Αίτημα Λαγού - Χρυσή Αυγή: Νέα εμπλοκή στη δίκη της Χρυσής Αυγής μετά από το αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός.
Αίτημα Λαγού – Χρυσή Αυγή: Να απορριφθεί το αίτημα εξαίρεσης των μελών του δικαστηρίου που είχε καταθέσει ο Γιάννης Λαγός προτείνει η εισαγγελέας. Νωρίτερα είχε εξαιρεθεί η πρόεδρος της νέας σύνθεσης του δικαστηρίου που συστήθηκε για να εξετάσει το αίτημα Λαγού, καθώς δήλωσε κώλυμα, μιας και ήταν δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στην κύρια ανάκριση που διενεργήθηκε στο Εφετείο για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ενώ είχε αποχωρήσει η νέα σύνθεση, ο Γιάννης Λαγός, προκαλώντας όπως πάντα, ακούστηκε να λέει: «Έτσι μπράβο, έναν-έναν τους στέλνουμε στα σπίτια τους».
Σημειώνεται ότι το δικαστήριο λίγο πριν προχωρήσει στη φάση των ποινών, διέκοψε καθώς υπεβλήθη αίτημα εξαίρεσης των δικαστών -πλην της εισαγγελέως- από τον Γιάννη Λαγό. Αλλη σύνθεση δικαστηρίου ανέλαβε την εξέταση του συγκεκριμένου αιτήματος. Αν απορριφθεί η αίτηση που έχει καταθέσει ο Γιάννης Λαγός, το δικαστήριο κανονικά, αμέσως μετά θα προχωρήσει στην επόμενη και τελική φάση της δίκης, αυτής των ποινών για τους καταδικασμένους για εγκληματική οργάνωση χρυσαυγίτες.
https://www.youtube.com/watch?v=L3nE3BLl0s0&feature=emb_logo
Τι προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας για το αίτημα Λαγού
Σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συγκεκριμένα βάσει των άρθρων 16,17, 19 και 20 προβλέπεται: Δικαίωμα να προτείνουν την εξαίρεση έχουν ο εισαγγελέας, ο κατηγορούμενος και ο παριστάμενος για την υποστήριξη της κατηγορίας. Η αίτηση για εξαίρεση υποβάλλεται: α) στο στάδιο της ανάκρισης έως την παράδοση των εγγράφων από τον ανακριτή στον εισαγγελέα μετά την τελευταία ανακριτική πράξη, β) στη διαδικασία ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου πριν από την έκδοση του βουλεύματος και γ) στην κύρια διαδικασία πριν αρχίσει η αποδεικτική διαδικασία.
Αν η αίτηση αφορά την εξαίρεση ολόκληρου του πολυμελούς δικαστηρίου ή περισσότερων από το ήμισυ των μελών της σύνθεσης αυτού, η κατάθεσή της γίνεται τουλάχιστον οκτώ (8) ημέρες πριν από την ημέρα που έχει προσδιοριστεί για τη συζήτηση της υπόθεσης. Η αίτηση για την εξαίρεση μέλους δικαστηρίου που συνεδριάζει μπορεί να υποβληθεί και με προφορική δήλωση, που καταχωρίζεται στα πρακτικά της συνεδρίασης.
Η δήλωση γίνεται αυτοπροσώπως ή από συνήγορο που έχει ειδική γι’ αυτό πληρεξουσιότητα. Διαφορετικά η αίτηση απορρίπτεται ως απαράδεκτη στην ίδια συνεδρίαση από την ίδια σύνθεση του δικαστηρίου στο οποίο υποβάλλεται. Όταν η αίτηση εξαίρεσης κατά ενός, περισσοτέρων ή όλων των μελών του δικαστηρίου, κρίνεται ότι είναι αόριστη ως προς τα πραγματικά γεγονότα ή προδήλως ανεπίδεκτη εκτίμησης ή ασκείται καταχρηστικά, απορρίπτεται στην ίδια συνεδρίαση από την ίδια σύνθεση του δικαστηρίου στο οποίο υποβάλλεται.
Μέσα σε δύο ημέρες από την κοινοποίηση, ο εισαγγελέας εισάγει την αίτηση εξαίρεσης στο δικαστήριο στο οποίο υπηρετεί ή στο συμβούλιο αν η αίτηση αφορά τον ανακριτή, τον εισαγγελέα ή μέλος του δικαστικού συμβουλίου. Το δικαστήριο ή το συμβούλιο συνεδριάζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται για το καθένα, αποφασίζει για την αίτηση εξαίρεσης. Στη σύνθεση δεν μπορεί να μετέχει εκείνος του οποίου ζητείται η εξαίρεση, αλλά αναπληρώνεται σύμφωνα με τον νόμο. Αν η εξαίρεση αφορά μέλος του εκ τακτικών δικαστών δικαστηρίου ή του εισαγγελέα ή ενόρκου του μικτού ορκωτού δικαστηρίου ή του μικτού ορκωτού εφετείου, αρμόδιο είναι το εκ τακτικών δικαστών δικαστήριο.
Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα και στην πλειοψηφία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής
Νωρίτερα το δικαστήριο είχε ανακοινώσει την απόφασή του να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης και στους περισσότερους από τους βουλευτές. Μια απόφαση που προμήνυε σκληρές ποινές για τους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες.
Στο τέλος και ενώ το δικαστήριο ετοιμαζόταν να περάσει στην επόμενη φάση, αυτή του καθορισμού των ποινών, εμφανίστηκε ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος σε καμία από τις προηγούμενες κρίσιμες φάσεις της εκδίκασης της υπόθεσης, πόσο μάλλον το τελευταίο διάστημα, δεν είχε δώσει το «παρών» στο δικαστήριο, ζητώντας να λάβει το λόγο. Ο Λαγός ισχυρίστηκε ότι το δικαστήριο είναι «προκατειλημμένο εναντίον μας» με την πρόεδρο να τον ρωτά τι εννοεί προκατειλημμένο και αν εκπροσωπεί κάποιον άλλον εκτός από τον εαυτό του. Ακολούθως ο δικηγόρος του, Κωνσταντίνος Πλεύρης, κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης των μελών του δικαστηρίου, πλην της εισαγγελέως.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο συνήγορος του Ιωάννη Λαγού είπε ότι ζητά την εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου, πλην της εισαγγελέως της έδρας. Όπως είπε, υπάρχουν υπόνοιες επηρεασμού του δικαστηρίου από όλα τα κόμματα και τα ΜΜΕ -ακόμα και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων! Τη θέση του συνηγόρου Κωνσταντίνου Πλεύρη σχολίασε δεικτικά και ο γιος του Θάνος Πλεύρης, γράφοντας στο Twitter «Η υποβολή αιτήματος εξαίρεσης σε δικαστές, που εφάρμοσαν τον νόμο και απέδωσαν δικαιοσύνη, μετα την έκδοση της απόφασης γίνεται προσχηματικά και εκθέτει όποιον την υποβάλει. Η δημοκρατία διασφάλισε δίκαιη δικη και οι αρνητές της κρίθηκαν ένοχοι για τα εγκλήματα που διέπραξαν».