Αίτημα εξαίρεσης – Λαγού: Η νέα σύνθεση του δικαστηρίου και η διακοπή

ΕΛΛΑΔΑ

Αίτημα εξαίρεσης – Λαγού: Η νέα σύνθεση του δικαστηρίου και η διακοπή

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Αίτημα εξαίρεσης - Λαγού: Νέα εμπλοκή προέκυψε στην πρόοδο της εξέτασης του αιτήματος Λαγού, καθώς η πρόεδρος της νέας σύνθεσης που ορίστηκε για να κρίνει την αίτηση, δήλωσε κώλυμα, επειδή ήταν δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στην κύρια ανάκριση που διενεργήθηκε στο Εφετείο για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

12.10.2020 | 15:06

Αίτημα εξαίρεσης – Λαγού: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Πριν από λίγο νέα σύνθεση δικαστών (χωρίς αναπληρωματικούς) ανέβηκε στην έδρα για να κρίνει το αίτημα εξαίρεσης των μελών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, πλην της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, που κατέθεσε ο Γιάννης Λάγος. Η πρόεδρος  της νέας σύνθεσης, Μαρία Βετούλα- Σιμιτζή, όμως, δήλωσε κώλυμα, γιατί όπως είπε είχε οριστεί δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στη κύρια ανάκριση.

Το κώλυμα της προέδρου θα πρέπει να κριθεί από άλλη σύνθεση. Πρακτικά όλα αυτά σημαίνουν νέα -απροσδιόριστη- καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου. Τις εξελίξεις σχολίασε ο καταδικασμένος για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός λέγοντας  «έναν – έναν σας στέλνουμε στα σπίτια σας».

Τι προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας για το αίτημα Λαγού

Σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συγκεκριμένα βάσει των άρθρων 16,17, 19 και 20 προβλέπεται: Δικαίωμα να προτείνουν την εξαίρεση έχουν ο εισαγγελέας, ο κατηγορούμενος και ο παριστάμενος για την υποστήριξη της κατηγορίας. Η αίτηση για εξαίρεση υποβάλλεται: α) στο στάδιο της ανάκρισης έως την παράδοση των εγγράφων από τον ανακριτή στον εισαγγελέα μετά την τελευταία ανακριτική πράξη, β) στη διαδικασία ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου πριν από την έκδοση του βουλεύματος και γ) στην κύρια διαδικασία πριν αρχίσει η αποδεικτική διαδικασία.

Αν η αίτηση αφορά την εξαίρεση ολόκληρου του πολυμελούς δικαστηρίου ή περισσότερων από το ήμισυ των μελών της σύνθεσης αυτού, η κατάθεσή της γίνεται τουλάχιστον οκτώ (8) ημέρες πριν από την ημέρα που έχει προσδιοριστεί για τη συζήτηση της υπόθεσης. Η αίτηση για την εξαίρεση μέλους δικαστηρίου που συνεδριάζει μπορεί να υποβληθεί και με προφορική δήλωση, που καταχωρίζεται στα πρακτικά της συνεδρίασης.

Η δήλωση γίνεται αυτοπροσώπως ή από συνήγορο που έχει ειδική γι’ αυτό πληρεξουσιότητα. Διαφορετικά η αίτηση απορρίπτεται ως απαράδεκτη στην ίδια συνεδρίαση από την ίδια σύνθεση του δικαστηρίου στο οποίο υποβάλλεται. Όταν η αίτηση εξαίρεσης κατά ενός, περισσοτέρων ή όλων των μελών του δικαστηρίου, κρίνεται ότι είναι αόριστη ως προς τα πραγματικά γεγονότα ή προδήλως ανεπίδεκτη εκτίμησης ή ασκείται καταχρηστικά, απορρίπτεται στην ίδια συνεδρίαση από την ίδια σύνθεση του δικαστηρίου στο οποίο υποβάλλεται.

Μέσα σε δύο ημέρες από την κοινοποίηση, ο εισαγγελέας εισάγει την αίτηση εξαίρεσης στο δικαστήριο στο οποίο υπηρετεί ή στο συμβούλιο αν η αίτηση αφορά τον ανακριτή, τον εισαγγελέα ή μέλος του δικαστικού συμβουλίου. Το δικαστήριο ή το συμβούλιο συνεδριάζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται για το καθένα, αποφασίζει για την αίτηση εξαίρεσης. Στη σύνθεση δεν μπορεί να μετέχει εκείνος του οποίου ζητείται η εξαίρεση, αλλά αναπληρώνεται σύμφωνα με τον νόμο. Αν η εξαίρεση αφορά μέλος του εκ τακτικών δικαστών δικαστηρίου ή του εισαγγελέα ή ενόρκου του μικτού ορκωτού δικαστηρίου ή του μικτού ορκωτού εφετείου, αρμόδιο είναι το εκ τακτικών δικαστών δικαστήριο.

https://www.youtube.com/watch?v=L3nE3BLl0s0

Exit mobile version