Μητσοτάκης – Μισέλ: Τηλεφωνική επικοινωνία για τα ελληνοτουρκικά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Μισέλ: Τηλεφωνική επικοινωνία για τα ελληνοτουρκικά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μητσοτάκης - Μισέλ: Τι είπε ο πρωθυπουργός στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

12.10.2020 | 15:16

Μητσοτάκης – Μισέλ: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το μεσημέρι της Δευτέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Αφορμή για την επικοινωνία των δυο ηγετών αποτέλεσε το γεγονός πως η Τουρκία βγάζει ξανά για έρευνες το Oruc Reis δείχνοντας ότι επιλέγει την οδό της κορύφωσης των προκλήσεων.

Η κίνηση της Τουρκίας έχει προεκτάσεις στο πεδίο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Σήμερα στο Λουξεμβούργο συνεδριάζει το Συμβούλιο εξωτερικών Υποθέσεων, αύριο έρχεται στην Αθήνα και μετά πάει Άγκυρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και στις 15-16 Οκτωβρίου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκο Συμβούλιο.  Όπως είπε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, οι ενέργειες της Τουρκίας τη θέτουν στο περιθώριο είπε ο κ. Πέτσας και παρέπεμψε και στη δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ ότι ένα από τα βασικά θέματα, στο οποίο θα στρέψουν την προσοχή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη σημερινή τους συνεδρίαση, θα είναι οι «τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο».

Περίπου στις 08:00 το πρωί της Δευτέρας, το Oruc Reis με τα συνοδευτικά του πλοία Ataman και Cengiz Han απέπλευσαν από το λιμάνι της Αττάλειας κινούμενα προς την περιοχή όπου λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου.

Δείτε τη θέση που βρίσκεται το Oruc Reis, σύμφωνα με το MarineTraffic

Επί του παρόντος δεν έχουν καταγραφεί κινήσεις από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, αναμένεται όμως ο απόπλους τουρκικών φρεγατών από τον ναύσταθμο του Ακσάζ για συνοδεία του Oruc Reis, με δεδομένο ότι απαιτούνται μόλις δύο ώρες για να φτάσουν οι μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού κοντά στο τουρκικό ερευνητικό.

Η κίνηση της Τουρκίας να ανακοινώσει σεισμικές έρευνες από σήμερα 12 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, δείχνει ότι η Άγκυρα επιλέγει την οδό της κορύφωσης της έντασης. Πολύ περισσότερο που η περιοχή που δεσμεύεται παρανόμως από την τουρκική Navtex 1262/20 (http://www.shodb.gov.tr/shodb_esas/index.php/en/safety-of-navigation/navigational-warnings/antalya-navtex-station/23-all-stations/antalya-navtex-station) σχεδόν εφάπτεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή του Καστελόριζου!

Απάντησε με αντι-NAVTEX η Ελλάδα

Ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή την παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Συγκεκριμένα, η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

ΥΠΕΞ για Oruc Reis: Μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Από την Αθήνα επισημαίνεται ότι «μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Exit mobile version