Κορονοϊός Ελλάδα κρούσματα: Την ανησυχία των ειδικών για τους ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού μετέφερε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού κάνοντας λόγο σε δηλώσεις της το πρωί της Τετάρτης για έως και 20.000 «κρυμμένα» κρούσματα κορονοϊού. «Εύχομαι να μην επαληθευθώ, δυστυχώς όμως έτσι είναι. Αυτό δείχνουν όλα τα μοντέλα» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Λινού στο ΟΡΕΝ. «Δεν έχουμε μελέτη που να δείχνει αριθμούς σε επίπεδο πληθυσμιακό και να μετράμε και ασυμπτωματικά κρούσματα» συμπλήρωσε η ίδια.
Μιλώντας για το μέτρο της χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός τη χαρακτήρισε «καλή κίνηση» αν και αναρωτήθηκε «ποιος αποφασίζει πότε έχουμε συνωστισμό;». Μιλώντας, τέλος, για τα εμβόλια είπε ότι οχτώ είναι στην τελική φάση εξηγώντας ότι τα δύο που παρουσίασαν προβλήματα ήταν της ίδιας τεχνολογίας και προσθέτοντας ότι η ίδια ελπίζει πιο πολύ στα 2-3 διαφορετικής τεχνολογίας από τα υπόλοιπα.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε ρεβεγιόν», προειδοποιεί η Παγώνη
«Δεν μπορούμε να κάνουμε ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, αυτό σημαίνει συνωστισμός, εν μέσω κορονοϊού. Αλλαγή χρονιάς μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας» τόνισε σήμερα η Ματίνα Παγώνη. «Ρεβεγιόν μπορούμε να κάνουμε μόνο με διψήφια νούμερα (κρουσμάτων), αν προσπαθήσουμε μπορούμε να πετύχουμε διψήφια νούμερα» επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά. Η κ. Παγώνη δήλωσε ότι τα 1000 με 2000 κρούσματα ημερησίως είναι απίθανο σενάριο. «Εάν όντως ισχύσουν (τόσα κρούσματα,) τα πράγματα θα είναι παρά πολύ δύσκολα» προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε στις γιορτές.
«Τα πράγματα παραμένουν δύσκολα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είναι πηγή μετάδοσης όταν είναι ο ένας πάνω στο άλλο, και το χειμώνα τα παράθυρα δε θα είναι ανοιχτά… Πρέπει να ανοίγουμε τα παράθυρα και στο σπίτι» σημείωσε. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σχολίασε ότι «αν δε φοράμε μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους, τα πράγματα δυσκολεύουν, κάνοντας λόγο για πολύ ελαφρά κάμψη κρουσμάτων στην Αττική που δεν επαρκεί. Η μάσκα θα βοηθήσει πολύ και στη γρίπη είπε. «Τα χειρουργεία συνεχίζονται κανονικά οι μη COVID εξυπηρετούνται κανονικότατα» διευκρίνισε.
Σύγκριση κορονοϊού και γρίπης
«Ξεκινάνε (το χειμώνα) οι γρίπες και οι άλλες ιώσεις» υπενθύμισε. «Τα συμπτώματα γρίπης – COVID είναι ιδία περίπου. Στη γρίπη είναι λίγο διαφορετικά, απλό συνάχι, δεν έχουμε δύσπνοια. Στον COVID αναπτύσσεται πυρετός πάνω από 38, αλλά ξεκινάει με δέκατα, κάποιος δεν το συνειδητοποιεί αμέσως».
«Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να το κάνουμε, το άλλο αργεί» διευκρίνισε η κ. Παγώνη.