Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γυμναστήρια και κορονοϊός: Προβληματισμός με τα νέα μέτρα, τι λέει ο πρόεδρος του ΣΥΠΦΑΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Γυμναστήρια και κορονοϊός: Προβληματισμός με τα νέα μέτρα, τι λέει ο πρόεδρος του ΣΥΠΦΑΑ

Γυμναστήρια και κορονοϊός: Σύμφωνα με στοιχεία, τον Ιούλιο το 70% των ενεργών συνδρομητών είχε επιστρέψει στα γυμναστήρια, ωστόσο οι νέες συνδρομές ήταν σημαντικά περιορισμένες.

Γυμναστήρια και κορονοϊός: Δύσκολο αποδεικνύεται το φετινό φθινόπωρο για τα γυμναστήρια, σε μία χρονιά που έτσι κι αλλιώς υπολογίζεται ως «χαμένη» για τον κλάδο, λόγω της πανδημίας. Τα γυμναστήρια επαναλειτούργησαν μετά το lockdown στα μέσα Ιουνίου με νέους κανόνες και μέτρα προστασίας για τους αθλούμενους και το προσωπικό ενώ από τη Δευτέρα ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας για τα τρία επίπεδα επικινδυνότητας. Την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε μάλιστα διευκρινίσεις για τη χρήση της μάσκας στα γυμναστήρια σημειώνοντας ότι στην περίπτωση των επιπέδων 2 και 3 είναι υποχρεωτική σε χώρους υποδοχής, αναμονής και στα αποδυτήρια, ενώ στα ομαδικά μαθήματα όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.

Οι συνδρομητές των γυμναστηρίων παραμένουν ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις επιφυλακτικοί.Από την πλευρά τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων προσπαθούν να προσαρμόσουν όσο είναι δυνατό, ακόμη και τα προγράμματα ή τις προσφορές που κάνουν στους πελάτες τους στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. Μεγάλες αλυσίδες παρέχουν για παράδειγμα είτε τη δυνατότητα άθλησης σε εξωτερικούς χώρου, είτε για ολιγομελή προγράμματα ή ακόμη και για προγράμματα Online.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων, τον Ιούλιο το 70% των ενεργών συνδρομητών είχε επιστρέψει στα γυμναστήρια, ωστόσο οι νέες συνδρομές ήταν σημαντικά περιορισμένες. Παράλληλα οι περισσότερες επιχειρήσεις είχαν ήδη προχωρήσει σε παράταση των συνδρομών που βρίσκονταν σε ισχύ ή έληξαν την περίοδο του lockdown, καλύπτοντας ουσιαστικά τους μήνες που χάθηκαν για τους πελάτες τους.

Τι λέει στον ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος Συλλόγου καθηγητών Φυσικής Αγωγής Αττικής

Τι ισχύει

Μάσκα και στους αθλούμενους οι οποίοι πηγαίνουν σε γυμναστήρια προβλέπεται στον νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας της χώρας, ανάλογα με το επίπεδο συναγερμού της κάθε περιοχής.

Συγκεκριμένα στο χαμηλό επίπεδο 1 (ετοιμότητας) προβλέπεται:

Στο επίπεδο 2 (επιτήρησης) προβλέπεται:

Στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης)  όπου περιλαμβάνεται  μεταξύ άλλων νομών και όλη η Αττική προβλέπεται:

Σε περίπτωση που μια περιοχή μπει στο τέταρτο επίπεδο συναγερμού, δηλαδή στο υψηλότερο, τα γυμναστήρια κλείνουν.

Γυμναστική, η καλύτερη (ίσως) πρόληψη

Αναφορικά με όλους τους ιούς και κυρίως με το κοινό κρυολόγημα, υπάρχει κάτι που μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να νοσήσεις. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο γράφουμε συνεχώς, ότι συμβάλει σε κάθε σημαντική πτυχή της υγείας μας: η άσκηση. Το μυστικό βρίσκεται στη σύνδεση των κυττάρων που παράγει η άσκηση και που το ανοσοποιητικό σύστημα χρησιμοποιεί κατά των ιών και των βακτηριδίων. Αυτά, κατά τη διάρκεια της άσκησης μεταφέρονται και κινούνται ταχύτερα μέσω του οργανισμού και συμβάλουν στην προστασία του. Όταν τελειώνει η προπόνηση, ο οργανισμός επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα, μα όσο πιο συχνά γυμνάζεται κάποιος, τόσο ο οργανισμός του γίνεται σταδιακά πιο ισχυρός απέναντι στους εξωτερικούς εισβολείς που απειλούν την υγεία μας.

Κατά συνέπεια, ένα απλό περπάτημα, γυμναστική με ειδικές μπάλες, απλές ασκήσεις Pilates ή ήπιες ασκήσεις με λάστιχα γυμναστικής, μας βοηθούν να ισχυροποιηθούμε απέναντι στις ιώσεις και μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Για όσους βέβαια έχουν μεγαλύτερες αντοχές, το να ασχοληθούν με κάποια πιο έντονη δραστηριότητα που να περιλαμβάνει π.χ.TRX ή να ακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα functional training ή με διάφορα όργανα γυμναστικής, θα τους θωρακίσει σε πολύ σοβαρό βαθμό.

Κάνω προπόνηση άρρωστος;

Όσον αφορά το απλό κρυολόγημα και στην περίπτωση βέβαια που το σώμα δεν είναι εξασθενημένο και σε καμία περίπτωση δεν έχει πυρετό, τότε η ήπια άσκηση ενδείκνυται. Όχι όμως υπερβολές, έντονες προπονήσεις και όχι εάν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν προβλήματα αναπνοής. Σε περιπτώσεις ασθένειας κάποιας ιογενούς γρίπης ενδείκνυται αποφυγή άσκησης και επαφής με τους γύρω μας, κυρίως για δική τους προστασία.

Μην υπερβάλετε, μην κουράσετε τον εαυτό σας και να μην ξεχνάτε: η άσκηση είναι ό,τι πιο ευεργετικό, αλλά το σώμα μας, ο οργανισμός μας ξέρει καλύτερα. Οφείλουμε να τον ακούμε, όταν μας λέει να κατεβάσουμε ταχύτητα και φυσικά εάν δεν αισθανόμαστε καλά και η ίωση επιμένει, δεν πρέπει να καθυστερήσουμε να επισκεφτούμε έναν γιατρό ή κάποιο νοσοκομείο.Συνοψίζοντας αξίζει να σημειωθεί πως ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε αυτές τις περιπτώσεις και οφείλουμε να κρίνουμε την κατάσταση αντικειμενικά και να θωρακίζουμε τον εαυτό μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε επίπεδο πρόληψης.

Πρώτος ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε το μήνυμα για τη φροντίδα του σώματος

Σε μια εντυπωσιακή κίνηση, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους πολίτες να χάσουν “μερικά κιλά” παραθέτοντας το δικό του παράδειγμα για την μάχη που έδωσε για να αδυνατίσει πριν νοσήσει από covid-19 με στόχο να τους ενθαρρύνει να αθλούνται περισσότερο. Η κυβέρνηση της χώρας παρουσίασε την εκστρατεία “Καλύτερη Υγεία” με την δέσμευση να αντιμετωπίσει “την ωρολογιακή βόμβα της παχυσαρκίας” μέσω της απαγόρευσης των διαφημίσεων των πρόχειρων γευμάτων πριν από τις 21:00, μέσω της αναγραφής των θερμίδων στις συσκευασίες τροφίμων και μέσω της κατάργησης των προσφορών “1+1” στα τρόφιμα.

Στο ίδιο μήκος και η υφυπουργός Υγείας Έλενα Γουέιτλι, δήλωσε ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να τρώνε λιγότερο καθώς η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο να καταλήξει κάποιος από την covid-19. Επισήμανε, μάλιστα, ότι όσοι έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 40 διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από την νόσο που προκαλεί ο κορονοϊός.

“Ανέκαθεν ήθελα να χάσω βάρος, χρόνια και χρόνια, και όπως πολλοί άνθρωποι δίνω μάχη με το βάρος μου, έχω σκαμπανεβάσματα. Αλλά από τότε που ιάθηκα από την covid-19, φροντίζω σταθερά την φυσική μου κατάσταση”, είπε ο πρωθυπουργός σε βίντεο που ανέβασε στο Twitter.

Όπλο κατά του ιού η γυμναστική

Μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι η ήπια έως μέτρια άσκηση – που εκτελείται περίπου τρεις φορές την εβδομάδα – μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της επιδημίας γρίπης του Χονγκ Κονγκ το 1998. Η μελέτη του Χονγκ Κονγκ πραγματοποιήθηκε σε 24.656 Κινέζους ενήλικες που νόσησαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που δεν ασκούνται καθόλου ή κάνουν υπερβολική άσκηση – πάνω από πέντε ημέρες άσκησης την εβδομάδα – διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ασκούνται μέτρια.

Επιπλέον,  μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια απέδειξαν ότι η τακτική άσκηση που διεξήχθη δύο έως τρεις μήνες πριν από τη μόλυνση μείωσε τη σοβαρότητα της νόσου και το ιικό φορτίο τόσο σε παχύσαρκους όσο και σε μη παχύσαρκους ποντικούς. Έτσι, τα περιορισμένα δεδομένα για τα ζώα δείχνουν ότι η άσκηση μέχρι τρεις ημέρες την εβδομάδα, δύο έως τρεις μήνες πριν, προετοιμάζει καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσει μια ιογενή λοίμωξη.

Δείτε ακόμη
Πόσο νόμιμος είναι ο γυμναστής σας;
Πώς να προστατευτείτε στο γυμναστήριο -Οδηγίες για εργαζόμενους και αθλούμενους

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις