Όρουτς Ρέις τώρα: Κλειστό το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού

ΚΟΣΜΟΣ

Όρουτς Ρέις τώρα: Κλειστό το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Όρουτς Ρέις τώρα: Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις έκλεισε το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού σήμερα το πρωί

13.10.2020 | 14:48

Όρουτς Ρέις τώρα: Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις έκλεισε το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού λίγο πριν τις 10 σήμερα το πρωί. Το τελευταίο στίγμα του εντοπίζεται σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου. Το πρωί της Δευτέρας το Oruc Reis με τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han βγήκε από το λιμάνι της Αττάλειας συνοδεία περίπου πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων. Τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ο παράκτιος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε παράνομη Navtex – για την οποία η Αθήνα εξέδωσε αντί-Navtex προαναγγέλλοντας σεισμικές εργασίες σε μια περιοχή τα βορειοδυτικά όρια της οποία απέχουν 20 μίλια από την Ρόδο και μόλις 6,5 μίλια από το Καστελόριζο.

Περίπου στις 07:30 το πρωί της Τρίτης, το Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν βρίσκονται 42 ναυτικά μίλια μέσα σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και απείχε περίπου 50 νμ από το δυτικό άκρο της περιοχής που έχουν ορίσει οι Τούρκοι μονομερώς για ερευνητικές εργασίες. Στην περιοχή επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες και πλέον το πλήρωμα του τουρκικού ερευνητικού εκπέμπει κανονικά την θέση του πλοίου που το βράδυ της Δευτέρας είχε προσπαθήσει να κρύψει σταματώντας την λειτουργία του πομπού.

Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης

Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε σε ετοιμότητα τον στόλο και ήδη αριθμός πολεμικών πλοίων βρίσκονται εν πλω, με ρότα την περιοχή του νησιωτικού συγκροτήματος της Μεγίστης που έχει στοχοποιήσει ο Ερντογάν. Η επιλογή των ακρότατων σημείων της περιοχής όπου προαναγγέλλονται σεισμικές εργασίες από το Oruc Reis μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί: 6,5 μίλια νότια από το Καστελόριζο, η Άγκυρα στέλνει το μήνυμα ότι αναγνωρίζει χωρικά ύδατα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Καστελόριζου και τίποτε άλλο. Με την κίνηση αυτή η Άγκυρα διαμηνύει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τίποτα πέραν της ζώνης της χωρικής θάλασσας των 6 ναυτικών μιλίων, ούτε και κυριαρχικά δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες πέραν της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης την οποία επιχειρεί να εμφανίσει ότι ανήκει σε τουρκική υφαλοκρηπίδα.

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

https://www.youtube.com/watch?v=cuym3nt5d2s

Exit mobile version