Κωνσταντίνος Πλεύρης - Γιάννης Λαγός: Η δήλωση του δικηγόρου του Γιάννη Λαγού Κωνσταντίνου Πλεύρη για τη Γαλλική Επανάσταση.
Κωνσταντίνος Πλεύρης – Γιάννης Λαγός: Το δικαστήριο που συνεδρίαζε σήμερα Δευτέρα για την αναγνώριση ή όχι των ελαφρυντικών στους βουλευτές και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, διέκοψε λίγο πριν την τελική ανάγνωση της απόφασης, όταν ο Γιάννης Λαγός ζήτησε την εξαίρεση του δικαστηρίου. Δικηγόρος του Γιάννη Λαγού είναι ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, πατέρας του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος φτάνοντας στο Εφετείο της Αθήνας δήλωσε σχετικά: “Ερχόμενος ένιωσα σαν να είμαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επανάστασης και ανησυχώ και για την ακεραιότητά μου. Ξεκινώ λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος”.
Μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο κ. υποστήριξε: Η Ευρωπαϊκή σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζει ότι ο κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος μέχρι να καταδικασθεί. Τα ΜΜΕ δεν επιτρέπεται να προεξοφλούν το αποτέλεσμα της δίκης. Όλα αυτά που αποτελούν νόμο του κράτους έχουν παραβιαστεί με την ανοχή του δικαστηρίου σας. Υπάρχει επηρεασμός του δικαστηρίου σας. Έγινε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας από όλες τις εφημερίδες τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα. Αυτός ο επηρεασμός για μας δημιουργεί την εντύπωση ότι διακυβεύεται η ανεξαρτησία του δικαστηρίου σας…
Μέσα στη Βουλή αναρτήθηκαν πίνακες που έλεγαν ότι δεν είναι αθώοι. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Δήλωσε ικανοποιημένη για τι δίκη. Η δίκη αυτή είναι ποινική αλλά με την ανοχή σας μεταβλήθηκε σε πολιτική δίκη».
Απευθυνόμενος προς την πρόεδρο του δικαστηρίου ο κ. Πλεύρης:
«Όλες οι εφημερίδες σας επαινούν. Γράφανε ότι είστε η καλή και αδέκαστη δικαστής, αυτό δεν το αμφισβητούμε, αλλά υπάρχουν άλλοι δικαστές ανίκανοι. Οι εφημερίδες γράφουν σε σε ποια κελιά θα πάνε. Προεξόφλησαν ότι δεν θα έχουν αναστολή. Πρόκειται για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του νόμου, κλπ. Δεν είδατε τις παρανομίες; Δεν κάνατε μια δήλωση. Το δικαστήριο είναι ποινικό όχι πολιτικό . Δεν δικάζεται ούτε ο φασισμός ούτε ο ναζισμός, δεν είναι ποινικές πράξεις».
Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Πλεύρης
Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης είναι δικηγόρος, υπήρξε πολιτικός ενώ είναι και αρνητής του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους ναζί. Γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα, τελείωσε τη Γαλλική Σχολή του Λεοντείου Λυκείου και έλαβε πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια φοίτησε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, λαμβάνοντας πτυχίο Πολιτικών Επιστημών, και συνέχισε τις σπουδές του σε Γαλλικό Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας. Επίσης είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.
Το 1965 ίδρυσε την ακροδεξιά οργάνωση 4η Αυγούστου. Το “Κόμμα 4ης Αυγούστου” ήταν μια ολιγομελής ομάδα ατόμων νεαρής ηλικίας με αρχηγό τον Κώστα Πλεύρη. Τον Ιανουάριο του 1965 ο Κωνσταντίνος Πλεύρης είχε εκδώσει το βιβλίο του “Αντιδημοκράτης”, στο οποίο υποστήριζε μια δική του παραλλαγή του εθνικοσοσιαλισμού. Στις 4 Αυγούστου του 1965 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας της οργάνωσης, που ανέφερε ότι προωθούσε τις “φυλετικές ιδέες” και στόχευσε στην κατάργηση των δημοκρατικών ιδεών.
Στελέχη της “4ης Αυγούστου” υπήρξαν πολλές προσωπικότητες της άκρας δεξιάς, όπως ο ιδρυτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. Μετά τα Ιουλιανά το κόμμα του κ. Πλεύρη ξεκίνησε να προπαγανδίζει ανοιχτά την ανάγκη επιβολής δικτατορίας. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας ο Πλεύρης διετέλεσε καθηγητής στη Σχολή Γενικής Μορφώσεως του Αρχηγείου Στρατού και καθηγητής στις Σχολές Αστυνομίας Πόλεων και Χωροφυλακής, όπου δίδασκε πολιτική κοινωνιολογία. Ήταν στενός συνεργάτης και κουμπάρος του Ιωάννη Λαδά και διορίστηκε, επί υφυπουργίας του, γραμματέας του ιδιαίτερου γραφείου του. Διετέλεσε επίσης σύμβουλος του Παπαδόπουλου.
Το Δεκέμβριο του 1976 διατάχθηκε η σύλληψή του μετά την επίθεση ακροδεξιών σε δημοσιογράφους κατά την κηδεία του χουντικού βασανιστή Μάλλιου. Σύμφωνα με κατοπινή αυτογραφική εξιστόρηση του Πλεύρη, όταν πληροφορήθηκε από ένα διοικητή ενός αστυνομικού τμήματος και παλιό μαθητή του στη Σχολή Αστυνομίας ότι καταζητείται, κατάφερε να αποφύγει την άσκηση δίωξης εις βάρος του διοχετεύοντας παραπλανητικά μέσω πληροφοριοδοτών του ψευδείς πληροφορίες σε δημοσιογράφους σε δημοσιεύματα των οποίων βασίστηκε το βούλευμα που εκδόθηκε για την υπόθεση.
Το 1977 ο Πλεύρης δικάστηκε ως ηθικός αυτουργός των πράξεων του Αριστοτέλη Καλέντζη, ο οποίος είχε συλληφθεί το Φεβρουάριο με την κατηγορία του βομβιστή. Ο Καλέντζης καταδικάστηκε σε 12αετή φυλάκιση, ενώ ο Πλεύρης αθωώθηκε με αποτέλεσμα, μετά την καταδίκη του, ο Καλέντζης να κατηγορεί τον Πλεύρη ότι τον είχε καταδώσει στην ΚΥΠ και δημοσίευσε την κατάθεση του Πλεύρη στον ανακριτή όπου ανέφερε ότι τον Οκτώβριο του 1976 είχε υποβάλει αναφορά στην αστυνομία ότι ο Καλέντζης μαζί με το Μιχαλολιάκο κ.ά. είχαν συστήσει ομάδα που θα προέβαινε σε παράνομες ενέργειες.
Το 1999 ο Κώστας Πλεύρης ίδρυσε το Πολιτικό Κόμμα Πρώτη Γραμμή, με το οποίο συμμετείχε στις Ευρωεκλογές τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς σε συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή. Εκτός από τον Πλεύρη, οι εκλογικοί υποψήφιοι του κόμματος είχαν περιλάβει το 1999 τους: Παναγιώτα Αντωνοπούλου, Νικόλαο Μιχαλολιάκο και Μιχάλη Αρβανίτη. Πήρε 48.500 ψήφους, ποσοστό 0,75%.
Στις εθνικές εκλογές του 2000 σύναψε συνεργασία με τον Μάκη Βορίδη και το κόμμα του, το Ελληνικό Μέτωπο, καθώς και με κάποια πρώην στελέχη της Πολιτικής Άνοιξης του Αντώνη Σαμαρά. Παρά τη συνεργασία, η προσπάθειά του έληξε άδοξα, καθώς κατάφερε να αποσπάσει μόνο το 0,18% των ψήφων (12.125). Αυτό είχε συνέπεια τη διάλυση της Πρώτης Γραμμής. Ο Πλεύρης και πολλά από τα πρώην μέλη της εντάχθηκαν στον ΛΑΟΣ, ενώ άλλα συμμετείχαν στην ίδρυση της Πατριωτικής Συμμαχίας.
Στις Εκλογές του 2004 ήταν υποψήφιος με τον ΛΑΟΣ στην Α΄ Αθηνών, βγαίνοντας πρώτος από το Κόμμα σε σταυρούς, όμως ο ΛΑΟΣ με 2,2% δεν εξέλεξε Βουλευτή. Κατόπιν αυτού ο Κώστας Πλεύρης αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική δράση, εντασσόμενος άτυπα στον ΛΑΟΣ.