Διασωληνωμένοι Ελλάδα κορονοϊός: Ο απολογισμός του Οκτωβρίου μέχρι στιγμής ωστόσο και πριν καλά καλά συμπληρωθεί το πρώτο μισό του μήνα, ανέρχεται στα 65 θύματα, πράγμα που σημαίνει πως το 40% των θυμάτων περίπου απεβίωσε τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Διασωληνωμένοι Ελλάδα κορονοϊός: Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού εμφάνισε μειωμένα νούμερα το τελευταίο διήμερο, πράγμα μάλλον αναμενόμενο καθώς το σαββατοκύριακο πραγματοποιείται μικρότερος αριθμός τεστ. Αυτό όμως που προκαλεί έντονη ανησυχία είναι το γεγονός ότι το τελευταίο τριήμερο, ενώ τα κρούσματα εμφανίζονται λιγότερα, δεν ισχύει το ίδιο με τους θανάτους. Το τελευταίο τριήμερο έχουν καταγραφεί συνολικά 25 θάνατοι, από τους οποίους οι 7 ανακοινώθηκαν χθες Δευτέρα. Ο απολογισμός του Οκτωβρίου μέχρι στιγμής ωστόσο και πριν καλά καλά συμπληρωθεί το πρώτο μισό του μήνα, ανέρχεται στα 65 θύματα, πράγμα που σημαίνει πως το 40% των θυμάτων περίπου απεβίωσε τις τελευταίες τρεις ημέρες. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, οι απώλειες από τον κορωνοϊό στη χώρα μας ανέρχονται σε 456.
Την ίδια ώρα, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ μειώθηκαν κατά έξι σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Από 99 χθες καταμετρήθηκαν 93 διασωληνωμένοι, αριθμός που παραμένει επίσης πολύ μεγάλος. Ωστόσο, στην Αττική, που η κατάσταση «φλερτάρει» με την κόκκινη ζώνη, οι κλίνες στις ΜΕΘ παραμένουν πλήρεις κατά 70% περίπου. Σύμφωνα με το Mega, ως χθες, από τις 126 κλίνες στην Αττική, οι 82 είναι κατειλημμένες και οι 44 διαθέσιμες, με τα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμός» να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Στο Σωτηρία μάλιστα, όπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός, έχουν μείνει μόλις τρία κρεβάτια διαθέσιμα, ενώ στον Ευαγγελισμό 18.
Ως τέλος του χρόνου ωστόσο, αναμένεται σταδιακά να δοθούν κι άλλες κλίνες που θα λειτουργήσουν στο Κρατικό Νίκαιας, αλλά και άλλα νοσοκομεία της Αθήνας, που θα δώσουν μία ανάσα στο έντονο πρόβλημα που έχει προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες.
Πέθανε 50χρονος στο ΝΙΜΤΣ
Σοκ προκαλεί η είδηση για τον θάνατο ενός αλλοδαπού ηλικίας 50 ετών στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ από τη νόσο Covid -19. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άτυχος άνδρας που έχασε τη ζωή του το πρωί του Σαββάτου, δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Ο 50χρονος που ήταν διασωληλωνημένος στο νοσοκομείο, κατέληξε από καρδιαναπνευστική ανεπάρκεια.
Κορονοϊός: μικραίνει διαρκώς η ηλικία των νέων κρουσμάτων
https://www.youtube.com/watch?v=oMwtxDqMqYI
Κορωνοϊός: 145 κρούσματα στην Αττική σε 24 ώρες
Η κατάσταση στην Αττική παραμένει δύσκολη καθώς παρά τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες από τον ΕΟΔΥ (295), τα μισά περίπου (145) αφορούσαν και πάλι το Λεκανοπέδιο. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 22.652, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες. 3.315 (14.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9.218 (40.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 91 πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. 25 (27.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.2% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 240 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, καταγράφηκαν 7 ακόμα θάνατοι, με το σύνολο να ανέρχεται σε 456 νεκρούς. 174 (38.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο χάρτης των κρουσμάτων του κορωνοϊού χθες
40 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
145 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές
6 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
15 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
19 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
9 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 4 με αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
Ματίνα Παγώνη: Να ευχηθούμε μην φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα-Το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει παρενέργειες
Σε τι επίπεδο έχει κατανεμηθεί η κάθε περιφερειακή ενότητα
Σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες οι 27 ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα), 25 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης), και 22 στο επίπεδο 3, (σε κατάσταση δηλαδή αυξημένης επιτήρησης), ενώ καμία δεν βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου (επίπεδο 4).
Αναλυτικά έχουν κατανεμηθεί ως εξής:
Επίπεδο 1
Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος- Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά
Επίπεδο 2
Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.
Επίπεδο 3
Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα- Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.
Παράλληλα, στην τελευταία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ξεκαθάρισε ότι «με βάση τα σημερινά δεδομένα βρισκόμαστε μακριά από την ένταξη της Αττικής στο επίπεδο 4, και μένει κάθε μέτρο που εφαρμόζεται να φέρνει κάποια αποτελέσματα. Για την ώρα η καμπύλη στην Αττική παραμένει επίπεδη».
Ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης. Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.
Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.
Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.