Ελληνοτουρκικά τώρα: Με τη δοκιμασμένη,””ύπουλη” τακτική της μετακύλισης ευθυνών, η Τουρκία προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στην Αθήνα και να εμφανίσει την Ελλάδα ως υπεύθυνη του «ναυαγίου» των διερευνητικών επαφών που μοιάζει πλέον δεδομένο. Την ώρα που η γειτονική χώρα είναι πλέον διεθνώς απομονωμένη μετά τις νέες προκλητικές κινήσεις, όπως την εκ νέου έξοδο του «Oruc Reis» και το κλείσιμο των Βαρωσίων, κάτι που προκάλεσε τη διπλή αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και την οργή του Βερολίνου, όπως φάνηκε από την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας σε Λευκωσία και Αθήνα, το τουρκικό ΥΠΕΞ προσπαθεί να “γυρίσει” το παιχνίδι. Στο non paper έξι σημείων η Τουρκία διακινεί έγγραφο υπό τον τίτλο «Κινήσεις Κλιμάκωσης από την Αθήνα στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο από τις 12 Σεπτεμβρίου».
Ειδικότερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ επικαλείται:
1.Τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας-ΗΠΑ μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου στη Θράκη, όπου ζει η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».
2. Τη NAVTEX που εξέδωσε στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο, «η οποία τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης», και τις ανάλογες ασκήσεις στη Λήμνο, που «επίσης τελεί υπό το ίδιο καθεστώς».
3. Το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί ακόμη την Ελλάδα για εναέριες ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο και την εκδοθείσα NOTAM μεταξύ 27ης Σεπτεμβρίου και 2ας Οκτωβρίου που «επίσης επηρέασε την ελευθερία της αεροπλοΐας».
4. Η Άγκυρα διαμαρτύρεται επίσης για τις χρονικά παρατεταμένες και γεωγραφικά εκτεταμένες NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα στο Αιγαίο, παραθέτοντας «παραδείγματα».
5. Επίσης, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι πέραν των παραβιάσεων των «αποστρατιωτικοποιημένων» ζωνών, η Ελλάδα παραβιάζει και το διμερές moratorium του 1988, ορίζοντας δύο ξεχωριστές ασκήσεις για την 29η Οκτωβρίου, που είναι η Εθνική Εορτή της Τουρκίας, κάτι που προκάλεσε, όπως αναφέρουν, την αντίστοιχη απάντηση της Αγκυρας για την 28η Οκτωβρίου.
6. Τέλος, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα και για την πρόσφατη NOTAM μεταξύ 13 και 18 Οκτωβρίου επειδή καλύπτει την περιοχή δραστηριοτήτων του Ορούτς Ρέις, ενώ διαμαρτύρεται και για τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να προμηθεύεται UAV από το Ισραήλ για χρήση στην περιοχή.
Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία επέλεξε τον δρόμο των κυρώσεων
Το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ για τον Τούρκο Πρόεδρο στις Βρυξέλλες, παραμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής. Πλέον όλοι γνωρίζουν, ακόμη και εκείνοι που διαφωνούσαν με το ζήτημα των κυρώσεων, ποια χώρα είναι εκείνη που πυροδοτεί τις εντάσεις στην περιοχή. “Δυστυχώς αντί να ορίσουμε μια ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών έχουμε το Oruc Reis να πλέει εντός της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Αθήνα και Λευκωσία είναι αποφασισμένες να ζητήσουν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για τις νέες μονομερείς ενέργειες του Ταγίπ Ερνογάν. Υπέρ της θέσης αυτής τάχθηκε ήδη η Αυστρία ενώ ανάλογη στάση αναμένεται να κρατήσει και η Γαλλία. “Δυστυχώς, φαίνεται πως -προς το παρόν- η Τουρκία έχει επιλέξει τον δρόμο των κυρώσεων” είπε ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών.
Ελληνοτουρκικά: ‘Μυστήρια’ η στάση του Βερολίνου
Εκτεθειμένη είναι η Άνγκελα Μέρκελ η οποία δύο φορές προσπάθησε να φέρει τις δύο χώρες στο τραπέζι του διαλόγου και τις τορπίλισε ισάριθμες φορές η Άγκυρα. Μάλιστα η Γερμανίδα Καγκελάριος που δεν επιθυμούσε να γραφτεί η λέξη “κυρώσεις” στο κείμενο συμπερασμάτων διότι, όπως έλεγε, θα ήταν αντιπαραγωγικό ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών. Μετά όμως από τις τελευταίες εξελίξεις δεν κρύβει τη δυσφορία της για την στάση του Ταγίπ Ερντογάν που ουσιαστικά την “άδειασε” για μία ακόμη φορά. Η ενόχληση του Βερολίνου φάνηκε και από τις δηλώσεις του Χάικο Μαας. “Έχω μεγάλη κατανόηση αν τώρα στην Αθήνα επικρατεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και θυμός, καθώς εκ νέου -δεν είναι η πρώτη φορά- με προκλήσεις από την τουρκική πλευρά όσα είχαμε δρομολογήσει κατ’ αρχάς διακόπηκαν”.
Το ζήτημα πλέον που τίθεται αν η Γερμανία αλλάξει στάση στην Σύνοδο Κορυφής και συνταχθεί αυτή την φορά με την ελληνική πλευρά ή αν θα συνεχίσει την τακτική των ίσων αποστάσεων μπλοκάροντας για ακόμη μια φορά τις κυρώσεις.
Ελληνοτουρκικά: Μήνυμα Μητσοτάκη
Κατά τη συνάντησή του με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε στη γειτονική χώρα ότι με το Oruc Reis να πλέει νότια του Καστελόριζου, δεν νοείται διάλογος με την Άγκυρα. «Προφανώς δεν θα συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Προσφέραμε στην Τουρκία μια πολύ σαφή επιλογή, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής: μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά. Και φαίνεται πως η Τουρκία έχει διαλέξει τη δεύτερη οδό», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει πλέον επιδεινωθεί και έχουμε επιστρέψει στην κατάσταση που επικρατούσε ένα μήνα πριν, κυρίως όσον αφορά στην προκλητικότητα από την πλευρά της Άγκυρας. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι πως έχει μεσολαβήσει μια Σύνοδος Κορυφής, στην οποία μπορεί να μην αποφασίστηκαν κυρώσεις, ωστόσο δόθηκε συγκεκριμένος χρόνος στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά.
Ελληνοτουρκικά: Διαφορετικά… κυρώσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στηριζόμενος στις τελευταίες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, θα θέσει τη νέα μονομερή ενέργεια της Άγκυρας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή. Όπως λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο πλέον είναι στο χέρι των Ευρωπαίων να δώσουν ένα μάθημα στην Τουρκία, η οποία δείχνει ασυνέπεια και ασυνέχεια και συνεχίζει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.
Ευρώπη και ΗΠΑ καταδικάζουν τις ενέργειες της Τουρκίας, ενώ καθόλου τυχαίο δεν είναι πως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας επέλεξε να μην επισκεφτεί την Άγκυρα, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκεια της Γερμανίας στις νέες τουρκικές προκλήσεις. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, υπογράμμισε ότι οι κινήσεις του Oruc Reis αντιβαίνουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των πλευρών.
ΗΠΑ σε Τουρκία: Σταματήστε τώρα
Τη στάση της Τουρκίας αποδοκίμασε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι η Τουρκία υποδαυλίζει την ένταση στην περιοχή. «Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας την 11η Οκτωβρίου για νέες έρευνες σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου την οποία διεκδικεί και η Ελλάδα» ανέφερε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η τουρκική αυτή κίνηση αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας.
«Προτρέπουμε την Τουρκία να σταματήσει αυτή την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει άμεσα τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Οι μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να χτίσουν εμπιστοσύνη και δεν θα φέρουν μακροπρόθεσμη λύση», κατέληγε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, παραμένει ψύχραιμη και ο πρωθυπουργός μέσω των διπλωματικών του επαφών έχει καταφέρει να καταστήσει σαφές πως η Τουρκία λειτουργεί ως υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και τα Συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Παράλληλα η ελληνική πλευρά με μεθοδικότητα και προσεκτικά βήματα έχει αποφύγει οποιαδήποτε αστοχία που θα βόλευε τον “Σουλτάνο”, ο οποίος επιθυμεί να παρουσιάσει την Ελλάδα ως υπαίτια για την απομάκρυνση του διαλόγου…