Διασωληνωμένοι Ελλάδα κορονοϊός: Για τη κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ της χώρας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Αυτή την στιγμή, όπως είπε στην τηλεόραση του ANT1, είμαστε «σε επίπεδο χαμηλού συναγερμού», ωστόσο επεσήμανε ότι το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι έχουν ανάγκη για νοσηλεία. Σύμφωνα με τον κ. Γώγο «η πίεση είναι στους διασωληνωμένους και στις ΜΕΘ». «H κατάσταση είναι επιβαρυμένη στην Αττική καθώς υπάρχει χαμηλή διαθεσιμότητα», ωστόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όπως είπε η εικόνα είμαι καλύτερη.
Τέλος, υπογράμμισε ότι «το κρίσιμο σημείο είναι να έχουμε τα διπλάσια από τα σημερινά κρούσματα ή πάνω από 1000 κάθε ημέρα». Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, η κατάσταση είναι σε σχετικά καλό επίπεδο, ενώ παρότρυνε τον κόσμο να εμβολιαστεί για την γρίπη.
Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό ήταν δέκα. Τον Σεπτέμβριο ο αριθμός τους άγγιζε τους 40, την 1η Οκτωβρίου ο αριθμός εκτοξεύθηκε στους 89 και το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι 100 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ από τους διασωληνωμένους – 1.216 κρούσματα στην Αττική την τελευταία εβδομάδα
Ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 100 για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που η Αττική μετρά πάνω από 1.200 κρούσματα κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα. Στην επιστημονική κοινότητα υπάρχει έντονος προβληματισμός για την πίεση που ασκείται στο δημόσιο σύστημα υγείας από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε για πρώτη φορά σε τριψήφιο νούμερο.
Σε ό,τι αφορά τους φόβους για μείωση άλλων χειρουργείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αυξημένος αριθμός ασθενών με κορωνοϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε πως «αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν υπάρχει μια στρατιά από ΜΕΘ. Όταν τα συστήματα πιέζονται πάρα πολύ πρέπει να γίνει κάποια υποχώρηση, η οποία θα είναι παροδική. Αν και εφόσον αυτό χρειαστεί, μπορούμε να πάμε κάποια χειρουργεία αργότερα, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο».
Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Αττική για μία ακόμα εβδομάδα
Μπορεί χθες στην Αττική να εντοπίστηκαν μόλις τα 165 από τα 306 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ωστόσο τις τελευταίες επτά ημέρες οι μολύνσεις από κορωνοϊό στο λεκανοπέδιο ξεπέρασαν τις 1.200.
Συγκεκριμένα
Σάββατο 10/10: 165 κρούσματα
Παρασκευή 9/10: 161 κρούσματα
Πέμπτη 8/10: 219 κρούσματα
Τετάρτη 7/10: 194 κρούσματα
Τρίτη 6/10: 213 κρούσματα
Δευτέρα 5/10: 167 κρούσματα
Κυριακή 4/10: 97 κρούσματα
Σύμφωνα, πάντως, με τα όσα δήλωσε την Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς, αφού παρουσίασε τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, ο οποίος χωρίζει την Ελλάδα σε 4 επίπεδα επικινδυνότητας με την Αττική να βρίσκεται στο τρίτο (πορτοκαλί), το λεκανοπέδιο απέχει αρκετά από το επίπεδο 4 (καμία περιοχή της χώρας δεν είναι σε αυτό το επίπεδο). «Αν πάμε στο επίπεδο 4 τότε θα είναι υποχρεωτική η χρήση τους και στους εξωτερικούς χώρους», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Στις περιοχές, όπως η Αττική, που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό από Δευτέρα θα ισχύουν τα εξής:
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.
Η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης αναστέλλεται από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, ενώ τίθεται ανώτατο όριο ανά τραπέζι στα 4 άτομα.
Όπου είναι εφικτό, προβλέπεται τηλεργασία στο 40% των επιχειρήσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Τίθεται ανώτατο όριο συναθροίσεων 9 ατόμων, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μέσα στα Μέσα Μεταφοράς όσο και στη στάση, ενώ ο μέγιστος αριθμός επιβαινόντων είναι 2 άτομα στο ταξί και 4 στο αυτοκίνητο
https://www.youtube.com/watch?v=F5WrtLuLt8A