lockdown, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με αυτό της Γαλλίας, που βρίσκεται στο 5%. Το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός του ότι κατέχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά θανάτου από τον κορoνοϊό παγκοσμίως, είδε την οικονομία της να «συρρικνώνεται» περισσότερο, σε σύγκριση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Γιατί προβληματίζουν τα ποσοστά
Τα ποσοστά αυτά προβληματίζουν τους αξιωματούχους από τον Αύγουστο, όταν τα περιοριστικά μέτρα είχαν μειωθεί δραματικά και η κρατική υποστήριξη στη βιομηχανία της φιλοξενίας βρισκόταν στα υψηλότερα επίπεδα. Η λίρα τότε είχε υποχωρήσει για λίγο, ενώ οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων μειώθηκαν ελαφρά. «Με τις πρόσφατες έρευνες να δείχνουν την άμβλυνση της δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο και την πιθανότητα περαιτέρω και αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, αυξάνεται η αμφιβολία ως προς το αν η ανάκαμψη μπορεί να επιτευχθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους», δήλωσε ο Ντιν Τέρνερ, οικονομολόγος UBS Global Wealth Management.
Λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν, ότι η ενίσχυση των μισθών – επιδοτήσεων που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα από το υπουργείο οικονομικών, θα αποτρέψει τις μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας. Ο Ρίσι Σουνάκ θα ανακοινώσει την Παρασκευή ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης θέσεων εργασίας, με σκοπό την ενίσχυση επιχειρήσεων που αναγκάζονται να κλείσουν, μετά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων. Το σχέδιο αυτό, θα περιλαμβάνει την καταβολή των δύο τρίτων των μισθών των εργαζομένων σε εταιρείες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.
Τα σημάδια ανάκαμψης
Οι παραπάνω ενέργειες δεν προυποθέτουν γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας μετά το ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε το ΑΕΠ κατά 20% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ενώ υπήρξαν ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης το τρίτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το ΑΕΠ θα εξακολουθεί να κυμαίνεται στο 3% μέχρι τις αρχές του 2022.
Μόνο τον Αύγουστο, τα οικονομικά στοιχεία είναι απογοητευτικά. Ενώ το πρόγραμμα ενίσχυσης της εστίασης από το Υπουργείο Οικονομικών και η μείωση του ΦΠΑ έδωσε μικρή ανάσα σε εστιατόρια, παμπ, καφετέριες και ξενοδοχεία, συμβάλλοντας στη μερική ανάκαμψη τον Αύγουστο, το μεγάλο «ατού» της βρετανικής οικονομίας – οι κατασκευαστικές – σημείωσαν μικρή αύξηση από ότι προέβλεψαν οι οικονομολόγοι.